Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovenská EUROkalkulačka: Istotu dáva víťazstvo, do osemfinále aj s prípadnou prehrou

Aktualizované
Spoločnosť Opta odhaduje slovenské šance na postup do osemfinále na 67,67 %.
Spoločnosť Opta odhaduje slovenské šance na postup do osemfinále na 67,67 %.TASR
Nie je to tak dávno, čo slovenskí fanúšikovia vyťahovali kalkulačky a prepočítavali alternatívy, pri ktorých Slováci postúpia do štvrťfinále na majstrovstvách sveta v hokeji. Teraz je situácia iná, prebieha futbalové EURO a v slovenskej skupine E majú pred záverečnými stredajšími súbojmi všetky štyri tímy na konte zhodný počet bodov. Aké šance sa dávajú jednotlivým krajinám na postup a čo potrebuje Slovensko na to, aby preniklo do osemfinále?

Kto by to bol pred turnajom povedal, že v najlepšej východiskovej situácii bude pred stredou Rumunsko. Dátová spoločnosť Opta odhaduje (niekdajšiemu) outsiderovi skupiny šance na postup medzi 16 najlepších mužstiev na 83,62 %. V tesnom závese je Belgicko (82,58 %), po ktorom nasleduje Slovensko s pravdepodobnosťou postupu 67,67 %. Štvoricu uzatvára Ukrajina s nádejou na úrovni 60,82 %. Aspoň taká bola situácia v nedeľu pred tretí zápasmi v skupine A.

V stredu je situácia už iná. Najväčšie šance na osemfinále majú Belgičania (86,72 %), po nich Rumuni (83,28 %), Slováci (82,11 %), pričom šance Ukrajiny klesli na 44,77 %!

Aké scenáre budú znamenať postup slovenského národného tímu, respektíve čo sa musí stať, aby reprezentanti s dvojkrížom na hrudi vypadli v skupine už na druhom turnaji po sebe, sme zhrnuli v EUROkalkulačke.

Pred nedeľou bola celková šanca Slovákov na postup podľa Opty 67,67 % (v grafike), v stredu už 82,11 %.
Pred nedeľou bola celková šanca Slovákov na postup podľa Opty 67,67 % (v grafike), v stredu už 82,11 %.Flashscore

Postup z 1. miesta - 29,33 %

Začíname zľahka. Na to, aby Slováci išli do osemfinále ako víťazi skupiny E, potrebujú vyhrať nad Rumunskom a zároveň, aby Ukrajina nevyhrala proti Belgicku.

Znamenalo by to šesť bodov pre Slovákov a nanajvýš štyri pre Ukrajinu, s ktorou majú horší vzájomný zápas. Pri zhodnosti bodov by tak boli za ňou, tomu sa chce vyhnúť. Belgicko môže Ukrajinu poraziť, teda bude mať tiež šesť bodov, no v tomto prípade je na tom lepšie z pohľadu vzájomného súboja družina Francesca Calzonu.

Postup z 2. miesta - 7,89 %

Ani v prípade postupu z druhej pozície nie sú výpočty komplikované. Slováci finišujú druhí, ak zvíťazia nad Rumunskom a Ukrajinci nad Belgickom.

Je to obrátený scenár, ktorý bol popísaný vyššie. Slovensko aj Ukrajina v ňom budú mať na konte po šesť bodov, lepšie vzájomné stretnutie má východný sused. Reprezentanti s dvojkrížom na hrudi zároveň nemôžu postúpiť z prvých dvoch pozícií bez toho, aby nad Rumunskom nezvíťazili.

Zostrih zápasu Slovensko - Ukrajina.
TV Markíza

3. miesto v skupine - 44,89 %

Na úvod je potrebné zdôrazniť, že samotné tretie miesto postup do osemfinále nezaručuje, keďže z tretích miest postupujú štyri najlepšie krajiny zo šiestich. O tom však neskôr, teraz si dáme trochu matematiky.

Najjednoduchšia situácia na kalkuláciu nastane, keď sa oba záverečné duely skupiny E skončia remízou. Platiť bude "aktuálna" tabuľka a tretia priečka pre Slovákov.

Poradie na prvých dvoch miestach pri dvoch remízach sa zmení len v prípade, že Belgičania dajú o dva góly viac ako Rumuni. Tí síce majú horší vzájomný zápas s Belgickom, ale v prípade rovnosti bodov všetkých štyroch tímov žiadna minitabuľka nevzniká. Následne rozhoduje lepšie skóre (oba tímy by ho v prípade remízy mali na úrovni +1) a až tak počet strelených gólov. Tých dali po dvoch vystúpeniach viac Rumuni (3 oproti 2).

Tabuľka skupiny E pred stredajšími duelmi.
Tabuľka skupiny E pred stredajšími duelmi.Flashscore

Na tretie miesto teda stačí Slovákom aj remíza. Budú mať štyri body rovnako ako Rumuni, ale tí majú lepšie skóre (+1 oproti 0), takže automaticky skončia nad stredajším súperom. Situáciu, že by nastala deľba bodov aj v druhom súboji, sme rozobrali, teraz počítame s faktom, že sa v ňom zrodí výhra. V tom prípade je jedno, kto triumfuje, keďže víťaz bude mať automaticky šesť bodov a porazený len tri, čo značí obsadenie prvého a posledného miesta v skupine.

Čo však v prípade, že Slovensko prehrá a finišuje s tromi bodmi? Aby následne zostalo tretie, potrebuje triumf Ukrajiny, čo by znamenalo, že tri body bude mať aj Belgicko. S ním má celok okolo kapitána Milana Škriniara lepší vzájomný súboj, takže by sa umiestnilo nad ním.

Slovensko na šampionáte v skupine skončí vtedy, ak bude proti Rumunsku ťahať za kratší koniec a Belgicko zvíťazí, alebo si s Ukrajinou podelí body. Spoločnosť Opta odhaduje túto možnosť na 17,88 %.

Zostrih zápasu Belgicko - Slovensko.
TV Markíza

Postup z 3. miesta - 44,89 %

Vyššie sme naznačili, že samotné tretie miesto na postup stačiť nebude. Slováci by sa v takomto scenári potrebovali umiestniť prinajhoršom na štvrtej priečke zo šiestich v tabuľke tímov, ktoré skončili na tretích pozíciách. Pravdepodobnosť sa pred prvými súbojmi tretieho kola základných skupín pohybovala na úrovni 35,66 %. Šanca, že sa Slovensko umiestni tretie, ale nepostúpi, sa blíži k nule - mala hodnotu len 0,72 percenta.

Zmenilo sa to po utorkových dueloch skupín C a D, keď šanca na 3. miesto sa takmer automaticky rovná postupu do osemfinále - že Slováci vypadnú z tretieho miesta je pravdepodobnosť menšia ako 0,01 %. Slováci majú k dobru skóre oproti Maďarom, ale vo výhode sú aj proti Čechom či Gruzíncom, ktorí majú v "efku" aktuálne po bode, no potrebujú vyhrať súboje s Tureckom, respektíve Portugalskom, inak neprekročia trojbodovú hranicu.

Jeden z prípadov, v ktorom by Slovensko nepostúpilo z tretieho miesta, je, ak by prehralo o štyri góly a Česko by porazilo Turecko 1:0. Vtedy by Slováci spadli za Maďarsko i za Turecko, ktoré by skončilo tretie v skupine F, no spoločne s Maďarskom by malo lepšie skóre ako Slovensko (-4 oproti -3 a -2).

Tabuľka tímov na tretích miestach pred stredajšími duelmi.
Tabuľka tímov na tretích miestach pred stredajšími duelmi.Flashscore

Slovensko - Rumunsko (streda, 18:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!