Slovensko delili sekundy od senzácie. Anglicko postupuje, zachránili ho najväčšie hviezdy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko delili sekundy od senzácie. Anglicko postupuje, zachránili ho najväčšie hviezdy

Aktualizované
Anglicko s odretými ušami postupuje.
Anglicko s odretými ušami postupuje.AFP
Slovenskí futbaloví reprezentanti siahali na premiérovú štvrťfinálovú účasť na veľkom turnaji. Slováci v osemfinálovom súboji ME prehrali s favorizovaným Anglickom 1:2 po predĺžení. Angličanov čaká vo štvrťfinále duel so Švajčiarskom (6. júla v Düsseldorfe).

Anglicko - Slovensko 2:1 pp

Slovensko nastúpilo oproti poslednému stretnutiu proti Rumunsku v nezmenenej zostave. V bráne bol Dúbravka, pred ním hrali sprava Pekarík, Vavro, kapitán Škriniar a Hancko. Stredovú trojicu tvorili Kucka, Lobotka, Duda. Na hrote druhý raz po sebe nastúpil Strelec, z krídiel ho doplnili Schranz a Haraslín.

Tréner Southgate spravil oproti duelu so Slovinskom jedinú zmenu. V stredovej formácii dostal priestor Mainoo, ktorý sa stal najmladším hráčom Albionu na veľkom turnaji nastupujúcim od začiatku od roku 2014 a zároveň tretím najmladším na Eure vo vyraďovačke (19 rokov, 72 dní).

Anglicko začalo s loptou na kopačkách, ale Strelec prečítal zlú prihrávku na Guehiho na útočnej polovici. Bol pri lopte skôr a nebyť faulu, tak uteká do veľkej šance. Po centri z priameho kopu sa nedohodli práve Strelec a Kucka, mohlo z toho byť presné a nebezpečné zakončenie.

Zakrátko po rýchlej kontre poslal Hancko dobrý pas na zadnú tyč, lenže bolo to dlhé pre voľného Schranza. Slováci mali kvalitný úvod, pokračovali v tom aj ďalej. Strelec si spracoval výkop Dúbravku a poslal kolmicu za obranu. Haraslín mal priestor, vošie do šestnástky a spomedzi troch obrancov donútil Pickforda k dôležitému zákroku.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Do 17. minúty mali na konte žltú kartu už traja anglickí hráči Guehi, Mainoo, Bellingham a takisto Kucka na druhej strane. Angličania si v polovici prvého dejstva pýtali penaltu. Duda jemne postrčil Fodena, ten išiel veľmi ochotne na trávnik. Potom strieľal Mainoo z diaľky iba tesne nad brvno slovenskej svätyne.

Slovensko sa zaslúžene dostalo do vedenia v 25. minúte, keď veľmi dobre hrajúci Strelec dostal priestor, všimol si nábeh, prihral do pokutového územia a Ivan Schranz sa zoči-voči Pickfordovi nepomýlil 0:1. Pre krídelníka Slavie to bol už tretí gól na šampionáte, spoločne s Mikautadzem a Musialom je najlepším strelcom.

Následne sa tempo hry trochu spomalilo a nebezpečné situácie si nevytváral ani jeden tím. Pred koncom polčasu išiel Dúbravka za vysokou loptou, pričom zbúral Škriniara aj Bellinghama. Obaja boli najskôr otrasení, no potom v poriadku. Do šatní išli spokojnejší Slováci, avšak záver patril favoritovi a tlak sa stupňoval.

Brankár Pickford mal za 45 minút viac prihrávok ako akýkoľvek slovenský futbalista, ale Angličania nevystrelili na bránu ani raz. Na veľkom turnaji sa im to vo vyraďovacej fáze stalo naposledy v roku 1986 proti Argentíne. Štart druhého dejstva ostrovný tím otvoril gólom, lenže ten našťatie neplatil.

Trippier ostal voľný na hranici pokutového územia, využil priestor na prihrávku pred bránu voľného Fodenovi a ten sa tešil, avšak VAR uvidel ofsajdové postavenie. Krátko na to pálil z hranice veľkého vápna Kane, pričom Vavro zrazil tento pokus tesne vedľa troch žrdí.

V 55. minúte sa mohol Strelec postarať o najkurióznejší moment tohto Eura, pretože Bellingham po faule v strede poľa rozohral na krátko, čo si Stones nevšimol a voľný útočník zo stredového kruhu strieľal na odkrytú bránu, keďže Pickford bol vysoko. Chýbali centimetre, aby ju trafil.

Po hodine hry Kucka na hranici šestnástky fauloval Mainaa. O milimetre z toho bol iba priamy a s odretými ušami nevidel skúsený stredopoliar druhú žltú kartu. Tréner Calzona vzápätí stiahol z ihriska Strelca s Haraslínom, nahradili ich Boženík a Suslov. Slováci držali súpera v ďalších minútach ďaleko od Dúbravku.

Ten nemusel čeliť strele na bránu ani v 78. minúte, keď bol Kane po centri z priameho kopu osamotený na päťke, ale hlavou trestuhodne minul bližšiu tyč. Následne strieľal z diaľky Rice a opečiatkoval žrď. V závere prišli do hry Bénes a Bero, pre druhého menovaného to bol debut na tohtoročnom šampionáte.

Zostrih zápasu Anglicko - Slovensko.
TV Markíza

Keď Slováci potrebovali ustáť už iba niekoľko desiatok sekúnd, tak Kane predĺžil center a Jude Bellingham predviedol neuveriteľné nožničky, na ktoré Dúbravka nemal žiadnu šancu - 1:1. Ide o najneskorší gól Albionu v riadnom hracom čase na Eure a zároveň padol z prvej strely tohto tímu na bránu.

EURO 2024 tak prvý raz prinieslo predĺženie. Do neho vstupovali tímy so zmiešanými zostavami, Gyömbér hral mimo svoj post, nakoľko to prišiel na záver len uskákať, zatiaľ čo Saka dohrával riadny hrací čas ako ľavý obranca. Fyzicky náročný duel cítili futbalisti na oboch stranách.

Už po 50 sekundách predĺženia Anglicko otočilo skóre. Palmer centroval z ďalšieho priameho kopu a aj keď Dúbravka boxoval, tak Eze loptu vrátil do vápna, Toney ju predĺžil na zadnú tyč a nepokrytý Harry Kane sa nepomýlil - 2:1. Bol to najrýchlejší gól Anglicka v predĺžení európskeho šampionátu.

V závere prvej časti mohol Pekarík vyrovnať, pretože sa uvoľnil v päťke a Bénes ho našiel prudkým pasom, no hrací predmet sa od neho odrazil nad brvno. V 109. minúte prišiel na ihrisko premiérovo útočník Tupta, pričom nahradil spomenutého Pekaríka.

Hneď si zobral na starosť aj rozohrávku priameho kopu, z ktorého mieril nad. Anglicko si každopádne posledné minúty ustrážilo a potvrdilo pozíciu favorita napriek tomu, že Slovensko bolo veľmi blízko. Slovensko sa lúči po tom, ako podalo skvelý výkon a nechalo na ihrisku všetko. Národ na hráčov môže byť hrdý.

Slováci postúpili do vyraďovačky druhýkrát pri svojej tretej účasti na finálovom turnaji ME v ére samostatnosti. Po ďalšom vzájomnom stretnutí Slovenska s Anglickom zostáva v platnosti, že Slováci mužstvo z Britských ostrovov ani raz nezdolalo, no zároveň nikdy v súťažnom zápase neprehralo viac ako o gól.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!