Slovensko neudržalo vedenie a podľahlo Ukrajine, navyše prišlo o zraneného Hancka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko neudržalo vedenie a podľahlo Ukrajine, navyše prišlo o zraneného Hancka

Aktualizované
Takto padol víťazný gól Ukrajiny.
Takto padol víťazný gól Ukrajiny.AFP
Slovenskí futbalisti prehrali vo svojom druhom zápase na ME v Nemecku s Ukrajinou 1:2. V piatkovom stretnutí E-skupiny síce vyhrávali po prvom polčase 1:0, ale o tri body prišlo. O tom, či Slováci postúpia do vyraďovacej fázy, sa tak rozhodnú v záverečnom skupinovom dueli s Rumunskom, ktorý je na programe v stredu o 18:00 vo Frankfurte.

Slovensko - Ukrajina 1:2

Tréner Francesco Calzona neurobil v základnej zostave ani jednu zmenu a veril rovnakým jedenástim hráčom ako v predošlom vystúpení. V bráne figuroval  Dúbravka, pred ním štvorica obrancov Pekarík, Vavro, kapitán Škriniar a Hancko. V strede poľa sa predstavilo trio Kucka, Lobotka a Duda.

Na hrote útoku nastúpil Róbert Boženík, ktorý mal na krídlach Schranza a Lukáša Haraslína. Ukrajina vymenila brankára, nenastúpil Lunin, ale Trubin, spravila aj ďalšie zmeny. V základe figurovali obranca Tymčyk, stredopoliar Bražko a krídelník Jarmolenko. Tréner Serhij Rebrov takisto zmenil rozostavenie zo 4-2-3-1 na 4-4-3.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Opta by StatsPerform

V dobrej atmosfére sa stretnutie začalo dvomi ofsajdovými postaveniami, po jednom na oboch stranách. Prvú šancu mal Haraslín, ktorý krásne prenikol z krídla do pokutového územia a prudko strieľal na bližšiu žrď, kde bol pripravený Trubin.

Do ešte väčšej príležitosti sa dostal Schranz, pretože Matvijenko neodvrátil pomerne jednoduchý center, lopta sa odrazila na zadnú tyč, lenže volej krídelníka Slavie bravúrne opäť zastavil Trubin. Na druhej strane to skúsil z diaľky Bražko, našiel pozorného Dúbravku.

Trubin držal ukrajinský tím nad vodou, nakoľko z ideálnej pozície zahrával priamy kop k vzdialenejšej žrdi Hancko, čo jednotka Benficy vystihla. V 17. minúte sa už slovenskí fanúšikovia tešili naplno. Center Haraslína do malého vápna si našiel Ivan Schranz a hlavou strelil svoj druhý gól na Eure - 1:0.

Rovnaký počet pritom zaznamenal v celej ligovej sezóne 2023/24 v drese pražskej Slavie. Schranz sa stal vôbec prvým slovenským hráčom s viac ako jedným gólom na európskych šampionátoch. Navyše je spoločne s Musialom najlepším strelcom turnaja. Ukrajina ešte nikdy neudržala na Eure čisté konto.

Ukrajina sa najskôr málo dostávala do zakončení, zmenil to Dovbyk. Krásne sa zbavil Vavra a mohol strieľať z rohu päťky, fantasticky mu strelu presným sklzom zablokoval Pekarík. Nízky center z rohu si Boženík takmer zrazil do siete, našťastie našiel iba tú bočnú. Do tretice mohol skórovať Jarmolenko, na zadnej žrdi to mal na dlhú nohu.

Vývoj xG.
Vývoj xG.Enetpulse

Krajný obranca Tymčyk v 34. minúte mieril presne po trávniku k vzdialenejšej žrdi, Dúbravka jemným dotykom vytlačil loptu na tyč. Zakrátko sa Mudryk natlačil cez Vavra, razom bol sám pred slovenským brankárom, ten skvele vybehol a zneškodnil veľkú možnosť.

Slováci boli pod tlakom, no Dúbravka vystihol aj nepríjemnú strelu z priameho kopu od Zinčenka. Opäť to skúšal Haraslín, tiahly pokus vytesnil Trubin. Po prvom polčase boli spokojnejší Slováci. Pred druhým dejstvom nestriedal ani jeden tréner. Dovbyk mal hneď šancu, voľný na malom vápne v záklone nemieril ideálne.

Čo sa nepodarilo jemu bohužiaľ napravil Mykola Šaparenko, pretože ostal voľný v pokutovom území a Zinčenko mu po trávniku posadil prihrávku presne na nohu. Stredopoliar Dynama Kyjev z prvej vyrovnal - 1:1. Slovensko inkasovalo po 395 minútach. Druhý polčas patril herne Ukrajine.

Po hodine hry spravil Calzona dve zmeny, z ihriska odišli Duda a Boženík, nahradili ich Bénes so Strelcom. Navyše si stehenný sval poranil Hancko a nútene musel miesto prepustiť pre Oberta. Okrem toho prišiel hru oživiť Suslov, stiahnutý bol Haraslín.

Zostrih zápasu Slovensko - Ukrajina.
TV Markíza

Aktivita Ukrajiny pokračovala, protiútok dvoch proti dvom skončil strelou Mudryka z mierneho uhlu do žrde. V 80. minúte poslal Šaparenko dlhý pas za stopérov, Dúbravka to mal pri možnom vybehnutí ťažké. Striedajúci Roman Jaremčuk ho prekonal. Škriniar ešte robil čo mohol, ale nestihol to - 1:2.

Záverečné minúty absolvoval osemnásťročný Leo Sauer, ktorý sa stal najmladším Slovákom v histórii MS/ME. To je však jediné, čo ho po záverečnom hvizde tešilo, pretože Ukrajina prvýkrát po deviatich zápasoch dokázala na Eure vyhrať zápas, v ktorom prehrávala a teší sa z troch bodov.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!