Slovensko po remíze postupuje zo skupiny, súperom mu bude jeden z veľkých favoritov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko po remíze postupuje zo skupiny, súperom mu bude jeden z veľkých favoritov

Aktualizované
Dokáže Slovensko postúpiť zo skupiny?
Dokáže Slovensko postúpiť zo skupiny?AFP
Slovenskí futbaloví reprezentanti sa prebojovali do osemfinále ME v Nemecku. Postup spečatili remízou 1:1 s Rumunskom v záverečnom zápase v E-skupine, v ktorej obsadili so ziskom štyroch bodov a skóre 3:3 tretie miesto. V osemfinále sa stretnú s jedným z dvojice Španielsko - Anglicko, o ich súperovi definitívne rozhodnú až výsledky večerných súbojov v F-skupine. Rumuni idú ďalej z prvého miesta, v boji o štvrťfinále narazia na Slovinsko alebo Holandsko.

Slovensko - Rumunsko 1:1

Najväčší otáznik bol nad obrancom Hanckom, ktorý sa však dal zdravotne do poriadku a nechýba v zostave. Tréner Calzona spravil prvýkrát na šampionáte zmenu v základnej jedenástke, na hrote ofenzívy nastúpil Strelec, nahradil Boženíka. Rumunsko nastúpilo premiérovo od začiatku na krídle s Hagim.

Do brány sa opäť postavil Dúbravka, pred ním sa predstavila štvorica obrancov Pekarík, Vavro, kapitán Škriniar a Hancko. V strede poľa nastúpilo trio Kucka, Lobotka, Duda. Strelec mal na krídlach autora doterajších dvoch gólov Schranza a takisto Haraslína. 

Zostrih zápasu Slovensko - Rumunsko.
TV Markíza

Slovensko začalo aktívnejšie a už v prvej minúte skúšali strely z diaľky Kucka aj Pekarík, ani jednému to nevyšlo. Zakrátko po ľavom krídle potiahol akciu Haraslín, dobrý center na zadnú žrď pred Schranzom v poslednej chvíli odvrátil Burca. Po rohoch sa snažili zahroziť Kucka aj Hancko, neboli presní.

Na druhej strane však Ratiu podporil ofenzívu a až príliš ľahko sa dostal cez presilu do pokutového územia. Pokus na zadnú tyč vytesnil Dúbravka, dorážka Hagiho išla z ideálnej pozície vysoko nad. V 22. minúte poslal Haraslín výborný pas z priameho kopu, lenže ten minula trojica jeho spoluhráčov a lopta o centimetre minula bránu.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

V polovici prvého polčasu sa už Slovensko mohlo tešiť, pretože Pekarík dostal pas na pravé krídlo, prihral pod seba, Kucka okamžite centroval a na malom vápne úplne voľný Ondrej Duda hlavičkoval nechytateľne k žrdi - 1:0. Stal sa prvým Slovákom s gólom na dvoch európskych šampionátoch. Presadil sa takisto v roku 2016.

Hancko následne centroval na Schranza, aj na jeho prekvapenie k nemu hrací predmet prepadol cez Burcu a nestihol sa včas zorientovať. Dúbravka musel zasahovať proti strele z diaľky pod brvno od Ratiua. Desať minút pred koncom polčasu Hancko fauloval na hranici šestnástky.

Pôvodne to bol síce iba priamy kop, nakoniec VAR rozhodol o penalte. Razvan Marin namieril presne do rohu brány, Dúbravka zvolil opačnú stranu a Rumuni vyrovnali - 1:1. Druhá časť úvodného dejstva herne patrila balkánskej krajine. Do kabín sa išlo za nerozhodného stavu.

Po zmene strán zle odkopol center do päťky Dragusin a Nita jeho zaváhanie hasil v poslednej chvíli. Potom sa Haraslín z krídla dostal na roh päťky, strieľal na bližšiu tyč, kde bol rumunský gólman pripravený. Rumuni boli veľmi blízko k tomu, aby skóre otočili.

Konečné xG.
Konečné xG.Enetpulse

V 61. minúte totiž Marin pálil spoza obrancu, skvele zareagoval Dúbravku a pri následnom zakončení Dragusa chýbali len centimetre, lopta išla nad brvno. Zápas začal za slnečného počasia, na štarte druhého dejstva však už poriadne pršalo. Ani mokrý trávnik nepomohol pokus Strelca po trávniku, trafil nohu Nitu.

Vzápätí predviedol krásny technický obstrel Haraslín, potreboval byť o niekoľko milimetrov presnejší. Hustý dážď spôsobil to, že aj jednoduché prihrávky zastavovali na vode, o čom sa dvakrát presvedčila slovenská stopérska dvojica. Našťastie z toho chyba nebola.

Tréner Calzona siahol prvý raz medzi náhradníkov až v 70. minúte, keď stiahol Strelca s Haraslínom, nahradili ich Boženík a Suslov. V záverečných minútach dostal Škriniar dva tvrdé zásahy od Puscasa, ktorý ho najskôr trafil rukou do tváre a potom vysokou nohou nebezpečne kopol. Žltú kartu však videl len po druhom momente.

Konečná tabuľka skupiny E.
Konečná tabuľka skupiny E.Flashscore

Po záverečnom hvizde vypukla radosť na oboch stranách, pretože oba celky postúpili. Rumunsko z prvého miesta a Slovensko z tretieho. Súperom sokolov bude buď Španielsko alebo Anglicko. Belgicko tiež remizovalo a končí druhé, zatiaľ čo Ukrajina vypadáva v skupine. Všetky tímy pritom získali zhodný počet štyroch bodov.

Slováci sa do vyraďovačky dostali druhýkrát pri svojej tretej účasti na finálovom turnaji ME v ére samostatnosti. Majú šancu prekonať svoje maximum z EURO 2016 vo Francúzsku, kde skončili na 14. mieste.

Zostrih zápasu Slovensko - Rumunsko (EURO 2024)
TV Markíza

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!