Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Southgate urobil finálne škrty. Na EURO nepôjdu dve stálice ani hviezda Tottenhamu

Aktualizované
Maddison už opustil kemp Anglicka.
Maddison už opustil kemp Anglicka.AFP
Toto čakal málokto. Tréner anglickej reprezentácie Gareth Southgate (53) urobil finálne škrty v nominácii pred blížiacim sa európskym šampionátom. Na turnaj do Nemecka sa s výberom Albionu okrem avizovaného Jamesa Maddisona (27) nepozrie ani hviezdny ofenzívny univerzál Manchestru City Jack Grealish (28) či reprezentačná stálica posledných rokov Harry Maguire (31) z United.

Majstrovstvá Európy, ktorých najväčšími favoritmi sú aj úradujúci vicemajstri z Anglicka, sa začnú už o týždeň. Albion prirodzene ladí formu, v pondelok odohral priateľský zápas s Bosnou a Hercegovinou (3:0). Ako náhradník nastúpil aj Maddison, ktorému tréner výberu Three Lions doprial približne 30 minút. 

Hráč, ktorého forma v drese Spurs po vydarenom začiatku sezóny Premier League postupne upadala, však Southgatea nepresvedčil. Bývalý ťahúň Leicestru sa do konečnej nominácie Anglicka nedostal. Nevošla sa tam ani dvojica Grealish a Maguire, ktorá bola neoddeliteľnou súčasťou Southgateovho tímu na predchádzajúcich turnajoch.

Grealishovi zrejme zavrela cestu na európsky šampionát nedostatočná forma z uplynulej sezóny. Hráč majstrovských Citizens dokázal v 36 zápasoch naprieč všetkými súťažami streliť iba tri góly.

Ešte väčším šokom je nenominácia Maguirea, ktorý bol pod Southgateom na posledných troch veľkých turnajoch bezpochyby kľúčovým hráčom Anglicka. Kouč Albionu naňho totiž opakovane ukazoval napriek mizerným výkonom na klubovej scéne. Obrancu United však od apríla drží mimo hry zranenie lýtka, čo vyvoláva pochybnosti o jeho zdravotnom stave.

Anglicko nastúpi v piatok vo Wembley proti Islandu vo svojom poslednom dueli pred Eurom. Lodivod reprezentácie tak už má vo svojom konečnom výbere 26 hráčov jasno.

Nominácia Anglicka na EURO 2024:

Brankári: Jordan Pickford (Everton), Aaron Ramsdale (Arsenal), Dean Henderson (Crystal Palace)

Obrancovia: Kyle Walker (Manchester City), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle United), Luke Shaw (Manchester United), Joe Gomez (Liverpool), Marc Guéhi (Crystal Palace), Lewis Dunk (Brighton), Ezri Konsa (Aston Villa)

Stredopoliari: Declan Rice (Arsenal), Jude Bellingham (Real Madrid), Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Conor Gallagher (Chelsea), Kobbie Mainoo (Manchester United), Adam Wharton (Crystal Palace)

Útočníci: Harry Kane (Bayern Mnichov), Phil Foden (Manchester City), Bukayo Saka (Arsenal), Ollie Watkins (Aston Villa), Jarrod Bowen (West Ham), Ivan Toney (Brentford), Eberechi Eze (Crystal Palace), Cole Palmer (Chelsea), Anthony Gordon (Newcastle United)