Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Španielsko - Anglicko pohľadom dát. Finále Eura bude súbojom protikladov a rekordérov

Olympijský štadión v Berlíne je pripravený na súboj španielskeho útočného futbalu s anglickou efektivitou.
Olympijský štadión v Berlíne je pripravený na súboj španielskeho útočného futbalu s anglickou efektivitou.Profimedia
Vo finále tohtoročných majstrovstiev Európy vo futbale sa snáď ani nemohli stretnúť rozdielnejší súperi. Zatiaľ čo mladícka búrlivosť a energia Španielska uchvátila divákov na štadiónoch v Nemecku a pri televíznych obrazovkách, výkony Anglicka boli doteraz minimalistickým predstavením. Takýto prístup bol napokon charakteristický pre celé pôsobenie trénera Garetha Southgatea (53) pri národnom tíme.

Ten prevzal funkciu po Royovi Hodgsonovi bezprostredne po majstrovstvách Európy 2016, na ktorých Anglicko v osemfinále prehralo 1:2 s prekvapením z Islandu. Odvtedy bol konzervatívny štýl hry národného tímu kritizovaný najmä vlastnými fanúšikmi. Vďaka obrovskej kvalite hráčov v súčasnom kádri snívajú o atraktívnom štýle hry, ale Southgate sa zatiaľ vytrvalo drží svojej mantry - efektivita víťazí nad zábavou.

Napriek zriedkavo oku lahodiacim výkonom sa Anglicko druhý rok po sebe dostalo do finále majstrovstiev Európy. Southgate tak doviedol krajinu do finále veľkého turnaja v štyroch vystúpeniach viackrát ako všetci jeho predchodcovia v 23 pokusoch na majstrovstvách sveta a Európy dohromady (raz - titul na MS 1966). Okrem toho len jeden anglický tréner v povojnovej ére má lepší bodový priemer ako on (2,05). 2,07 bodu na zápas dosiahol v rokoch 1963 až 1974 Sir Alf Ramsey.

Angličania pod vedením Southgatea takmer nikdy nestúpili vedľa a udržiavajú si stabilne vysoký taktický a fyzický štandard. Vďaka tomuto receptu na úspech zostali pod vedením súčasného reprezentačného trénera neporazení vo všetkých 13 doterajších zápasoch na majstrovstvách Európy (bez penaltových rozstrelov, 8 výhier, 5 remíz), čo je trénerský rekord na Eure.

Gareth Southgate urobil z Anglicka turnajové mužstvo.
Gareth Southgate urobil z Anglicka turnajové mužstvo.Profimedia

V nedeľu sa Španielsko a Anglicko stretnú na kontinentálnom šampionáte tretíkrát. V roku 1980 zvíťazil Albion v skupinovej fáze 2:1 a v roku 1996 uspel vo štvrťfinále po remíze 0:0 výsledkom 4:2 na penalty. La Roja však prehrala len štyri z posledných 14 súťažných zápasov proti svojmu tomuto súperovi (7 výhier, 3 remízy), keď predtým Anglicko vyhralo sedemkrát v rade.

Španieli vyhrali aj posledné tri finále na veľkých turnajoch - ME 2008 a 2012 a MS 2010. Žiadnemu európskemu tímu sa ešte nikdy nepodarilo ovládnuť štyri takéto duely za sebou. S prípadným celkovo štvrtým titulom majstra Európy (po rokoch 1964, 2008 a 2012) by sa červeno-žltí stali rekordérmi Eura.

Pred turnajom bolo Anglicko fanúšikmi považované za jasného kandidáta na titul, na rozdiel od Španielska. O niekoľko týždňov neskôr je všetko inak. Superpočítač Opta pôvodne dával Anglicku najvyššiu pravdepodobnosť triumfu (19,9 %), zatiaľ čo jeho súper mal 9,6 % (štvrté miesto za Anglickom, Francúzskom s 19,1 % a Nemeckom s 12,4 %). Pred finále však už má Španielsko miernu výhodu (60 %), zatiaľ čo Anglicko kleslo na 40 %.

Najlepší v histórii

Výsledky na tomto turnaji mali veľký vplyv na výpočty. Španielsko je prvým tímom v histórii, ktorý sa na majstrovstvách Európy radoval zo šiestich víťazstiev (po 90 alebo 120 minútach) v rade, a môže sa tiež stať prvou európskou krajinou, ktorá uspela vo všetkých siedmich stretnutiach na veľkom turnaji bez toho, aby musela absolvovať penaltový rozstrel. Hoci napríklad Francúzsko vyhralo všetky svoje zápasy na majstrovstvách Európy v roku 1984, maximum podľa vtedajšieho formátu bolo päť zápasov.

Španielsko bolo presvedčivé nielen z hľadiska výsledkov, ale aj spôsobu strieľania gólov. Je tu badateľný odklon od tiki-taka, štýlu, ktorý v minulosti pomohol La Roja k úspechu. Zatiaľ čo tím bol dlho známy svojou dominantnou hrou s krátkymi prihrávkami, hráči pod vedením Luisa de la Fuenteho sú oveľa priamočiarejší.

Na aktuálnom turnaji sa stále umiestňujú vysoko v tabuľke, pokiaľ ide o priemerné držanie lopty (57 %), ale sú "až" štvrtí za Portugalskom (66 %), Nemeckom (63 %) a Anglickom (58 %). Porovnanie údajov o držaní lopty s predchádzajúcimi španielskymi reprezentáciami ukazuje túto zmenu ešte zreteľnejšie.

Na predminulých majstrovstvách sveta vytvorilo Španielsko rekord v držaní lopty na veľkom turnaji (77 %). Na 10 predchádzajúcich veľkých podujatiach malo v priemere vyššie percento ako tento rok. Hoci stále kladie dôraz na rovnaký štýl, realizuje ho individuálnejšie a rýchlejšie ako v ére tiki-taka. Keď naposledy získali titul na majstrovstvách Európy 2012, Andrés Iniesta a David Silva riadili hru, pohybovali sa v strede ihriska a rozdávali krátke prihrávky.

Teraz s Nicom Williamsom a Laminom Yamalom hrá tím po krídlach, navyše menovaní útočníci majú úplne iné dispozície. Rozťahujú sa po ihrisku a častejšie vyhľadávajú útočné situácie jeden na jedného, aby sami prešli alebo vystrelili. Medzi hráčmi s najväčším počtom driblingov na tomto turnaji je Williams druhý a Yamal piaty. Hoci ani jeden z nich nemá takú úspešnosť ako absolútne elitní krídelní hráči, sú neustále nebezpeční.

Útočné trio dopĺňa Dani Olmo, ktorý má na tomto európskom šampionáte najviac priamych gólových príspevkov (3+2). Zároveň sa môže pochváliť najvyššou úspešnosťou v súbojoch jeden na jedného (70 %) spomedzi všetkých hráčov, ktorí sa pokúsili o aspoň 20 driblingov.

Ako sa zmenila útočná hra Španielska.
Ako sa zmenila útočná hra Španielska.Opta by Statsperform
Ako sa zmenila útočná hra Španielska.
Ako sa zmenila útočná hra Španielska.Opta by Statsperform

Najviac sa však hovorí o Yamalovi. Stal sa objavom turnaja, takisto najmladším strelcom (16 rokov a 362 dní) na majstrovstvách sveta alebo Európy, keď svojím gólom v semifinále proti Francúzsku vyrovnal. Prekonal tak legendárneho Brazílčana Pelého, ktorý mal na MS 1958 proti Walesu 17 rokov a 239 dní.

Navyše, ak Yamal nastúpi vo finále, prekoná ďalšie historické maximum. Narodeniny mal v sobotu, takže vo veku 17 rokov a jeden deň bude najmladším futbalistom, ktorý kedy hral vo finálovom zápase veľkého turnaja. Pred ním to bol opäť Pelé, v čase finále MS 1958 mal 17 rokov a 249 dní).

Yamal na Eure ohúril futbalovú verejnosť.
Yamal na Eure ohúril futbalovú verejnosť.Profimedia

Hoci holandský útočník Cody Gakpo (1,9) nazbieral na turnaji zatiaľ najviac očakávaných asistencií, tesne za ním nasledujú Nico Williams a Yamal (obaja 1,8). Druhý menovaný sa priamo podieľal aj na 13 strelách po driblingu (6 striel, 7 asistencií), čo je najviac zo všetkých. S tromi gólovými prihrávkami sa delí o prvé miesto v poradí s Xavim Simonsom z Holandska.

Španieli zatiaľ na šampionáte strelili 13 gólov, viac sa podarilo zaznamenať len Francúzsku na Eure 1984 (14). Teraz ich však čaká súboj so sústredenou obranou Anglicka. Hoci tri levy majú zásadne odlišný štýl hry ako tím z Pyrenejského polostrova a v Nemecku neboli vo všetkých zápasoch úplne presvedčiví, po dobrom semifinálovom výkone sú vo finále.

Navyše si postup zabezpečili až v závere. Gól Ollieho Watkinsa po 89:59 minútach bol najneskorším víťazným gólom v semifinále majstrovstiev sveta alebo majstrovstiev Európy v normálnom čase.

Základ súčasného úspechu Anglicka však leží na druhom konci ihriska, kde Southgate vytvoril pevnú obranu. Hoci v tíme pre zranenia chýbajú bývalé defenzívne stálice ako Harry Maguire a Ben Chilwell. Aj Luke Shaw tesne pred začiatkom turnaja zápasil so zdravotnými problémami.

Anglicko zatiaľ na šampionáte povolilo len 0,88 očakávaného gólu na zápas, čo je štvrtý najlepší výsledok zo všetkých. Každá strela súpera mala v priemere hodnotu len 0,09 xG, čo naznačuje, že tím dobre stráži kľúčové priestory. V posledných 20 zápasoch inkasoval tím len 13 gólov a viac ako raz ho prekonalo len Belgicko (2:2) v marci.

Teraz bude zadná línia v zložení Kyle Walker, John Stones a Marc Guehi čeliť pravdepodobne najťažšej skúške. Španielsko na turnaji dominuje svojím pressingom, o ktorý sa vo svojej útočnej tretine pokúsilo najčastejšie zo všetkých tímov na turnaji (890 pokusov). Aj tentoraz sa pokúsi dôsledne narušiť rozohrávku Anglicka.

Kane, záruka pre play-off

Tá však ukázala, že sa s takýmto tlakom dokáže vyrovnať. Defenzívny stredopoliar Declan Rice, ďalší základný kameň defenzívnej línie, sa zatiaľ ukázal ako pozoruhodne odolný voči pressingu. Na turnaji má na konte najviac akcií s loptou (300) a úspešných prihrávok (236) vo chvíli, keď bol napádaný súperom.

V neposlednom rade sa jeho tím bude opäť spoliehať na presnosť kapitána Harryho Kanea. Vo svojej prvej bundesligovej sezóne v drese Bayernu Mníchov opäť potvrdil svoje schopnosti (najlepší strelec s 36 gólmi v 32 zápasoch) a nepoľavil ani na tomto európskom šampionáte. S tromi gólmi sa delí o prvenstvo v tabuľke strelcov s ďalšími piatimi hráčmi.

Naposledy skóroval z penalty v semifinále proti Holandsku na 1:1. Bol to jeho šiesty gól vo vyraďovacej fáze majstrovstiev Európy, čo ho radí na čelo historickej tabuľky. Zároveň to bol jeho celkovo deviaty gól v play-off aj s majstrovstvami sveta, čo je najviac zo všetkých európskych hráčov.

Preview zápasu Španielsko - Anglicko.
Flashscore

Keď ho Anglicko potrebuje, je spoľahlivo po ruke a v prípade núdze nastupujú z lavičky prvotriedni náhradníci ako Watkins, Cole Palmer a penaltový špecialista Ivan Toney. Poslední traja menovaní sa v minulej sezóne podieľali na celkovom počte 71 gólov (45 gólov, 26 asistencií) v Premier League, takže Southgate má vždy možnosti, ako zmeniť zápas.

Pravdepodobne aj preto jeho tím inkasoval prvý gól vo všetkých troch zápasoch play-off, no napriek tomu postúpil do ďalšieho kola. Anglicko je neporazené v posledných šiestich dueloch na Eure, v ktorých spočiatku ťahalo za kratší koniec (5 výhier, 1 remíza). Žiadny tím v histórii súťaže nevyhral viac takýchto zápasov.

Vzhľadom na to, že turnaje často formujú herný štýl klubových trénerov, bude zaujímavé sledovať, aký prístup prevládne po tomto európskom šampionáte. Či to bude kontrolovaná obrana Anglicka alebo zdrvujúci útok Španielska.

Španielsko - Anglicko (21:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!