Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Španielsko bolo najlepšie na turnaji, uznal po finále Southgate a ocenil charakter tímu

Southgate bol po finále pochopiteľne sklamaný.
Southgate bol po finále pochopiteľne sklamaný.Profimedia
Tréner anglickej futbalovej reprezentácie Gareth Southgate (53) po prehre 1:2 so Španielskom vo finále majstrovstiev Európy v Nemecku priznal, že súper bol najlepším tímom turnaja a vyhral zaslúžene. Niekdajší obranca tiež pochválil zverencov za to, že sa druhýkrát za sebou dostali do zápasu o zlato, hoci ani tentoraz sa im ho nepodarilo vyhrať. Southgate na tlačovej konferencii nechcel hovoriť o svojej pozícii, ale je presvedčený, že Albion má pred sebou naďalej úspešnú budúcnosť.

Španielsko - Anglicko 2:1

"Prehrať finále je neuveriteľne ťažké. Myslím si, že Španielsko bolo najlepším tímom na turnaji a vo finále bolo lepšie. Zaslúžene získali zlato. Naši hráči však boli neuveriteľní, nemohli už odovzdať viac. Pre mňa bolo vo finále kľúčové držanie lopty, nemali sme ju dostatočne pod kontrolou," uviedol Southgate.

Jeho zverenci dokázali v druhom polčase odpovedať na vedúci gól Španielov, ale striedajúci Mikel Oyarzabal v 86. minúte rozhodol. "Po vyrovnávajúcom góle bolo momentum trochu na našej strane, v závere sme potom mali veľkú šancu vyrovnať. Ak sa však na to pozriem z pohľadu celých 90 minút, asi sme neboli dostatočne dobrí. Nedokázali sme podržať loptu, napriek tomu sme boli v hre až do posledných minút," pokračoval.

Zostrih zápasu Španielsko - Anglicko.
TV Markíza

Anglicko doviedol do finále Eura druhý raz po sebe, ale opäť s ním nedokázal získať premiérové zlato z kontinentálneho šampionátu. Pred tromi rokmi prehral výber Albionu v boji o titul s Talianskom na penalty. Ich jediným zlatom na veľkom turnaji zostáva triumf na domácich majstrovstvách sveta 1966.

"Je ťažké to hodnotiť takto skoro po takejto prehre. Myslím si, že tím urobil celú krajinu hrdou, hráči ukázali obrovskú odolnosť a charakter. Nevzdali sa až do samého konca, bojovali až do posledných minút," pripomenul Southgate s tým, že Anglicko na turnaji niekoľkokrát skórovalo až na konci stretnutí.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Opta by Stats Perform

"Dostať sa do finále na dvoch majstrovstách Európy je niečo neuveriteľné. Anglicku sa to ešte nikdy nepodarilo. Na ničom z toho však nezáleží. Prišli sme sem vyhrať, mali sme na to príležitosť, ale nevyhrali sme," lamentoval Southgate.

Napriek postupu do finále sa jeho tím dostal pod paľbu kritiky za hru počas väčšiny turnaja. Trénerovi, ktorý viedol Albion od roku 2016, končí na konci decembra zmluva.

"Teraz nie je čas na to, aby som diskutoval o (mojej) budúcnosti. Tej otázke, samozrejme, rozumiem, musíte ju položiť. Potrebujem sa však porozprávať so správnymi ľuďmi v zákulisí. Každopádne, doviesť tím do finále bola úžasná skúsenosť, ale momentálne je to veľmi bolestivé."

Livesport Daily #301: Španieli vyhrali zaslúžene, Angličania im vôbec nestíhali, myslí si tréner Brožek
Livesport

Podľa jeho slov má tím pred sebou naďalej svetlú budúcnosť. "Anglicko má nepochybne niekoľko skvelých hráčov a skúsenosti s týmito turnajmi. Mnohí z týchto hráčov budú na šampionátoch o dva, štyri, šesť alebo osem rokov. Neustále sme sa dokázali vracať do zápasov, na ktorých záležalo. Len sme nedokázali urobiť ten posledný krok," uzavrel smutne Southgate.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!