Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Španielsko je prvým semifinalistom, Nemecko vypadlo a Kroos ukončil kariéru

Aktualizované
Olmo (vpravo) bol pri oboch góloch Španielska.
Olmo (vpravo) bol pri oboch góloch Španielska.AFP
Futbalisti Španielska sa stali prvými semifinalistami ME 2024. V piatkovom štvrťfinálovom súboji zdolali v Stuttgarte domáce Nemecko 2:1 po predĺžení. V semifinále stretnú v utorok 9. júla s víťazom súboja Portugalsko - Francúzsko (21.00 h v Hamburgu).

Španielsko - Nemecko 2:1 pp

Ako štvrtý rozhodca bol nominovaný Slovák Ivan Kružliak. Už v prvej minúte musel Neuer zasahovať po strele Moratu z hranice pokutového územia, ale tej chýbala presnosť. Od začiatku si oba tímy nič nedarovali a v osobných súbojoch sa nikto nebál pritvrdiť.

Kroos tvrdo poslal na trávnik Pedriho a ten musel ihrisko pre zranenie opustiť, nahradil ho Olmo. Už v 13. minúte videl žltú kartu za faul pred vlastnou šestnástkou Rüdiger a to znamenalo, že sa vykartoval na prípadné semifinále. Nasledoval ho aj Le Normand. Yamal skúsil podstreliť múr, mieril vedľa. Tesne nad zas poslal svoj pokus Ruíz.

Zostrih zápasu Španielsko - Nemecko.
TV Markíza

Po centri Kimmicha na päťke najvyššie vyskočil Havertz a poslal dobrú hlavičku, lenže Simón si dal pozor. Desať minút pred koncom polčasu si Havertz parádne prebral dlhý pas za obranu, potom nestrieľal ideálne. Na druhej strane sa Williams krásne dostal cez dvojicu obrancov na roh päťky, pokus k žrdi mu Neuer vytesnil.

Nemecký gólman sa musel blysnúť takisto pri strele z diaľky od Olma smerujúcej k žrdi. Po aktívnom úvode však od nejakej 20. minúty oba tímy dávali pozor hlavne na defenzívu a neotvárali hru, preto sa nehralo až tak záživne pre oka diváka. Výsledkom bol bezgólový polčas.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Po zmene strán Morata pálil cez Taha spred malého vápna nad, no vadiť mu to nemuselo, pretože zakrátko prihral Yamal na hranicu pokutového územia a Dani Olmo z prvej nasmeroval strelu po trávniku k žrdi, kam Neuer nedosiahol - 1:0.  

Stal sa prvým Španielom s dvomi gólmi v dvoch zápasoch po sebe vo vyraďovačke od roku 1964, keď to dokázal Chus Pereda. Yamal ako prvý tínedžer zaznamenal na Eure tri prihrávky. Vyrovnanie mal na kopačke striedajúci Andrich, osamotený na osi šestnástky mieril dobre k tyči, skvelý zákrok si pripísal Simón.

Tomu pomohol blokom Carvajal pri zakončení Havertza. Na konci riadneho hracieho času obdržal Füllkrug prihrávku pred päťku a aj keď bol ťahaný za dres Nachom, tak v páde pravačkou opečiatkoval žrď. V 82. minúte najskôr Simón videl žtlú kartu za zdržovanie, potom rozohral katastrofálne.

Toni Kroos a jeho posledný duel v kariére v číslach.
Toni Kroos a jeho posledný duel v kariére v číslach.Opta by StatsPerform/Profimedia

Razom išiel Havertz sám na kasu, pri pokuse prehodiť gólmana prehodil aj bránu. Nemecko sa vyrovnania dočkalo v 89. minúte. Center z ľavého krídla na zadnú tyč vrátil do ohňa Kimmich a voľný Florian Wirtz od žrde poslal loptu za čiaru - 1:1. Predĺženie mohol odvrátiť Müller, zblízka minul.

Španieli sa do neho na Eure dostali deviaty raz, rekord drží Taliansko (10). V záverečných minútach prvej časti predĺženia iba milimetre delili od gólov najskôr Oyarzabala a potom Wirtza, oba technické obstrely sa tesne neujali. La Furia Roja prečkala moment zo 106. minúty, strela Musialu trafila do ruky Cucurellu.

Na prekvapenie všetkých sa nepískala penalta. Füllkrug mal na hlavne rozhodnutie po pase Kimmicha, reflexívne zareagoval Simón. Na konci 119. minúty centroval Olmo, na malom vápne sa uvoľnil Mikel Merino a hlavou nedal šancu Neuerovi - 2:1.

Vývoj xG po záverečnom hvizde.
Vývoj xG po záverečnom hvizde.Flashscore

Pri záverečnom nemeckom tlaku ušiel Torres za obranu a rútil sa sám na bránu, no netrafil bránu. Füllkrug ešte mohol zachrániť Nemecko, sám na päťke hlavičkoval vedľa. Už na konci piatej nadstavenej minúty Carvajal stiahol Musialu na trávnik, dostal druhú žltú a červenú kartu.

Španielsko sa ale stalo prvým semifinalistom, čo zároveň znamená, že Toni Kroos ukončil kariéru a odohral posledný zápas.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!