Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Španielsko je štvrtý raz v histórii majstrom Európy, na šampionáte vyhralo všetky zápasy

Aktualizované
Španielsko vyhralo EURO 2024.
Španielsko vyhralo EURO 2024.AFP
Futbalisti Španielska získali štvrtýkrát titul na majstrovstvách Európy a osamostatnili sa na čele historického rebríčka. V nedeľňajšom finále na Olympijskom štadióne v Berlíne zvíťazili nad Anglickom 2:1. Španieli sa predtým tešili z trofeje Henriho Delaunaya v rokoch 1964, 2008 a 2012.

Španielsko - Anglicko 2:1

Do zostavy Španielska sa po červenej karte a stopke v semifinále vrátil pravý obranca Carvajal, na stopérskych postoch nastúpili Le Normand a Laporte. Na druhej strane sa premiérovo na šampionáte dostal do základu Shaw a hneď to bolo v najdôležitejšom stretnutí. To predtým zažili iba dvaja hráči, naposledy Marco Delvecchio (2000).

Yamal sa vo veku 17 rokov a jeden deň stal najmladším hráčom, ktorý zasiahol do finále MS, ME alebo Copy. Prekonal Pelého rekord z roku 1958, ten vtedy mal 17 rokov a 249 dní. Spoločne s Mainoom sa Yamal postaral o to, že premiérovo na týchto dvoch veľkých turnajoch nastúpili do finále dvaja tínedžeri.

Zostrih zápasu Španielsko - Anglicko.
TV Markíza

Morata nastúpil na sedemnásty zápas európskeho šampionátu, čím vytvoril nový španielsky rekord. Nebezpečné situácie neprichádzali, oba tímy si boli veľmi dobré vedomé, o čo sa hrá. Po rohovom kope to chcel skúsiť Le Normand, v ťažkej pozícii spred päťky mu akrobatické zakončenie nevyšlo.

Španielsko malo podľa očakávania viac z hry a loptu častejšie na kopačkách, no Anglicko veľmi dobre prehusťovalo priestor a nepúšťalo súpera do nebezpečných situácií. Pred prestávkou Carvajal stratil loptu a po strele Kanea blok predviedol Laporte. Na prvý pohľad mu prehlo nohu, ale bol v poriadku.

Až v nadstavení prišiel prvý nebezpečný moment. Center z priameho kopu prepadol na zadnú tyč, kde voľný Foden v ťažkej situácii loptu ľavačkou zasiahol a volejom ju poslal na bránu. Výborný zákrok predviedol Simón. Do kabín sa išlo za nerozhodného stavu. Z nich už pre zranenie nevyšiel Rodri.

Španielsko skvele vstúpilo do druhého polčasu, pretože v 47. minúte zapracovala spolupráca krídelníkov. Yamal si hodil loptu pred šestnástku, prestrčil ju do nej a Nico Williams krížne prekonal Pickforda - 1:0. Vďaka prihrávke vyrovnal Yamal rekord Eura v počte asistencií (4) a vytvoril ten španielsky.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Hneď na to takmer prišiel aj druhý zásah, lenže Olmova strela išla tesne vedľa vzdialenejšej žrde. La Furia Roja pokračovala v aktivite. Kapitán Morata sa dostal pred Pickforda, zakončenie okolo neho pred bránou stihol odkopnúť Stones.

Z diaľky pálil iba o centimetre vedľa Williams. V 61. minúte striedal Kane, nahradil ho Watkins. Následne prišiel aj Cole Palmer a po troch minútach na ihrisku vyrovnal. Dostal priestor pred šestnástkou, aby technicky po trávniku trafil presne k žrdi - 1:1. Albion aj tretí raz vo vyraďovačke prehrával a dokázal aspoň vyrovnať.

Vedenie Španielsku takmer vrátil Yamal, ten bol na konci dobrej kombinácie, no Pickford skvele zasiahol. Striedania každopádne prinesli radosť aj pre tím z Pyrenejského polostrova. Mikel Oyarzabal dostal pas dopredu, sklepol do na krídlo, odkiaľ Cucurella okamžite centroval do šestnástky a útočník cez Guehiho mieril presne - 2:1.

Neskutočnú šancu na vyrovnanie mal po rohu Rice, jeho prudkú hlavičku vyrazil Simón, potom Guehi hlavičkoval do brány, no na čiare sa blysol Olmo. Španielsko vedenie ubránilo a štvrtý raz sa stalo majstrom Európy, čím sa osamostatnila na čelo tabuľky. La Furia Roja vyhrala na tohtoročnom šampionáte všetkých sedem zápasov.

Anglicko na premiérový kontinentálny titul stále čaká, prehralo druhé finále po sebe.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!