EURO 2024: Španielsko - Nemecko pohľadom dát. Rozhodne sa na krídlach, navrch tam má La Roja

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Španielsko - Nemecko pohľadom dát. Rozhodne sa na krídlach, navrch tam má La Roja

Lamine Yamal (vľavo) a Nico Williams ťahajú španielsku ofenzívu.
Lamine Yamal (vľavo) a Nico Williams ťahajú španielsku ofenzívu.Profimedia
Podľa doterajších výsledkov sú to dva najlepšie tímy na tohtoročných majstrovstvách Európy vo futbale. Španieli vyhrali všetky štyri zápasy a inkasovali iba po vlastnom góle proti Gruzínsku, Nemci v štyroch vystúpeniach zaváhali iba pri remíze so Švajčiarmi a strelili najviac gólov zo všetkých tímov na turnaji (10). Aj preto sa ich štvrťfinále považuje za predčasné vyvrcholenie šampionátu.

Favorit sa v tomto meraní síl hľadá naozaj ťažko. Oba tímy sa naposledy stretli v skupinovej fáze majstrovstiev sveta v Katare, skončilo sa to remízou 1:1. Nemci naposledy porazili tohto súpera pred 10 rokmi, ale doma to na Španielov vedia. Od prehry v prvom vzájomnom stretnutí v roku 1935 im nepodľahli osemkrát za sebou.

Spomínaných 10 gólov (polovica z nich padla v úvodnom dueli so Škótmi) je už vyrovnaným rekordom Nemcov na Eure. Z hľadiska očakávaných gólov je však najlepšia La Roja (8,9), zatiaľ čo organizátorská krajina sa delí o druhé miesto s Portugalskom (zhodne 7,7). Žiadny iný tím na turnaji neprekročil hodnotu svojho xG o toľko ako domáci (+2,3 gólu, Španielsko -0,1).

Obaja súperi majú tiež suverénne najviac striel na bránu: Z toho vyplýva aj dominancia ich hráčov podľa účasti na akciách z hry vedúcich k strelám (t. j. bez štandardných situácií). V tomto aspekte dokonca obsadili všetky miesta v prvej päťke. V mnohých iných činnostiach vedie Toni Kroos, líder štatistiky s 35 zapojeniami do takýchto sekvencií.

Poradie podľa účasti v streleckých disciplínach.
Poradie podľa účasti v streleckých disciplínach.Opta by Stats Perform

Plných 95 % jeho prihrávok na tomto šampionáte našlo spoluhráča (411/431), čo je najvyššia úspešnosť v histórii ME. V poradí podľa počtu prienikových prihrávok (125) ich má dokonca dvakrát ako druhý muž v rebríčku. Šesťnásobný víťaz Ligy majstrov je vo vrcholnej forme, ale tento zápas môže byť posledným v jeho kariére, ktorú 34-ročný stredopoliar po Eure ukončí.

V strede poľa ho čaká náročný súboj so Španielmi, ktorých pozná najmä z dlhoročného pôsobenia v Reale Madrid. Pravdepodobne najlepší stredopoliar súpera Fabián Ruiz však hrá vo francúzskej lige za PSG.

Hoci v treťom stretnutí skupiny proti Albánsku odpočíval, so štyrmi kanadskými bodmi (dva góly, dve asistencie) je najproduktívnejším hráčom turnaja (spolu s Codym Gakpom a Georgesom Mikautadzem). V dvoch z troch doterajších zápasov na turnaji strelil gól a pripravil ďalší, naprázdno vyšiel len proti Taliansku.

V dueli sa stretnú aj dva obrovské talenty Jamal Musiala a Lamine Yamal, čo môže byť rozhodujúci faktor. Obaja doteraz zaujali dôvtipom a driblingom a, samozrejme, aj priamou účasťou na gólových akciách. Kým Musiala sa s tromi gólmi delí o vedenie v tabuľke strelcov, Yamal s dvoma asistenciami zaostáva len za Xavim Simonsom (3) z Holandska. Okrem toho vytvoril štyri veľké šance, nikomu sa nepodarilo viac. Na druhej strane však ešte neskóroval.

K ubráneniu vynikajúcich ofenzívnych hráčov sú potrebné nadpriemerné defenzívne výkony. Aj v tom zatiaľ obe krajiny na tohtoročnom Eure vynikali, keď dohromady inkasovali len tri góly, z toho iba jeden od súpera. Obranu Nemecka pokoril Dan Ndoye, pravý krídelník Švajčiarska.

A práve tento moment odhalil najzraniteľnejšie miesto hostiteľského tímu - ľavú stranu zadnej línie. Súper si cez ňu vytvoril šesť šancí, čo je 43 % z celkového objemu. Tréner Julian Nagelsmann na to zareagoval a namiesto Mittelstädta, ktorý na nej odohral celú základnú skupinu, tam v osemfinále postavil bojovnejšieho Rauma. Vo štvrťfinále to bude teritórium Yamala.

Na druhej strane majú Španieli mimoriadne silného Marca Cucurellu. Na šampionáte zatiaľ vyhral 73 % súbojov, čo je najviac zo všetkých hráčov s minimálne 30 duelmi. Nico Williams pri triumfe 4:1 nad Gruzínskom strelil gól, pripravil ďalší a mal stopercentnú úspešnosť prihrávok. Nikomu pred ním, kto nastúpil v základnej jedenástke, sa to na majstrovstvách Európy (od začiatku zbierania údajov v roku 1980) nepodarilo. Proti Williamsovi navyše nastúpi Joshua Kimmich, ktorý nebol v defenzíve úplne presvedčivý a vyhral len 32 % súbojov...

Španielsko - Nemecko (18:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!