Španielsko proti Taliansku dominovalo. Oslavuje prvé miesto v skupine, rozhodol vlastný gól

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Španielsko proti Taliansku dominovalo. Oslavuje prvé miesto v skupine, rozhodol vlastný gól

Aktualizované
Španielsko zatiaľ predvádza na šampionáte veľmi dobré výkony.
Španielsko zatiaľ predvádza na šampionáte veľmi dobré výkony.AFP
Futbalisti Španielska si ako druhý tím zabezpečili miestenku v osemfinále ME 2024. Vo štvrtkovom šlágri B-skupiny zdolali v Gelsenkirchene obhajcov titulu Talianov 1:0. Pridali sa tak k domácemu Nemecku.

Španielsko - Taliansko 1:0

Oba tímy sa na MS/ME stretli jedenásty raz, čo je rekord medzi európskymi krajinami. Osemkrát sa tak stalo na európskom a trikrát na svetovom šampionáte. Od roku 2008 hrali proti sebe zakaždým v rámci Eura. V roku 2012 nastúpili spoločne vo finále, tím z Pyrenejského polostrova vyhral hladko 4:0.

Španielsko spravilo jednu zmenu na stopérskom poste, kde Nacha nahradil Laporte. Taliansko ponechalo rovnakú jedenástku ako proti Albánsku, čo sa stalo iba tretí raz v histórii MS/ME. Pedri dvanástym zápasom na veľkom turnaji vyrovnal rekord Cristiana Ronalda medzi hráčmi do 21 rokov.

Už v druhej minúte poslal Williams presný center na malé vápno, voľný Pedri hlavičkoval pod brvno, ale skvelým zákrokom sa blysol Donnarumma. Obdobná situácia sa zopakovala v desiatej minúte, keď sa Williams ocitol v pozícii zakončujúceho, loptu na hlavu mu posadil Morata, tentoraz o centimetre minul priestor troch žrdí.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Španielsko bolo jasne lepším tímom, súpera nepúšťalo v podstate ani na útočnú polovicu a v 25. minúte malo až 64-percentné držanie lopty. Práve vtedy individuálne potiahol akciu Yamal, prihral do vápna a Morata tiesnený z mierneho uhlu zakončil do Donnarummu.

Ten musel končekmi prstov vyškriabať prudkú ranu Ruiza z diaľky smerujúcu presne pod brvno. Prvá talianska strela prišla až na začiatku nadstavenia. Chiesa mieril spoza pokutového územia nad. Ešte pred prestávkou dostal žltú kartu Rodri, bola jeho druhá na turnaji, takže ako prvý hráč nebude môcť v ďalšom stretnutí nastúpiť.

Tréner Spalleti reagoval cez prestávku dvomi striedaniami, do hry prišiel aj Cristante, ktorý po 20 sekundách na ihrisku videl žltú kartu za faul na Rodriho. Žiadny iný náhradník v histórii Eura to nedokázal skôr. Stredopoliar Manchestru City potreboval dlhšie ošetrenie, nakoniec v hre pokračoval, aj keď to nevyzeralo ideálne.

Cucurella si zbehol do šestnástky, prihral pod seba a voľný Pedri spred päťky v obrovskej šanci minul bránu. Tlak Španielska inak ako gólom skončiť nemohol, takže v 55. minúte center Williamsa tečoval Morata a stopér Riccardo Calafiori nasmeroval loptu nešťastne do vlastnej siete - 1:0.

Mladučký Yamal odohral výborný zápas.
Mladučký Yamal odohral výborný zápas.Statsperform/Profimedia

Bol to už piaty vlastný gól na tohtoročnom šampionáte, ale prvý v histórii Talianska na ME. Na veľkom turnaji si dal jediný Cristian Zaccardo počas MS 2006. Aktivita hráčov z Pyrenejského polostrova pokračovala, Morata pálil pod brvno, Donnarumma vyrazil na roh, po ktorom hlavičkoval Le Normand a z čiary odkopol Cambiaso.

Po hodine hry delili Yamala milimetre od nádhernej strely z diaľky k žrdi. Ešte lepšie to urobil Williams, prudký pokus pravačkou nasmeroval do brvna. Španieli síce poistku nepridali, keďže striedajúci Ayoze dvakrát po sebe v obrovských šanciach trafil iba Donnarummu, ale tešia sa z troch bodov.

Španieli sú na čele tabuľky s plným počtom šiestich bodov a majú už isté prvenstvo v skupine. V pondelok o 21:00 nastúpia proti Albánsku. Taliani, ktorí majú na konte tri body, sa v rovnaký deň stretnú s Chorvátskom. Z každej skupiny postúpia do osemfinále prví dvaja a štyria najlepší v šesťčlennej tabuľke tretích tímov.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!