EURO 2024: Sprievodca jednotlivými účastníkmi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sprievodca tímov EURO 2024: Každý chce získať medzinárodnú slávu

Aktualizované
EURO 2024 sa začne 14. júla.
EURO 2024 sa začne 14. júla.Profimedia
Po marcovom play-off boli potvrdené posledné miesta na EURO 2024, čo znamená, že už poznáme všetkých 24 krajín, ktoré budú v lete súťažiť v Nemecku. Turnaj sa začne 14. júna a potrvá celý mesiac až do 14. júla, pričom len jedna krajina môže získať titul majstra Európy.

Medzi favoritov patrí hostiteľské Nemecko, vždy silné Francúzsko a Anglicko, zatiaľ čo súčasní držitelia titulu Taliani, ako aj Španielsko, Belgicko, Portugalsko a Holandsko budú potichu chcieť dokráčať až na vrchol.

Potom prídu na rad čierne kone ako Chorvátsko, možno Dánsko a dokonca aj Škótsko, zatiaľ čo ostatní budú dúfať, že sa na tomto ďalšom nezabudnuteľnom medzinárodnom turnaji sľubne predvedú.

V tomto článku sa Flashscore Správy pozreli na všetky krajiny, ktoré sa zúčastnia na turnaji v Nemecku, na ich hviezdnych hráčov, manažérov a formu, v akej sa nachádzajú.

Skupina A

Nemecko

Nemecko bude hostiť EURO 2024, čo znamená, že nemuselo prejsť kvalifikačnými fázami a namiesto toho odohralo priateľské zápasy proti iným národom. Jeho forma bola zväčša slabá až do marcovej prestávky, v ktorej porazilo súperov z Francúzska a Holandska. Pod vedením mladého trénera Juliana Nagelsmanna ukázalo známky pokroku.

Nagelsmann mal v poslednom roku vlastné problémy, keď ho najprv vyhodili z Bayernu a potom sa snažil zaviesť jasný štýl v národnom tíme. Zdá sa však, že teraz sa situácia obrátila a hostitelia majú pred turnajom solídnu formu. Do tímu sa dostala nová generácia hráčov vrátane Jamala Musialu a Floriana Wirtza, ktorí tvoria veľmi zaujímavý stred poľa. Dopĺňa ich mimoriadne skúsený Toni Kroos, ten po šampionáte ukončí hráčsku kariéru.

Škótsko

Škótsko v posledných šiestich mesiacoch trochu upadlo a nevyhralo v ostatných siedmich zápasoch napriek tomu, že počas kvalifikačnej fázy dosiahlo päť víťazstiev v rade. Táto šnúra ho pohodlne vyniesla na hlavný turnaj, hoci teraz ho čaká boj o návrat do formy pred najdôležitejšími stretnutiami.

Tréner Steve Clarke pôsobí na lavičke už takmer päť rokov a pokrok tímu je pozoruhodný aj napriek nedávnym problémom. Šampionát otvorí zápasom proti Nemecku, v ktorom budú kľúčom k úspechu hráči ako Andrew Robertson, Scott McTominay a John McGinn.

Posledné zápasy Škótska.
Posledné zápasy Škótska.Flashscore

Maďarsko

Maďarsko je prekvapujúco jednou z krajín s najlepšou formou na šampionáte, keďže už takmer dva roky neprehralo žiaden zápas a počas svojej kvalifikačnej cesty takisto získalo aspoň bod v každom stretnutí.

Marco Rossi stabilne vedie národný tím od roku 2018 a počas svojho pôsobenia z neho vytvoril veľmi dobrú partiu, ktorá porazila také krajiny ako Anglicko a Nemecko. Ich najrozpoznateľnejším hráčom je Dominik Szoboszlai z Liverpoolu, ktorý je aj kapitánom tímu a bude základom akéhokoľvek úspechu.

Švajčiarsko

Švajčiarsko tvorí skupinu A, ktorá by mohla byť veľmi vyrovnaná, pričom len Nemecko je skutočným favoritom. Ostatné tri krajiny sú na relatívne na podobnej úrovni. Helvéti sú už viac ako desať rokov stálicou na medzinárodných turnajoch a pod vedením Murata Yakina sú stále silní, pričom od začiatku roka 2023 prehrali len raz.

Kapitán Granit Xhaka má za sebou výbornú sezónu s Leverkusenom a pomôže dať dokopy solídny národný tím, ktorému velia ďalšie skúsené mená ako Yann Sommer či Manuel Akanji.

Skupina B

Španielsko

Trojnásobní majstri Európy sú súčasťou tohtoročnej skupiny smrti, v ktorej sú úradujúci majstri z Talianska a bronzoví medailisti z majstrovstiev sveta Chorváti. Španieli sa v tichosti stali skutočným favoritom blížiaceho sa turnaja a vybudovali mužstvo so skúsenými hráčmi ako Dani Carvajal, Aymeric Laporte a Rodri v kombinácii s mladými talentami typu Pedri či Lamine Yamal.

Na čele stojí Luis de la Fuente, ktorý si pred nástupom do funkcie v roku 2022 vydláždil cestu cez mládežnícke výbery. Jeho tím počas kvalifikácie prehral len raz a to so Škótskom 0:2. Ukázal známky veľmi dobrej ofenzívy, keď rozdrvil Gruzínsko 7:1, Cyprus 6:0 a Nórsko 3:0.

Chorvátsko

Chorvátsko sa v posledných rokoch tešilo mnohým úspechom pod vedením Zlatka Daliča, ktorý sa blíži k siedmemu roku vedenia národného tímu. Pod jeho taktovkou sa v roku 2018 dostalo do finále majstrovstiev sveta a v roku 2022 do súboja o tretie miesto.

Dalič bude dúfať, že Vatreni sa opäť posunú zo skupiny ďalej a budú mať úspešné EURO. Chorvátsko však bude opäť považované skôr za čierneho koňa ako za favorita - najmä pre náročnú skupinu, v ktorej sa nachádza. Luka Modrič je stále oporou a Joško Gvardiol pomôže dať dokopy zvyčajne pevnú obranu, ktorá počas celej kvalifikačnej kampane inkasovala iba štyri góly.

Taliansko

Úradujúci majstri z Talianska prežívajú od zdvihnutia trofeje v roku 2021 turbulentné obdobie, keď sa im nepodarilo kvalifikovať na majstrovstvá sveta a následne sa trápili v kvalifikačných kolách na tohtoročný turnaj. Bez ohľadu na to sa mužstvo Luciana Spallettiho dostalo do Nemecka a teraz čelí zložitej skupine B. So Spallettim na čele sa však obnoví sebadôvera po jeho úspechu v Serii A s Neapolom v minulej sezóne a Taliani budú dúfať, že sa opäť dostanú ďaleko.

Squadra Azzura je ďalším celkom, ktorý využíva výhody silnej obrany vrátane Gianluigiho Donnarummu, Alessandra Bastoniho, Destinyho Udogieho a Giovanniho Di Lorenza.

Posledné zápasy Talianska.
Posledné zápasy Talianska.Flashscore

Albánsko

Prekvapením na šampionáte je práve Albánsko, ktoré sa kvalifikovalo len druhýkrát vo svojej histórii. Predtým nikdy nepostúpilo ani na majstrovstvá sveta. Jeho posledným veľkým medzinárodným turnajom bolo EURO 2016, kde vypadlo v skupinovej fáze.

Manažérom balkánskej krajiny nie je nikto iný ako bývalý obranca Arsenalu, Barcelony a Manchestru City Sylvinho, ktorý prevzal tím na začiatku roka 2023 a dohliadal na jedenásť zápasov, z ktorých päť vyhral, tri remizoval a tri prehral.

Nanešťastie pre Albánsko, ocitlo sa vo veľmi ťažkej skupine a v lete budú potrebovať skúsených hráčov ako brankára Brentfordu Thomasa Strakoshu či obrancu Lazia Elseida Hysaja. Vpredu si treba dávať pozor na Armanda Broju, ktorý rozkvitol v slávnej mládežníckej akadémii Chelsea a momentálne je na hosťovaní vo Fulhame.

Skupina C

Slovinsko

Slovinsko od začiatku sezóny 2022/23 prehralo len dvakrát a vybudovalo si slušné renomé. V kvalifikácii skončilo na druhom mieste za Dánskom, ale odvtedy zaznamenalo veľké víťazstvá proti tímom ako USA a Portugalsko.

Kapitánom na bude brankár Atlética Jan Oblak, lídrom zaujímavý mladý útočník Benjamin Šeško. Z pozície trénera bude dohliadať dlhoročný kouč Matjaž Kek.

Dánsko

Dánsko, ktoré bolo prekvapením posledného európskeho šampionátu, sa naďalej zlepšuje a počas celej kvalifikácie prehralo len dvakrát a to so Severným Írskom a šokujúco s Kazachstanom.

V dánskom tíme sa objaví viacero nových tvárí vrátane Rasmusa Hojlunda z Manchestru United, ktorý na prelome rokov zažiaril v Premier League a potom sa zranil. Kasper Hjulmand zostáva na čele národného tímu s pôsobivou úspešnosťou 63,27 % a zdá sa, že Dánsko by mohlo byť opäť čiernym koňom na medzinárodnej scéne. Určite tím, na ktorý si treba dať v lete pozor.

Posledné zápasy Dánska.
Posledné zápasy Dánska.Flashscore

Srbsko

Napriek pomerne pravidelným vystúpeniam na majstrovstvách sveta sa Srbsko nikdy nekvalifikovalo na EURO ako samostatná krajina. V roku 2024 sa to konečne zmenilo, keďže Srbsko skončilo v kvalifikácii druhé za Maďarskom a rezervovalo si miesto na turnaji v skupine C spolu s Dánskom, Slovinskom a Anglickom.

Kapitán a rekordér v počte vystúpení Dušan Tadič bude súčasťou útoku, v ktorom sa predstaví aj rekordný strelec Aleksandar Mitrovič. Tréner Dragan Stojkovič bude dohliadať na to, aby bol pre Srbsko prvý európsky šampionát úspešný.

Anglicko

Zdá sa, že bez ohľadu na prípadný úspech, by to mohol byť posledný veľký turnaj Garetha Southgatea ako manažéra Anglicka a napriek niektorým sťažnostiam v posledných rokoch budú fanúšikovia pravdepodobne s láskou spomínať na jeho pôsobenie. Angličania sa na predchádzajúcom Eure dostali do finále, ktoré prehrali až na penalty, v Nemecku sa budú snažiť dosiahnuť ešte lepší výsledok. V kvalifikácii neprehrali ani raz, na turnaji im bola pridelená priaznivá skupina, pričom fanúšikovia dúfajú, že konečne využijú vynikajúcu generáciu futbalistov.

Jude Bellingham, Harry Kane a Phil Foden majú za sebou fantastické sezóny, zatiaľ čo John Stones ponúka pevný defenzívny základ, na ktorom sa dá stavať. Skutočným problémom, ktorému Anglicko čelí, je vyriešiť posledných niekoľko miest v tíme, konkrétne ľavého obrancu, stredného obrancu a tretieho stredopoliara.

Posledné zápasy Anglicka.
Posledné zápasy Anglicka.Flashscore

Skupina D

Poľsko

Poľsko sa na EURO prebojovalo po tom, čo vo finále play-off kvalifikácie porazilo Wales na penalty a teraz sa nachádza v zložitej skupine D, ktorú tvoria Holandsko, Rakúsko a Francúzsko.

Hoci sa Poľsko na turnaj kvalifikovalo len s ťažkosťami, v jeho kádri je stále veľa rozpoznateľných hviezd ako Wojciech Szczesny, Piotr Zielinski a legendárny strelec Robert Lewandoski, ktorí budú musieť výrazne prispieť k tomu, aby sa dostali z náročnej skupiny.

V lete bude tím viesť Michal Probierz, ktorý vlani prešiel z poľskej reprezentácie do 21 rokov. Tento 51-ročný manažér pôsobí ako tréner od roku 2005, ale mimo Poľska nepôsobil od roku 2012.

Holandsko

Holandsko na posledných dvoch majstrovstvách Európy nemalo veľký vplyv na samotný šampionát, keďže v roku 2016 sa ani nekvalifikovalo a naposledy sa dostalo len do prvého vyraďovacieho kola, kde vypadlo.

Tréner Ronald Koeman mužstvo v posledných rokoch viedol k určitým úspechom, keď Holandsko previedol kvalifikáciou na EURO len s dvoma prehrami, oboma proti Francúzsku. Pod vedením Louisa van Gaala sa dostali aj do štvrťfinále majstrovstiev sveta v roku 2022.

Kľúčovým mužom na ihrisku je nepochybne kapitán Virgil van Dijk, ktorý ako jeden z najlepších obrancov na svete riadi svoju zadnú líniu so svojou zvyčajnou veliteľskou prítomnosťou. V útoku sledujte mladý talent Xaviho Simonsa, ktorý v posledných dvoch sezónach exceloval v PSV aj v Lipsku.

Rakúsko

Rakúsko prehralo v posledných 14 zápasoch len raz, v kvalifikácii s Belgickom (2:3) a na EURO 2024 prichádza v dobrej forme, ktorú bude potrebovať v náročnej skupine D - tvoria ju Poľsko, Holandsko a Francúzsko.

Bývalý útočník Stoke a West Hamu Marko Arnautovič je rekordérom v počte štartov a druhým najlepším strelcom v histórii, ale nedávnu medzinárodnú prestávku vynechal pre zranenie, hoci by mal byť opäť fit s dostatočnou časovou rezervou.

Iný príbeh je v prípade kapitána Davida Alabu, ktorý utrpel vážne zranenie kolena na konci roka 2023. Na ihrisku sa nepredstaví. Tréner Rakúska bude mnohým priaznivcom známy, bývalý šéf Manchestru United Ralf Rangnick.

Francúzsko

Francúzsko je možno najväčším favoritom turnaja. Zdá sa byť pravdepodobné, že pod vedením Didiera Deschampsa postúpi až do finále a pridá ďalší veľký úspech. 

Pod vedením tohto kouča vyhrali majstrovstvá sveta v roku 2018 a v roku 2022 sa dostali do finále, pričom počas posledného európskeho šampionátu sa im až tak nedarilo, prehrali v osemfinále proti Švajčiarsku.

Les Bleus sa budú spoliehať na Kyliana Mbappého, aby im pomohol dosiahnuť ich ciele, pričom útočník chce opäť zažiariť na veľkej scéne, keďže sa alarmujúco rýchlo približuje k méte najlepšieho strelca Francúzska všetkých čias.

Skupina E

Belgicko

Zdá sa, že čas belgickej zlatej generácie na presadenie sa v medzinárodnom futbale už uplynul a EURO 2024 by malo byť ich poslednou šancou na slávu. Keďže Kevina De Bruyneho často brzdia zranenia a Romelu Lukaku je nekonzistentný a v kľúčových momentoch zahadzuje šance, Belgičania majú pred sebou poslednú šancu triumfovať na medzinárodnej scéne. Dominic Tedesco je však ako belgický manažér zatiaľ neporazený a pred turnajom si vytvoril pozitívnu formu.

V minulom roku si zmerali sily s Anglickom a Nemeckom, na majstrovstvách Európy by si mohli vybudovať ďalší impulz vďaka pomerne jednoduchej skupine - možno to bude konečne rok, keď Belgicko pridá do svojej vitríny nové striebro.

Slovensko

Slovensko skončilo vo svojej kvalifikačnej skupine na druhom mieste za Portugalskom, pričom sedemkrát vyhralo, raz remizovalo a dvakrát prehralo. Jeho forma sa však zhoršila počas poslednej medzinárodnej prestávky, keď prehralo s Rakúskom a iba remizovalo s Nórskom.

V týchto zápasoch imchýbal Milan Škriniar, ktorý je kapitánom a jednoznačne najvýraznejším hráčom. Bude mať kľúčový význam pre šance na úspech. Zaujímavosťou je, že tréner Francesco Calzona bol počas sezóny vymenovaný do pozície hlavného kouča Neapola, takže niekoľko mesiacov sedí na dvoch stoličkách.

Posledné zápasy Slovenska.
Posledné zápasy Slovenska.Flashscore

Rumunsko

Pre Rumunsko je to prvý veľký turnaj od roku 2016 po tom, ako sa v kvalifikácii dostalo na čelo svojej skupiny s bilanciou, ktorá nezahrňovala žiadnu prehru, pričom inkasovalo iba päť gólov.

Edward Iordanescu hrá so svojimi zverencami pekný futbal, no ešte nedokázali poraziť žiadneho vysokopostaveného súpera. Teda ak nepočítame víťazstvo nad Švajčiarskom na konci roka 2023. Jedno z mien, ktoré priaznivci poznajú, je Ianis Hagi - stredopoliar Rangers, ktorý je na hosťovaní v Alavése a je synom legendárneho Gheorgheho Hagiho.

Ukrajina

Skupinu E uzatvára Ukrajina, ktorá v kvalifikačnom play-off porazila Bosnu a potom Island, aby si zabezpečila účasť v Nemecku. Mala veľmi pozitívnu kvalifikáciu a skončila na rovnakej bodovej úrovni ako Taliansko, pričom o automatický postup prišla len vďaka vzájomnej bilancii s Talianmi. Bez ohľadu na to sa Ukrajina nachádza vo veľmi vyrovnanej skupine E, možno ako favorit na postup z druhého miesta.

Ukrajinu vedie Serhij Rebrov, ktorý má za sebou slušnú hráčsku kariéru v kluboch ako Dynamo Kyjev, Tottenham Hotspur a West Ham United.

Skupina F

Turecko

Neslávne známe čierne kone Eura 2020 sa tentoraz opäť vrátili a budú dúfať, že sa im bude dariť lepšie ako naposledy, keď prehrali všetky zápasy a nestrelili ani gól. Turecko prešlo kvalifikáciou takmer bez ujmy a dostalo sa na čelo skupiny s Chorvátskom a Walesom, hoci počas marcovej prestávky prehralo oba zápasy vrátane vysokej prehry s Rakúskom (1:6).

Arda Güler je najväčším talentom, ktorý treba sledovať, hlavne po niekoľkých sľubných výkonoch v Reale Madrid, hoci 19-ročný mladík bude potrebovať pomoc od svojich skúsených spoluhráčov. Tréner je známy Talian Vincenzo Montella, ktorý je vo funkcii od roku 2023 a v minulosti mal skúsenosti s veľkými klubmi, keď viedol napríklad AC Miláno a Sevillu.

Mladý Guler má pri nízkom počte minút fantastické gólové štatistiky.
Mladý Guler má pri nízkom počte minút fantastické gólové štatistiky.Flashscore

Gruzínsko

Gruzínsko spôsobilo veľký vzruch, keďže sa na EURO 2024 kvalifikovalo po tom, ako vo finále play-off porazilo Grécko na penalty. Očakávania sú síce nízke, ale šikovný krídelník Neapola Chviča Kvaracchelija môže priniesť nádej. Ten v posledných dvoch sezónach exceloval, najmä v ročníku 2022/23, keď v Serii A vsietil jedenásť gólov a pridal desať asistencií.

Päťnásobný bundesligový šampión, bývalý obranca Bayernu Mníchov a momentálne tréner Willy Sagnol prináša víťaznú mentalitu, ktorá bude kľúčom k akýmkoľvek šanciam na úspech.

Portugalsko

Portugalsko bude jasným favoritom na postup zo skupiny F, o to viac po perfektnej kvalifikácii, v ktorej vyhralo všetkých desať zápasov a inkasovalo iba dva góly. Jeho súperom bolo napríklad aj Slovensko.

Majú tiež jeden z najsilnejších tímov na turnaji, aspoň na papieri, ktorý sa môže pochváliť hráčmi ako Ruben Dias, Bernardo Silva, Rafael Leao a hlavne nestarnúci Cristiano Ronaldo. Pod vedením skúseného trénera Roberta Martíneza by Portugalsko mohlo byť ašpirantom na celkové prvenstvo.

Česká republika

Česká republika je stálicou európskeho šampionátu od roku 1996, keď skončila na druhom mieste a odvtedy sa teší úspechom, keďže sa v roku 2004 dostala do semifinále a naposledy do štvrťfinále.

Tréner Ivan Hašek je na stoličke len od začiatku roka 2024, ale doteraz má stopercentnú bilanciu, keď vyhral zhodne 2:1 proti Nórsku aj Arménsku.

V zostave Česka bude, pravdepodobne, hlavnou ofenzívnou hviezdou Patrik Schick. Meno, ktoré priaznivci poznajú z jeho účinkovania na posledných majstrovstvách Európy, kde v piatich zápasoch vsietil päť gólov. Útočník si v tejto sezóne počínal dobre, s Leverkusenom oslavoval historickú sezónu, na konci ktorej mal nad hlavou double.