Stret na Eure po ôsmich rokoch. Aké kľúče vedú Anglicko a Slovensko k bránam postupu?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Stret na Eure po ôsmich rokoch. Aké kľúče vedú Anglicko a Slovensko k bránam postupu?

Postarajú sa Slováci o skalp favorita?
Postarajú sa Slováci o skalp favorita?TASR
Slovenská futbalová reprezentácia po slušných predstaveniach v základnej skupine a postupe z 3. miesta bude čeliť v osemfinále majstrovstiev Európy favoritovi z Anglicka. Albion síce svoju skupinu ovládol, ale výkony zostali ďaleko za očakávaním a tímu Francesca Calzonu (55) dávajú nádej na postup.

Angličania hrajú pod vedením Garetha Southgatea už na štvrtom veľkom šampionáte a kritika tohto kouča je na turnaji v Nemecku asi najtvrdšia. Niet divu, tím síce splnil cieľ a postúpil zo skupiny z prvého miesta, ale svojimi výkonmi rozhodne neoslnil. Úvodnú výhru nad Srbskom zaistila najmä spoľahlivá obranná činnosť, ale smerom do útoku to bola nuda. Pri remíze s Dánskom sa Three Lions často nechali zatlačiť a nezáživná bezgólová remíza so Slovinskom bola poslednou kvapkou kritikov.

Cieľom ich zloby je okrem lodivoda hlavne Alexander-Arnold. Ten hrá vo svojom klube hlavne na pravej strane obrany, ale na tomto šampionáte je využívaný ako stredopoliar a zatiaľ sa mu veľmi nedarí. Proti Slovinsku potom hral len sedem minút a jeho pozíciu vedľa Ricea si vyskúšali Gallagher a Mainoo, ale ani jeden z nich nijako výrazne neprispel k zlepšeniu.

Preview zápasu Anglicko - Slovensko.
Flashscore

Anglicku jednoducho chýba kreativita v strede ihriska a aj to je dôvod, prečo v troch skupinových zápasoch skórovalo len dvakrát. Kritizovaný je aj Harry Kane, ktorý sa síce presadil proti Dánsku, ale inak veľmi nebezpečný nie je a musí si chodiť po lopty hlboko do poľa. Jeho chvíle však prichádzajú hlavne vo vyraďovacích súbojoch. V zápasoch play-off sa na veľkých turnajoch presadil už sedemkrát, čo z neho robí rekordéra v anglickom drese.

Ak však niečo súčasný anglický výber zdobí, je to obrana. Síce v skupine iba dvakrát skóroval, ale zároveň len raz inkasoval. Osvedčená štvorica Walker, Stones, Guéhi a Trippier, ktorá v tomto zložení začala všetky tri zápasy, dovolila súperom 1,15 xG, vďaka čomu je ich káder v tejto štatistike vôbec najlepším tímom na celom šampionáte.

Anglický defenzívny val sa pokúsi prelomiť útočné trio, ktoré z dvoch tretín zastupuje najvyššiu českú súťaž. Na krídlach slovenskej reprezentácie totiž tréner Calzona dáva priestor Haraslínovi zo Sparty a Schranzovi zo Slavie. Druhý menovaný je zatiaľ dôležitým strelcom Slovenska. V prvom dueli proti Belgicku otvoril skóre a nakoniec bol jeho gól víťazný.

Schranz a Haraslín sú dôležitými článkami Calzonovej skladačky.
Schranz a Haraslín sú dôležitými článkami Calzonovej skladačky.TASR

Schranz poslal Slovensko do vedenia aj v druhom súboji s Ukrajinou, ale v druhej polovici mužstvo stratilo vedenie a nakoniec prehralo. V rozhodujúcom zápase s Rumunmi stačila Slovákom na remíza, tou sa nakoniec zápas aj skončil. Na výsledku 1:1 sa gólom podieľal Ondrej Duda.

Calzona robí so slovenským národným tímom divy a nič sa nezmenilo ani potom, čo na jar prevzal vedenie Neapolu, kde bol trénerom kľúčového slovenského hráča Lobotku. Ten je jasným lídrom reprezentácie a dôležitou postavou na ihrisku. V úvodnom dueli nedal ani kúsok priestoru De Bruynemu a na nekreatívny stred Anglicka tak môže fungovať. Navyše s Lobotkom v strede poľa nastupuje skúsený Kucka a o ofenzívne úlohy sa stará Duda.

Lobotka kraľuje stredu slovenského poľa.
Lobotka kraľuje stredu slovenského poľa.TASR

Sokoli majú v strede ihriska kvalitu a budú ju chcieť využiť. V stretnutí s Anglickom však možno predpokladať, že budú využívať najmä svoj obranný potenciál, ktorý je značný. Spoločne s Lobotkom je veľkou hviezdou tímu stopér PSG Milan Škriniar.

Anglicko má so Slovenskom veľmi dobrú bilanciu - vyhralo päťkrát zo šiestich prípadov a očakáva sa, že bilanciu v osemfinále ešte vylepší. Iba raz sa však obe reprezentácie stretli na veľkom turnaji a je to jediný prípad, keď Angličania nezvíťazili. Na Eure 2016 uhrali Slováci v poslednom zápase skupiny remízu 0:0 a zaistili si tak postup do osemfinále.

Posledné tri zápasy s Anglickom: Lobotkov gól vo Wembley, Lallanova dýka a remíza na ME 2016

Medzi najlepšími šestnástimi mužstvami ME je Slovensko druhýkrát a bude chcieť svoj historicky najlepší výsledok na európskom šampionáte vylepšiť. Obaja tréneri nemusia riešiť absencie pre zranenia alebo disciplinárne tresty, a tak možno očakávať, že stavia na osvedčené zostavy.

Ostrovania sa síce báli o lýtko Trippiera, ale nakoniec by mal byť v poriadku. Ich najnevyspytateľnejšie miesto tak je v strede vedľa Ricea, kde sú hneď traja vyrovnaní kandidáti. Slovensko najviac rieši pozíciu na hrote útoku. Do prvých dvoch zápasov nastúpil od začiatku Boženík (a najmä proti Belgicku bolo jeho aktívne napádanie veľmi dôležité), ale proti Rumunsku dostal šancu Strelec.

Anglicko - Slovensko (18:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!