Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Štyri tituly, päť veľkých finále. Jesús Navas sa lúči s La Furia Roja

Jesús Navas so svojím štvrtým titulom pre majstra Európy.
Jesús Navas so svojím štvrtým titulom pre majstra Európy.RFEF
Jesús Navas (38) uzavrel s koncom Eura 2024 mimoriadny reprezentačný kruh. V Nemecku si na európskom šampionáte upevnil pozíciu najúspešnejšieho hráča v histórii španielskeho národného tímu so štyrmi titulmi. Okrem toho sa rodák z Los Palacios dostal do finále na všetkých piatich turnajoch, na ktorých hral: MS 2010, EURO 2012, Pohár konfederácií 2013, Liga národov 2023 i EURO 2024.

Pravý obranca Sevilly bol súčasťou zlatej generácie, ktorá pre Španielsko vyhrala majstrovstvá sveta 2010 v Juhoafrickej republike. Urobil tak hrajúc na poste pravého krídla. Podieľal sa na najdôležitejšom góle v histórii národného tímu - Iniestovom víťaznom zásahu proti Holandsku v 116. minúte finále MS.

Neskôr sa zúčastnil, opäť v strede poľa, na Eure 2012 v Poľsku a Ukrajine. Nemenej dôležitým gólom do siete Chorvátska posunul La Furiu Roja v 88. minúte do štvrťfinále. So spoluhráčmi šampionát nakoniec ovládli. 

Spojenie medzi dvoma generáciami

Trvalo 11 rokov, kým Jesús Navas zdvihol so Španielskom nad hlavu ďalšiu trofej. Dočkal sa jej v roku 2023 v Rotterdame, už ako pravý obranca a prakticky náhradník, keď vo finále Španieli zdolali Chorvátov na penalty.

Večnej slávy sa naposledy v najcennejšom drese dotkol v Berlíne. V rámci rozlúčky s národným tímom. Po dlhých štrnástich rokoch od svojho debutu v novembri 2009. Dokopy naskočil do 56 zápasov, v ktorých päťkrát skóroval a pridal 11 asistencií. K 31. decembru opustí ako hráč aj milovanú Sevillu, aby sa ujal zatiaľ nepotvrdenej funkcie v klube. S doživotnou zmluvou. 

Na uplynulých majstrovstvách Európy odohral 90 minút proti Albánsku. Nastúpil v 81. minúte proti Gruzínsku a pripísal si prvých 58 minút v semifinále s Francúzskom, kde zastavil Mbappého a podieľal sa na víťaznej trefe Daniho Olma na 2:1.

Najstarší šampión

Jesús Navas sa navyše vo veku 38 rokov a 236 dní stal najstarším hráčom, ktorý vyhral majstrovstvá Európy. Pridáva sa tiež na zoznam 14 futbalistov, ktorí zdvihli nad hlavu trofej z európskeho šampionátu dvakrát. Jeden je Nemec (Rainer Bonhof) a zvyšok sú Španieli: Iker Casillas, Pepe Reina, Álvaro Arbeloa, Raúl Albiol, Sergio Ramos, Cesc Fabregas, Santi Cazorla, Xavi Hernández, Xabi Alonso, Andrés Iniesta, David Silva a Fernando Torres. Z generácie, ktorá odštartovala v roku 2010 slávu pre La Furia Roja, vydržal do dnešného dňa ako jediný.