Súper Nemecka očami dát: Maďari ťažia zo štandardiek a útokov po ľavej strane

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Súper Nemecka očami dát: Maďari ťažia zo štandardiek a útokov po ľavej strane

Dokáže Maďarsko s Dominikom Szoboszlaiom zaskočiť Nemcov?
Dokáže Maďarsko s Dominikom Szoboszlaiom zaskočiť Nemcov?AFP
Maďarskí futbalisti len ťažko mohli mať náročnejší štart do európskeho šampionátu. Začali prehrou 1:3 so Švajčiarskom a teraz sa postavia rozbehnutým domácim, ktorí navnadili svojich fanúšikov päťgólovým koncertom proti Škótsku. Napriek tomu nemožno Maďarov vopred odpisovať. Zvlášť, keď to na Nemcov v poslednej dobe vedia. Čo ich pod talianskym trénerom Marcom Rossim (59) charakterizuje?

Szoboszlai a spol. mali byť čiernym koňom turnaja. Veď v elitnej skupine Ligy národov predvlani senzačne preháňali Nemcov (výhra a remíza) a hrdému Albionu dokonca uštedrili na jeho pôde potupný debakel 4:0. V posledných týždňoch sa však ich forma vytratila, popri Švajčiarsku prehrali aj v príprave na EURO aj s Írskom. Utrpeli tak toľko porážok ako v predchádzajúcich 21 zápasoch (13 výhier a šesť remíz).

Minulú sobotu to tak nevyzeralo, avšak k ich silným stránkam obvykle patrí defenzíva. V ôsmich kvalifikačných zápasoch na ME si udržali tri čisté kontá a inkasovali v priemere len 0,9 gólu na zápas (sedem obdržaných zásahov). V bojoch o miesta do Nemecka navyše zostali neporazení, keď päť duelov vyhrali a tri remizovali. Bolo to prvýkrát, čo prešli celou kvalifikáciou na EURO bez porážky a prvýkrát, čo v nej vyhrali celú skupinu.

V útoku zbierali úspech okrem iného vďaka trefám zo štandardných situácií. Dali z nich najviac gólov zo všetkých (sedem, bez penált). Trikrát sa radovali po rohu, trikrát po nepriamom voľnom kope a raz letela lopta do siete rovno z trestného kopu. Zásahy po štandardkách tak predstavovali plnú polovicu (osem zo 16) ich gólových momentov, čo je spoločne s Českom najvyšší podiel medzi účastníkmi tohtoročných majstrovstiev Európy.

Na rovnakú stratégiu sa Maďari spoliehali aj proti Švajčiarsku. Polovica z ich celkovo šiestich striel prišla po štandardných situáciách, pričom jeden pokus vyslal líder ich obrany Willi Orbán a dva útočník Roland Sallai. Väčšinu ofenzívnych akcií (takmer 45 %) realizuje mužstvo po ľavom krídle, proti Švajčiarsku dokonca 54 %.

Nie je prekvapením, že v týchto priestoroch sa pohybuje kapitán tímu a najväčšia hviezda Dominik Szoboszlai. Stredopoliar Liverpoolu je vo veku 23 rokov najmladším kapitánom národného tímu na turnaji, za ním nasleduje Francúz Kylian Mbappé (25). Szoboszlai sa v kvalifikácii priamo podieľal na väčšom počte maďarských gólov ako ktorýkoľvek iný spoluhráč (štyri góly, tri asistencie).

Tímu vládol aj v počte vytvorených šancí (23), streleckých pokusov (28), striel na bránu (13), úspešných prihrávok na súperovej polovici (256), očakávaných gólov (3,1) a očakávaných asistencií (2,0). V kvalifikácii na ME sa navyše zapojil do 49 akcií, ktoré skončili strelou (druhý Ádám Nagy ich mal 29). Sám vystrelil v 16 prípadoch, 15-krát poskytol finálnu prihrávku pred strelou a v ďalších 18 prípadoch distribuoval loptu v nábehu pred zakončením.

Ďalšou jeho silnou stránkou je schopnosť dostať sa do streleckej príležitosti mimo pokutového územia. V kvalifikácii vyslal 21 striel spoza šestnástky - viac ich mal len Grék Anastasios Bakasetas (27). Szoboszlaiov útočný partner Barnabáš Varga je popri Orbánovi, ktorý ako hlava zadných radov drží pohromade obranu, ďalšou výraznou postavou celku.

V úvodnom zápase proti Švajčiarsku strelil jediný gól Rossiho tímu a zaznamenal zaujímavý primát - stal sa piatym Maďarom v histórii, ktorý skóroval pri svojom debute na majstrovstvách Európy, po Ferencovi Benem (1964), Dézsővi Novakovi (1964), Ádámovi Szalaiovi (2016) a Zoltánovi Stieberovi (2016).

Dvadsaťdeväťročný útočník Ferencvárosa má v reprezentácii skvelú bilanciu. V deviatich štartoch vo všetkých súťažiach za ňu strelil sedem gólov. Po Benem z roku 1964 sa teraz môže stať iba druhým hráčom, ktorý skóroval vo svojich prvých dvoch vystúpeniach za národný tím na Eure.

Nemecko - Maďarsko (streda, 21:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!