Švajčiari majú potrebný bod a sú v osemfinále, skupinový triumf Nemecka zachránil Füllkrug

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Švajčiari majú potrebný bod a sú v osemfinále, skupinový triumf Nemecka zachránil Füllkrug

Aktualizované
Obrovská radosť z nadstaveného času, v ktorom vyrovnal na konečných 1:1 Füllkrug.
Obrovská radosť z nadstaveného času, v ktorom vyrovnal na konečných 1:1 Füllkrug.AFP
Nedeľa večer priniesla záverečné tretie kolo skupiny A. Nemecko už postupovú istotu malo. Pred domácim publikom vo Frankfurte narazilo na nepríjemné Švajčiarsko. Keďže sa stretol prvý s druhým, bol to aj priamy súboj o prvú priečku v skupine. Veľa nechýbalo, aby sa jej, prekvapivo, zmocnili Švajčiari. Lenže na presný zásah Ndoyeho dokázal v nadstavenom čase odpovedať Füllkrug. Umiestnenie si tak udržali obaja a rovnako i postupovú miestenku do osemfinále.

Švajčiarsko - Nemecko 1:1

To, o čom Julian Nagelsmann hovoril pred výkopom záverečného duelu v základnej časti domáceho Eura, do bodky aj splnil. Na trávnik vyzval prakticky všetky svoje opory. Cieľ bol jasný, získať po tretí raz tri body a ovládnuť skupinu bez zaváhania. Na opačnej strane nechceli premiérovo na turnaji prehrať ani Švajčiari, ktorí po výhre s Maďarskom remizovali so Škótmi. So štyrmi bodmi im tak chýbal na istotu postupu do osemfinále bod. 

Základné zostavy oboch celkov.
Základné zostavy oboch celkov.Flashscore

Stretnutie sa začalo zhurta a tvrdo. Na konci druhej minúty sa po Musialovej kolmici dostával za obranu Gündoğan, no cez pozornú defenzívu sa nedostal. Tá odvracala na roh. Z neho posadil Kroos milimetrový center na hlavu Havertza, ktorý preveril brankára Sommera. V sedemnástej minúte Mittelstädt odcentroval zľava do šestnástky, Musiala sa lopty nedotkol, dohral Aebischera, ktorý ju odohral k Andrichovi. Švajčiari prestali hrať, domáci futbalista skóroval, no po kontrole systému VAR zásah neplatil pre spomínaný faul Musialu

Lenže napriek výraznej prevahe s loptou a aktivite pred pokutovým územím, boli Nemci vo finálnej fáze neškodní. A tak ich z čistého jasna Švajčiari potrestali v 28. minúte. Zľava poslal Freuler loptu pred bránu, kde sa cez Taha šikovne presadil Ndoye - 0:1. Pre 23-ročného hráča Bologne to bol v štrnástom súboji za národný tím prvý gól.

Manuel Neuer, ktorý prežíval špeciálny duel - rekordný 18. na európskom šampionáte - sa lopty poriadne ani nedotkol a inkasoval. Zakrátko pomohol opäť, z diaľky sa sa ho snažil znova prekonať Ndoye. Krížne mieril vedľa ľavej žrde. 

Nemeckí futbalisti premiérovo na domácom turnaji prehrávali. Zásah ich spomalil, začali kopiť chyby. Až v 41. minúte po rohovom kope centroval Kroos z ľavej strany na zadnú žrď, kde stál osamotený Rüdiger a hlavou trestuhodne minul. Do kabín odchádzali spokojnejší futbalisti Švajčiarska. Pre Helvétov to bol piaty zásah v rámci skupinovej fázy a vytvorili tak na Eure svoj rekordný strelecký zápis. 

Po zmene strán začali lepšie domáci. Skvelou kolmicou vyslal Wirtz k vyrovnaniu Musialu, no jeho spoluhráč z hranice šestnástky nechal vyniknúť Sommera. Nationalelf tlačil na plyn. Väčšina pokusov šla z diaľky a mimo. Centre pokrývala kompaktná defenzíva súpera. 

V 70. minúte indviduálne prenikol sprava do boxu Wirtz, na prvej žrdi ideálne poslal loptu Kimmichovi a ten v dobrej pozícii zlyhal. Zverenci Juliana Nagelsmanna to skúšali z každej pozície, všetky sily vrhli do útoku. Chýbala im presná muška v koncovke. Vargas ju na opačnej strane po ojedinelom protiútoku mal, ale bol v ofsajde. 

Najzaujímavejšie štatistiky.
Najzaujímavejšie štatistiky.Opta by StatsPerform

Nebol to iba Vargas, ale skúšal to aj Xhaka. Kapitán Švajčiarov napriahol spoza šestnástky k pravej žrdi, no Neuer vytiahol bravúrny zákrok. Bežala 89. minúta. V nadstavenom čase sa do útoku zapojil zľava Raum, pred bránou si urobil priestor Füllkrug a hlavou vyrovnal. Rozjasal domáce tribúny - 1:1. Bola to zároveň pečať na konečnom rezultáte. 

Švajčiarsko tak získalo potrebný bod, vďaka ktorému s piatimi bodmi postupuje z druhej priečky do osemfinále európskeho šampionátu. Ani na deviatom veľkom turnaji neprehrali záverečné vystúpenie v skupine (5-4-0). Naopak, Nemecko zachraňovalo nielen bod, ale najmä prvé miesto v tabuľke. Ich čakanie na triumf v poslednom kole základnej časti Eura tak od roku 2012 stále trvá.

Zostrih zápasu Švajčiarsko - Nemecko.
TV Markíza

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!