Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Anglicko je v semifinále, Švajčiarov zdolalo v dramatickom rozstrele

Aktualizované
Anglicko dokázalo postúpiť do semifinále Eura.
Anglicko dokázalo postúpiť do semifinále Eura.AFP
Futbalisti Anglicka sa stali tretími semifinalistami ME 2024. V sobotňajšom štvrťfinálovom zápase zvíťazili v Düsseldorfe nad Švajčiarskom 5:3 po rozstrele, duel sa po riadnom hracom čase i predĺžení skončil nerozhodne 1:1.

Anglicko - Švajčiarsko 2:1 pen.

Tréner Southgate prekvapil a zmenil rozostavanie na 3-4-3, pričom na stopérskych postoch nastúpili Walker, Stones a Konsa. Sprava ich dopĺňal Trippier, na druhej strane bol Saka. Kapitán Kane nechýbal na hrote útoku, pod ním nastúpili Bellingham s Fodenom. Švajčiarsko nastúpilo v identickej zostave, v akej vyradilo Taliansko.

Úvodné minúty boli veľmi opatrné, oba tímy si dávali veľký pozor na defenzívu, a preto neprichádzali možnosti. Zmeniť to síce chceli Rice aj Mainoo, ďalekonosné strely od oboch boli zablokované. Pre oka diváka sa nehral záživný futbal, taktika bola na prvom mieste.

Zostrih zápasu Anglicko - Švajčiarsko.
TV Markíza

Väčší vzruch prišiel až tesne pred prestávkou, keď Saka vošiel do šestnástky a nebyť Xhaku, tak Mainoo strieľa z malého vápna úplne sám. Hlavný rozhodca nenadstavil ani len minútu a poslal hráčov do šatní. Prvá strela na bránu prišla až v 51. minúte, ale Embolo z otočky nenarobil Pickfordovi starosti.

Obranca Schär videl už ôsmu žltú kartu na MS/ME, čo je najviac v histórii. Obraz hry sa ale vôbec nemenil, na prvú šancu sa čakalo veľmi dlho, až do 75. minúty a hneď z toho bol gól. Ndoye obdržal prihrávku do pokutového územia, prudko poslal loptu pred bránu a Breel Embolo zblízka v páde cez Walkera skóroval - 0:1.

Aktívny Bukayo Saka však rýchlo vyrovnal. Prešlo iba päť minút, keď napriahol z hranice pokutového územia a technickým pokusom od žrde napol sieť - 1:1. Bol to už jeho štvrtý gól na veľkých turnajoch, čo je viac ako má napríklad Beckham (3) a padol z vôbec prvej anglickej strely na bránu v zápase.

Na rad prišlo piate predĺženie na tomto európskom šampionáte. Zatiaľ sa v riadnom hracom čase nerozhodlo ani jedno štvrťfinále. Až 73 percent strentutí Anglicka vo vyraďovačke na Eure od roku 1980 sa nerozhodlo do 90. minúty.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Opta by StatsPerform

Rice potom mieril z diaľky veľmi dobre k žrdi, Sommer predviedol dôležitý zákrok. Poradil si aj s pokusom ľavačkou od Bellinghama. Rozhodnúť mohol priamo z rohového kopu striedajúci Shaqiri, jeho lišiacky pokus skončil na tyči. Švajčiarsko išlo za rozhodnutím, lenže Pickforda neprekvapil ani Amdouni.

Tretí raz na turnaji a celkovo 25-krát v histórii Eura prišiel na rad penaltový rozstrel. Palmer začal úspešne. Akanji sa pomýlil, pretože to kopol veľmi zle a Pickford trafil stranu. S pokojom zamieril do siete aj Bellingham, po druhej sérii viedol Albion 2:1, keďže Schär bol úspešný.

Saka odčinil nepremenenú penaltu z finále Eura 2020, tvrdou ranou mu odpovedal Shaqiri. Toney na začiatku štvrtej série daroval Anglicku mečbal. Amdouni si položil loptu s vedomím, že musí dať a dal. Alexander-Arnold však rozhodol o tom, že Albion prvý raz v histórii Eura vyhral štvrťfinálový rozstrel.

Anglicko zároveň postúpilo do semfinále európskeho šampionátu druhý raz po sebe premiérovo v histórii. Ich súperom bude lepší z dvojice Holandsko - Turecko.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!