EURO 2024: Z majstrovského Talianska ostalo len torzo mužstva

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Švajčiarsko - Taliansko pohľadom dát. Z tímu majstrov Európy je po troch rokoch torzo

Taliani hľadajú pod vedením Spallettiho inú tvár, než s akou ovládli posledné EURO.
Taliani hľadajú pod vedením Spallettiho inú tvár, než s akou ovládli posledné EURO.Profimedia
Talianski futbalisti sú známi tým, že na veľkých turnajoch začínajú pomaly a v skupinovej fáze majú problémy. Na tohtoročných majstrovstvách Európy to nebolo inak. Od Albánska dostali gól po rekordných 23 sekundách, Španielsko ich zasypalo 20 strelami a proti Chorvátsku zachránili remízu až v ôsmej minúte nadstaveného času. Čo predvedú v osemfinálovom zápase proti Švajčiarsku, ktorý odštartuje play-off ME?

Taliani budú obhajovať titul. Zbežný pohľad ukazuje, že ich nový tréner Luciano Spalletti, ktorý sa ujal funkcie v septembri minulého roka, zrekonštruoval národný tím. Tri roky po triumfe majú majstri Európy v kádri iba osem pamätníkov úspechu, pričom v základnej zostave figuruje len päť z nich (Donnarumma, Di Lorenzo, Barella, Jorginho a Bastoni).

V tej, ktorá začala šampionát proti Albánsku, bol priemerný vek hráčov 26 rokov a 287 dní. Bola to najmladšia základná zostava Talianska na veľkom podujatí od majstrovstiev sveta 1994 v USA (26 rokov a 42 dní proti Mexiku v skupinovej fáze).

Spalletti sa spolieha na hráčov z majstrovského Interu Miláno, pričom sa zdá, že trojica Bastoni, Dimarco a Barella má v tíme isté miesto bez ohľadu na to, akú zostavu tréner zvolí. Medzi piatimi hráčmi v poli, ktorí na aktuálnom Eure odohrali aspoň 230 minút, sú všetci traja (Bastoni 270 minút, Barella 269 a Dimarco 230).

Napriek tomu sa zdá, že kouč sa ešte nerozhodol pre ustálenú zostavu. Proti Albánsku a Španielsku nastúpili Azzurri s dvoma stopérmi a štvorčlennou obranou, v záverečnom zápase skupiny proti Chorvátsku sa opäť vrátili k trojici vzadu. To sú dve formácie, ktoré Spalletti testoval v príprave na majstrovstvá Európy.

Preview zápasu Švajčiarsko - Taliansko.
Flashscore

Taliani sú v súčasnosti zaujímaví najmä svojimi defenzívnymi hráčmi. Líder obrany Alessandro Bastoni získal na šampionáte loptu 21-krát, v čom ho prekonal len nemecký špílmacher Toni Kroos. Okrem toho strelil vyrovnávajúci gól pri víťazstve 2:1 nad Albánskom.

Jedným z tých, ktorí svoje umenie dokazovali v každom zápase turnaja, je brankár Gianluigi Donnarumma. Jednotka francúzskeho šampióna Paríž Saint-Germain zažiarila napríklad tým, že chytila penaltu kapitánovi Chorvátska Lukovi Modričovi. Proti Španielsku "Gigio" zneškodnil osem striel súpera a prekonal ho len spoluhráč Ricardo Calafiori...

V minulej ligovej sezóne pomohol Calafiori Bologni k postupu do Ligy majstrov. Jeho dôležitosť pre tím podčiarkuje fakt, že z 30 zápasov, ktoré odohral v Serii A, Bologna prehrala len tri. Teda toľko ako z ôsmich duelov, v ktorých chýbal... Na Eure kraľoval vo vzduchu, keď absolvoval deväť hlavičkových súbojov (s Reteguim najviac v tíme) a sedem z nich dokázal vyhrať (najlepší z Talianov). V osemfinále však bude chýbať pre žlté karty.

Nie všetky pozície sú však pre obhajcu titulu jasné, najmä v ofenzíve. Jedným z rébusov pre Spallettiho je Federico Chiesa. Krídelník Juventusu má za sebou vydarenú sezónu v klube, v ktorej strelil 12 gólov a priamo sa podieľal na góle v priemere každých 209 minút. Navyše sa zdá, že je aj v lepšej fyzickej kondícii. Hoci sa často hovorí, že je veľmi náchylný na zranenia, v minulej sezóne odohral za Juventus 2 512 minút, čo je takmer toľko ako v predchádzajúcich dvoch sezónach dohromady (2 687).

Lenže pod Spallettim nemá nič isté. Je zvyknutý hrať na ľavom krídle, ale v repre sa musí presunúť na pravú stranu, čo sa prejavuje najmä v zakončení. Počas 174 minút, ktoré odohral na tohtoročnom Eure, predviedol osem driblingov (najviac zo všetkých Talianov), z toho štyri boli úspešné. Okrem toho vyslal aj štyri strely na bránu (druhý najvyšší počet z tímu), ale s nimi dosiahol celkovo len 0,1 xG. Žiadny iný taliansky hráč s aspoň tromi pokusmi nemá také nízke číslo.

Ani na hrote nie je situácia vyriešená. Kým Gianluca Scamacca nastúpil na prvé dva zápasy turnaja a príliš nepresvedčil, Matteo Retegui dostal prednosť proti Chorvátsku. V rozhodujúcom zápase skupiny vyslal najviac striel z celého tímu (3) a mal aj najväčší počet dotykov s loptou v pokutovom území súpera (4).

Ak by sa mal tréner rozhodnúť na základe čísel z ligovej sezóny, voľba by padla na Scamaccu. Rovnako ako argentínsky rodák odohral 29 zápasov, ale strelil o päť gólov viac (12) a o štyri viac pripravil (6). Retegui si však do Nemecka zjavne priniesol lepšiu formu.

Teraz Talianov čaká Švajčiarsko, s ktorým neprehrali posledných 11 zápasov (z toho šesť remíz). Navyše inkasovali len štyri góly a sedemkrát si udržali čisté konto. Pohľad na play-off pavúka musí vzbudzovať optimizmus. Vo svojej skupine skončili na druhom mieste, čo však znamená, že na ceste do ďalšieho kola sa vyhnú veľkým mocnostiam ako Nemecko, Portugalsko, Francúzsko a Španielsko. Práve posledná menovaná krajina ako jediná obhájila titul majstra Európy. Taliani by ich mohli tento rok napodobniť...

Švajčiarsko - Taliansko (18:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!