Talianske EURO? Prvýkrát v histórii sa na ňom predstaví päť trénerov z rovnakej krajiny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Talianske EURO? Prvýkrát v histórii sa na ňom predstaví päť trénerov z rovnakej krajiny

Krajania Montella a Spalletti pred zápasom Turecka s Talianskom.
Krajania Montella a Spalletti pred zápasom Turecka s Talianskom.Profimedia
Premiérovo v histórii majstrovstiev Európy sa na turnaji predstaví päť hlavných trénerov z rovnakej krajiny, konkrétne z Talianska. Okrem Squadry Azzurry povedú muži z Apeninského polostrova aj národné tímy Maďarska, Belgicka, Slovenska a Turecka.

Hoci sa talianskej reprezentácii podarilo vyhrať posledné EURO, v očiach miestnych priaznivcov prevládajú neúspechy v kvalifikáciách na majstrovstvá sveta 2018 a 2022. Napriek veľkým zakopnutiam v talianskom futbale v posledných rokoch existuje jedna kategória, v ktorej nikdy neboli v kríze.

Hovoríme o tej trénerskej. Jej hlavnou tvárou je nepochybne Carlo Ancelotti, jeden z najlepších koučov histórie, ktorý v kariére vyhral päťkrát Ligu majstrov. Šesťdesiatštyriročný lodivod sa dokonca odvážil odmietnuť ponuku brazílskej reprezentácie, ktorá v uplynulých mesiacoch urobila všetko pre to, aby rodáka z Reggioli priviedla.

Taliansku kvalitu v tejto funkcii potvrdzuje aj zoznam hlavných kormidelníkov na tohtoročných majstrovstvách Európy v Nemecku. Na šampionáte, ktorý sa začne 14. júna a potrvá presne mesiac, nájdeme hneď piatich talianskych trénerov. Poďme si ich spoločne predstaviť.

Luciano Spalletti (Taliansko)

Šesťdesiatpäťročný kouč sa preslávil viac ako tréner než ako hráč. Počas manažérskej kariéry prešiel tímami ako AS Rím, Neapol, Inter Miláno, Zenit Petrohrad, Sampdoria a Empoli. V septembri potom prikývol na prvý medzinárodný angažmán, keď prevzal taliansku reprezentáciu po Robertovi Mancinim.

Mancini síce s Talianskom vyhral európsky šampionát v roku 2021, ale nasledoval veľký neúspech v podobe baráže o postup na majstrovstvá sveta proti Severnému Macedónsku. Spalletti má pred sebou veľmi ťažkú úlohu a to zopakovať, čo jeho krajina dokázala na predchádzajúcom Eure.

Marco Rossi (Maďarsko)

Tento 59-ročný tréner pôsobí pri maďarskej reprezentácii necelých šesť rokov, za ten čas odtrénoval 62 zápasov a na EURO sa kvalifikoval z prvého miesta s 18 bodmi. Rodák z Druenty má dvojité občianstvo, okrem talianskeho získal aj maďarské po viac ako 12 rokoch hlbokých väzieb s krajinou.

Ako hráč začínal v Turíne a v Taliansku strávil podstatnú časť kariéry, ale predstavil sa aj v Nemecku a Mexiku. Prvýkrát začal trénovať mládež, keď pôsobil v Udinese a Lumezzane. Potom obišiel niekoľko talianskych tímov, okúsil maďarskú a slovenskú ligu a až v roku 2018 zakotvil pri národnom výbere, čo je zároveň jeho najdlhšie pôsobenie.

Domenico Tedesco (Belgicko)

Tedesco bude po Julianovi Nagelsmannovi druhým najmladším manažérom na nadchádzajúcom Eure. Tridsaťosemročný lodivod sa s rodinou presťahoval do Nemecka ešte ako dieťa, takže má dvojité občianstvo. Trénerskú kariéru začal v mládežníckych tímoch Stuttgartu a Hoffenheimu, potom prešiel do treťoligového Aue. Jeho prvé riadne pôsobisko prišlo v júni 2017, keď bol predstavený ako tréner Schalke. Tedesco pokračoval v Spartaku Moskva a Lipsku.

Vo februári 2023 vystriedal v Belgicku Roberta Martíneza. Situácia v národnom tíme v tom čase nebola dobrá, keďže sa celá kabína po neúspešných majstrovstvách sveta v Katare rozdelila. Rodákovi z južného Talianska sa však podarilo situáciu upokojiť a po 13 dueloch na lavičke červených diablov je jedným z favoritov na úspech.

Francesco Calzona (Slovensko)

Byť na čele dvoch tímov súčasne je v dnešnej dobe pomerne rarita, ale Francesco Calzona je tou výnimkou. Päťdesiatpäťročný kormidelník pôsobí na lavičke Slovenska od roku 2022 a pravdepodobne mu to nestačilo, keď vo februári 2024 prijal ponuku Neapola, kde trénoval celú jarnú časť sezóny.

Rodák z Kalábrie strávil celú trénerskú kariéru v mnohých talianskych kluboch len v úlohe asistenta. Jeho prvým výberom v pozícii hlavného trénera bola slovenská reprezentácia, kde za necelé dva roky odtrénoval 17 zápasov.

Vincenzo Montella (Turecko)

Bývalý útočník má za sebou bohatú kariéru aj ako hráč - Montella pôsobil v Empoli, Janove, Sampdorii, AS Rím a dokonca aj na Britských ostrovoch vo Fulhame. Celkovo nastúpil v 478 stretnutiach, v ktorých strelil 220 gólov a pridal 46 asistencií. Ako kouč začínal pri mládeži AS Rím, kde sa postupne vypracoval až na post hlavného trénera.

Po troch sezónach vo Fiorentine prešiel 49-ročný manažér cez Sampdoriu, AC Miláno, Sevillu a Demirspor. V septembri 2023 podpísal trojročnú zmluvu s tureckou reprezentáciou. V súčasnosti má za sebou sedem duelov na reprezentačnej úrovni a jeho cieľ na Eure je jasný - postúpiť zo skupinovej fázy.

Prvýkrát v histórii sa stane, že na Eure bude päť hlavných trénerov z jednej krajiny, k tomuto počtu sa ešte nikto nepriblížil. Krásnym príkladom je, že Francúzsko, Španielsko a Nemecko sú v tomto rebríčku na druhom mieste. Tieto krajiny majú po dvoch manažéroch a okrem Didiera Deschampsa, Luisa de la Fuenteho a Juliana Nagelsmanna, ktorí trénujú svoje krajiny, budú na turnaji aj Willy Sagnol (Gruzínsko), Roberto Martínez (Portugalsko) a Ralf Rangnick (Rakúsko).

Ďalšou výnimkou je Brazílčan Sylvinho, ktorý trénuje Albánsko a je jedným z ôsmich trénerov, ktorí na majstrovstvách Európy povedú zahraničnú krajinu.