EURO 2024: Tím, ktorý diváci na turnaji neuvidia. V zostave dominujú severania, chýba stopér Atlética

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tím, ktorý diváci na Eure neuvidia: V zostave dominujú severania, chýba stopér Atlética

Martin Ödegaard ani Erling Haaland sa na Eure neobjavia.
Martin Ödegaard ani Erling Haaland sa na Eure neobjavia.AFP
Hoci sa na nadchádzajúcich majstrovstvách Európy predstavia najväčšie futbalové hviezdy starého kontinentu, aj tak budú mnohé chýbať. A nie pre zranenia. Na Eure bude chýbať viacero hráčov, ktorých národné tímy sa do Nemecka vôbec nekvalifikovali. Ako vyzerá nabitá družina, ktorú by gólovo ťahal nórsky kanonier Erling Haaland (23) a ktorej obranu by dirigoval Čiernohorec Stefan Savič (34)?
Ideálna jedenástka hráčov, ktorí sa na Eure nepredstavia.
Ideálna jedenástka hráčov, ktorí sa na Eure nepredstavia.Flashscore

Brankár

Lukáš Hradecký (Fínsko)

Fínsko skončilo v kvalifikačnej skupine H tretie za Dánskom a Slovinskom, pričom v baráži podľahlo Walesu 1:4. Doteraz jediným záverečným turnajom, na ktorý sa kvalifikovalo, bolo Euro 2021. Už vtedy bol Hradecký brankárskou jednotkou tímu, ktorý sa neprebojoval zo skupiny. Bundesligový titul s Leverkusenom môže brať ako náplasť za neúčasť na ME.

Obrancovia

Julian Ryerson (Nórsko)

Nóri sa na majstrovstvách Európy predstavili zatiaľ tiež len raz, keď v roku 2000 v Holandsku a Belgicku skončili na treťom nepostupovom mieste v skupine. Hoci majú v súčasnosti mimoriadne silnú generáciu, ktorej súčasťou je i krajný obranca Dortmundu a finalista poslednej edície Ligy majstrov Ryerson, opäť sa im nepodarilo kvalifikovať. Tentoraz na úkor Španielska a Škótska.

Victor Lindelöf (Švédsko)

V aktuálnej sezóne Premier League toho za United, kde pôsobí už siedmu sezónu, veľa neodohral, ale aj tak je 19 štartov v najlepšej súťaži na svete slušné číslo. Ani stopér Lindelöf nezabránil švédskemu kvalifikačnému prepadáku, keď severania skončili v skupine F na treťom mieste, deväť bodov za Rakúskom a desať za Belgickom. Na Eure budú chýbať prvýkrát od roku 1996.

Stefan Savič (Čierna Hora)

Stopér Atlética odohral v kvalifikácii sedem zápasov a dvakrát skóroval, ale Čierna Hora skončila v skupine D tretia za Maďarskom a Srbskom a na Eure bude chýbať. Ako samostatná krajina sa o účasť na záverečných turnajoch bije od roku 2009, pričom ich doterajším najväčším úspechom bolo druhé miesto v kvalifikácii na EURO 2012. Čiernohorci v následnej baráži nestačili na Českú republiku.

Konstantinos Tsimikas (Grécko)

Pre zranenie nastúpil v roku 2024 len na šesť duelov za Liverpool. Ľavý obranca nechýbal v marcovej baráži o EURO, ktorú šampióni z roku 2004 ukončili s hlavou v dlaniach. Po 120-minútovej bitke s Gruzínskom nezvládli záverečný penaltový rozstrel, do ktorého Tsimikas nezasiahol. Bývalý hráč Olympiakosu naďalej čaká na prvý veľký medzinárodný turnaj, keďže Gréci na Eure chýbajú od roku 2012.

Stredopoliari

Dejan Kulusevski (Švédsko)

Má za sebou pomerne plodnú sezónu v Premier League, počas ktorej nastúpil v 36 stretnutiach a strelil osem gólov. Ofenzívny univerzál, ktorý najčastejšie nastupuje na krídle, však slušnú formu z klubovej scény nepreniesol do národného tímu. Severan bude chýbať na majstrovstvách Európy aj pre slabú produktivitu v žlto-modrom drese - v kvalifikácii strelil gól a na dva prihral.

Martin Ödegaard (Nórsko)

Jeden z najlepších futbalistov súčasnosti, kapitán Arsenalu, ktorý v Premier League skončil druhú sezónu po sebe hneď za City, je kreatívny a produktívny. Nórsky stredopoliar, ktorý v drese Gunners najčastejšie operuje medzi pozíciami 8 a 10, zaznamenal v PL bilanciu 8+10, zatiaľ čo v reprezentačnom drese pripomínal iba svoj tieň (gól a asistencia v siedmich kvalifikačných zápasoch).

Emil Forsberg (Švédsko)

Počas uplynulej sezóny pomaly opustil svetlá reflektorov. Skúsený stredopoliar sa v zime rozlúčil s Európou a vymenil býkov z Lipska za tých z New Yorku. Jeho odchod do zámorskej MLS však nemal vplyv na reprezentačnú kariéru. Nositeľ slávneho švédskeho mena odohral v kvalifikácii na EURO plný počet duelov, v ktorých strelil dva góly a pridal jednu asistenciu.

Alexander Isak (Švédsko)

Od presunu na ostrovy bol mimoriadne produktívny. Najmä v druhej sezóne sa urastený útočník začal v Newcastli výrazne presadzovať a v 30 súbojoch vsietil vynikajúcich 21 gólov. Tretí najlepší strelec uplynulej sezóny PL, ktorý má po rodičoch eritrejský pôvod, v národnom drese zrovna nežiaril ako jeho krajania - v piatich bojoch o EURO prispel jediným zásahom.

Útočníci

Viktor Gyökeres (Švédsko)

Najväčšia kométa uplynulej klubovej sezóny. Útočník Sportingu od leta nastrieľal v 48 zápasoch úctyhodných 40 gólov a právom si pýta prestup na slávnejšiu adresu. Lisabončania na švédskeho útočníka uvalili astronomickú cenovku, ktorú si môžu dovoliť len veľkokluby. Na reprezentačnej scéne však bývalý útočník Coventry bude musieť pridať, v kvalifikácii sa z gólu radoval trikrát.

Erling Haaland (Nórsko)

Pravdepodobne najlepší útočník súčasnosti mal za sebou pomalší rozbeh v reprezentačnom drese, keď v roku 2019 začal hrať za A-tím, ale teraz má na konte 31 gólov v 33 dueloch. Počas bojov o EURO Haaland skóroval šesťkrát v piatich zápasoch, ale ani príspevok úradujúceho anglického majstra, ktorý sa stal najlepším strelcom Premier League druhú sezónu po sebe, Nórsku nestačil.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal