Tínedžerská senzácia Yamal a veterán Pepe sú krok od pokorenia historických rekordov ME

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tínedžerská senzácia Yamal a veterán Pepe sú krok od pokorenia historických rekordov ME

Yamal zamieri na EURO už ako 17-ročný.
Yamal zamieri na EURO už ako 17-ročný.AFP
Do začiatku Eura 2024 zostáva už len niekoľko dní a všetky tímy boli zredukované na maximálny počet 26 hráčov. Vekové rozdiely vo výberoch sú tento rok obrovské a najmladší hráč cestujúci do Nemecka je v súčasnosti až o 25 rokov mladší ako ten najstarší. Navyše, obaja by mohli v Nemecku prekonať rekordy.

Tínedžeri

Na tohtoročné EURO bolo vybraných 11 tínedžerov. Známe európske najväčšie talenty ako YamalZaïre-EmeryMainooGülerNevesVermeeren stoja pred svojím prvým veľkým medzinárodným turnajom. V kádri Slovenska je 18-ročný Leo Sauer, hráč Feyenoordu.

Barcelonská senzácia Yamal je najmladším futbalistom, ktorý sa zúčastní na ME 2024. Len deň pred štartom podujatia oslávi 17. narodeniny a ak nastúpi, stane sa najmladším hráčom, ktorý kedy odohral na Eure čo i len minútu.

Tento rekord v súčasnosti drží Kacper Kozlowski - Poliak, ktorého Brighton zapožičal do Vitesse na posledné dve sezóny. Keď v roku 2021 nastúpil proti Španielsku za svoju rodnú krajinu, mal 17 rokov a osem mesiacov.

Yamal sa môže stať najmladším hráčom v histórii ME.
Yamal sa môže stať najmladším hráčom v histórii ME.AFP

Rekord najmladšieho strelca Eura drží Johan Vonlanthen, ktorý skóroval za Švajčiarsko v roku 2004 vo veku 18 rokov. Mimochodom, o rekord ho môže toto leto pripraviť nielen Yamal, ale aj Zaïre-Emery.

41 rokov

Rekord najstaršieho hráča, ktorý kedy nastúpil do ostrej akcie ME, by mohol byť tiež prekonaný. Jediným hráčom nad 40 rokov na záverečnom turnaji v Nemecku je 136-násobný reprezentant Pepe. Víťaz majstrovstiev Európy 2016 totiž vo februári oslávil 41. narodeniny a mohol by sa stať prvým hráčom s týmto vekom v rámci duelov ME.

Doteraz najstarším futbalistom, ktorý si pripísal minúty na Eure, je Gábor Király, keď sa v roku 2016 postavil do maďarskej brány vo veku 40 rokov vo svojich charakteristických sivých tréningových teplákoch. Najstarším protagonistom v poli je Lothar Matthäus, rekordný nemecký internacionál, ktorý mal počas ME na prelome storočí 39 rokov.

Király chytal v ikonických teplákoch aj proti Pepemu v roku 2016.
Király chytal v ikonických teplákoch aj proti Pepemu v roku 2016.AFP

Pepe sa môže stať aj najstarším strelcom v histórii európskych šampionátov. Toto maximum v súčasnosti drží Ivica Vastič, ktorý mal 38 rokov, keď v roku 2008 strelil gól za Rakúsko. Tento rekord však môže pokoriť nielen Pepe, ale aj Luka Modrič či Cristiano Ronaldo, jeho bývalí spoluhráči z Realu Madrid.

Pepe s Ronaldom a Modričom v drese Realu.
Pepe s Ronaldom a Modričom v drese Realu.AFP