EURO 2024: Semifinále ME 2008? Mal som sedem rokov, teraz zažívam pocit hrdosti, vraví Kökcü

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Turecké semifinále Eura 2008? Mal som sedem rokov, teraz zažívam pocit hrdosti, vraví Kökcü

Kökcü (vľavo) i Güler chcú na ME preniknúť ešte ďalej.
Kökcü (vľavo) i Güler chcú na ME preniknúť ešte ďalej.Profimedia
Postup Turecka do semifinále majstrovstiev Európy v roku 2008 si Orkan Kökcü (23) pamätá len ako chlapec spoza televíznej obrazovky. Stredopoliar národného tímu vraví, že pre súčasných reprezentantov na turnaji v Nemecku je tento úspech veľkým impulzom.

Turci v utorok v napínavom súboji zdolali Rakúsko 2:1 a postúpili do štvrťfinále, čím si dali možnosť zopakovať legendárny prienik medzi posledné štyri tímy spred 16 rokov, ktorý inšpiroval celú generáciu.

"V roku 2008 som mal len sedem rokov, ale tie zápasy si pamätám veľmi dobre. S bratom sme sa pri sledovaní s rodinou zasnívali. Po víťazstvách sme sa stretávali a oslavovali. Je to pocit veľkej hrdosti, keď teraz vidím rovnaké zábery na internete," povedal Kökcü novinárom.

Vtedajší tím prehral úvodný zápas s Portugalskom, potom v skupinovej fáze porazil Švajčiarsko i Česko a vo štvrťfinále zdolal Chorvátsko na penalty. V semifinále však už podľahol Nemecku 2:3 po góle Philippa Lahma z 90. minúty.

Po marcovej prehre 1:6 s Rakúskom v priateľskom zápase a s vylúčeným Çalhanoğluom málokto očakával, že Turecko postúpi medzi osem posledných. Všetko to však zariadili dva zásahy stopéra Demirala a úžasný zákrok gólmana Günoka v nadstavenom čase. "Bol to veľmi dobrý zápas. Chceli sme sa Rakúsku pomstiť a skorý gól nás motivoval," priznal Kökcü.

Ulice nemeckých miest, ktoré sa môžu pochváliť veľkým počtom Turkov, boli do skorých ranných hodín plné fanúšikov mávajúcich vlajkami a áut trúbiacich na klaksóny, ktorí oslavovali, že ich tím si v sobotu v Berlíne zahrá štvrťfinálový súboj s Holandskom. Spomínaný Kökcü doň nezasiahne, čaká ho vynútená pauza za kartové tresty.

Holandsko - Turecko (sobota, 21:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!