Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Turecko sa až príliš spoľahlo na tesný náskok, Holandsko skóre otočilo a postupuje

Aktualizované
Holandsko dokázalo postúpiť do semifinále.
Holandsko dokázalo postúpiť do semifinále.AFP
Futbalisti Holandska skompletizovali semifinálovú štvoricu na ME 2024. V sobotňajšom štvrťfinálovom zápase zvíťazili nad Tureckom 2:1, keď po polčase prehrávali 0:1. V súboji o finále sa stretnú s reprezentantmi Anglicka, ktorí zdolali Švajčiarsko po rozstrele. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Španielsko a Francúzsko.

Holandsko - Turecko 2:1

Holandsko malo k dispozícii všetkých hráčov, zatiaľ čo Turecko nemohlo počítať s tromi. Kokcu s Yuksekom sa vykartovali a Demiral dostal dvojzápasový trest za politicky ladené gesto pri oslave jedného z jeho dvoch gólov do siete Rakúska. Depay už na konci prvej minúty prešiel individuálne do pokutového územia, mieril však nad bránu.

Oranjes boli aktívnejší, dostávali sa aj k strelám, ale pokusy od Gakpa či Simonsa neboli presné. Turci sa prvý raz do niečo zaujímavejšieho dostali po polhodine hry, avšak Bardakci po štandardke mieril nad. Outsider sa následne čoraz viac dostával do ofenzívy a prinieslo to gólové ovocie.

Zostrih zápasu Holandsko - Turecko.
TV Markíza

Mladý Güler poslal výborný center sprava na zadnú tyč a tam v skrumáží hráčov hlavou od brvna do siete namieril Samet Akaydin - 0:1. Tento stopér strelil svoj prvý presný zásah v národnom tíme. Všetky tri doterajšie góly Turecka vo vyraďovačke dali strední obrancovia, o dva sa postaral Demiral.

Do druhého polčasu prišiel Weghorst a hneď to bolo cítiť, pretože dvakrát nebezpečne posúval loptu pred bránu, ani raz to nebolo zakončené. Veľká šanca prišla na opačnej strane, keď Güler z priameho kopu opečiatkoval žrď. Turci zo štandardiek výrazne hrozili.

V 65. minúte síce center defenzíva Holandska odvrátila, ale potom prišla prudká strela Yildiza z diaľky a Verbruggen musel predviesť dôležitý zákrok. Rovnako tak na druhej strane sa blysol Günok pri pokuse Weghorsta z rohu päťky, ale tomu nesadla lopta ideálne.

Vzápätí však už turecký gólman nemal nárok, keďže center z rohu si našiel Stefan de Vrij, dostal veľmi veľa priestoru a prudkou hlavičkou vyrovnal - 1:1. Kapitán van Dijk mal ku koncu zápasu na konte až dvanásť faulov v rámci celého šampionátu, čo je najviac zo všetkých hráčov tohtoročného Eura.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Opta by StatsPerform

Holandský tlak priniesol aj druhý presný zásah. Turci nedostali loptu preč, tú Dumfries poslal po trávniku na zadnú tyč a Mert Müldür si strelil nešťastný vlastný gól - 2:1. Najskôr bol za autora označný Gakpo, ale na štvrtý presný zásah na turnaji si musí počkať.

Išlo už o jedenásty vlastný gól na tomto šampionáte, čo je vyrovnanie rekordu z roku 2020. Turecko v závere mohlo vyrovnať, lenže Celik pred prázdnou bránou trafil de Vrija a Akturkoglu mieril technicky tiež do súpera pred sebou. Oba pokusy mali pritom veľký potenciál zapadnúť za bezmocného Verbruggena.

Ten predviedol skvostný zákrok už v nadstavení pri pokus Kilicsoya zblízka. Holandsko tak potvrdilo pozíciu favorita a po 20 rokoch postúpilo do semifinále, kde nastúpi proti Anglicku.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!