Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

EURO do 21 rokov má voľné už len tri miestenky. Ktoré hviezdy by mohli prísť na Slovensko?

Angličania budú na Slovensku obhajovať prvenstvo.
Angličania budú na Slovensku obhajovať prvenstvo.Profimedia / ČTK / AP / Tamuna Kulumbegashvili
Po októbrových kvalifikačných zápasoch sa uzavreli skupiny v boji o EURO 2025 hráčov do 21 rokov. Istotu záverečného šampionátu má už trinásť krajín. Okrem hostiteľského Slovenska sa na turnaj prebojovalo ďalších dvanásť národných výberov, zvyšné tri vzídu z baráže. Úvodný výkop je na programe 12. júna. Víťaz zdvihne trofej nad hlavu 29. júna.

Slovensko hostí šampionát hráčov do 21 rokov po druhý raz v histórii, premiérovo sa tak stalo v roku 2000, na ktorom sa z víťazstva tešilo Taliansko. Najlepším hráčom i strelcom vtedajšej edície bol, dnes už legendárny, Andrea Pirlo. Slovenský tím s hráčmi ako Čontofalský, Čišovský, Zabavník, Barčík, Mintál, Németh, Mucha, Kisel či Hlinka obsadil štvrté miesto.

Po druhom mieste v základnej skupine, výhrach proti Turecku i Anglicku a remíze s Talianskom, prehral zápas o 3. miesto so Španielskom tesne 0:1. Pred 24 rokmi sa hralo v Bratislave, Trnave a Trenčíne. Tentoraz bude mať turnaj až šestnásť účastníkov, ktorých privítajú okrem spomínaných troch miest aj Dunajská Streda, Nitra, Žilina, Prešov a Košice.

Ostatné výsledky Slovákov v prípravnej fáze pred Eurom.
Ostatné výsledky Slovákov v prípravnej fáze pred Eurom.Flashscore

Prvýkrát od prechodu na model so šestnástimi účastníkmi záverečného turnaja sa európsky šampionát odohrá iba v jednej krajine. Okrem Slovenska si účasť na ňom vybojovalo Anglicko, Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Slovinsko, Portugalsko, Dánsko, Holandsko, Poľsko, Ukrajina, Španielsko a Rumunsko.

V baráži sa o zostávajúce tri miestenky pobijú Česko, Belgicko, Fínsko, Gruzínsko, Chorvátsko a Nórsko. Žreb skupín sa uskutoční 3. decembra.

Generálny sekretár SFZ Peter Pálenčík s prezidentom SFZ Jánom Kováčikom počas tlačovej konferencie.
Generálny sekretár SFZ Peter Pálenčík s prezidentom SFZ Jánom Kováčikom počas tlačovej konferencie.TASR - Jakub Kotian

Taliansko

Taliansko vyhralo kvalifikačnú skupinu A bez prehry, keď nazbieralo 22 bodov. Tréner Carmine Nunziata sa v strede poľa spolieha hlavne na Edoarda Boveho, odchovanca AS Rím, ktorý aktuálne hosťuje vo Fiorentine. Lídrom ofenzívy sú Wilfried Gnonto z Leedsu či Francesco Pio Esposito. Produkt milánskeho Interu zapožičaný Spezii. Kapitínom mužstva je Lorenzo Pirola z Olympiakosu.

Španielsko

La Furia Roja si takisto prešla kvalifikáciou bez prehry a iba s jedinou remízou. Práve tieto dve krajiny sú s piatimi zlatými medailami najúspešnejšími v rámci európskeho šampionátu do 21 rokov. Španieli vedení trénerom Santim Deniom si môže vyberať z obrovskej plejády známych mien.

V hre je, samozrejme, aj mladučký Lamine Yamal, no keďže sa naplno dostal do seniorského výberu, táto alternatíva sa javí ako nereálna. V kvalifikácii bol ofenzívnou hrozbou hlavne portský drak Samu Omorodion. Do siete Malty skóroval štyrikrát, celkovo si pripísal šesť zásahov. Podporoval ho kapitán Bryan Gil z Girony či Mateo Joseph hrajúci za Leeds. Značné zastúpenie má tradične Barcelona - hráči ako Cubarsí, Torre, Casado či Fermín. Menovaní majú bohaté skúsenosti s hlavným tímom Blaugranas.

Posledné zápasy Španielska.
Posledné zápasy Španielska.Flashscore

Holandsko

Oranjes ako jediný celok prešiel kvalifikáciou s plným počtom bodov. Vyhrali všetkých desať zápasov a s 32 gólmi mali štvrtú najlepšiu ofenzívu po Anglicku (41), Nemecku (35) a Portugalsku (33). Najvyšší počet duelov odohrali Maatsen (Aston Villa), Rensch (Ajax), Taylor (Ajax) či Brobbey (Ajax). Strelecky sa darilo Ohiovi z Utrechtu so siedmimi zásahmi. 

Nemecko

Nemci vyhrali kvalifikačnú skupinu D a dopĺňajú kvarteto, ktoré neprehralo ani raz. Ťahúň ofenzívy Dortmundu Karim Adeyemi a Youssoufa Moukoko pôsobiaci v Nice by mohli byť obrovskými ofenzívnymi zbraňami. Ešte viac stretov ako oni odohrali stredopoliari frankfurtský Ansgar KnauffEric Martel z Kolína. Zároveň je kapitánom mužstva. V defenzíve majú pevné miesto Luca Netz z Gladbachu či farby Kolína obliekajúci Jan Thielmann.

Aktuálna forma Nemecka.
Aktuálna forma Nemecka.Flashscore

Poľsko

Poliaci skončili na druhej priečke skupiny D, ale priamo postúpili na EURO. Prehrali iba dve konfrontácie s Bulharskom (0:1) a proti Nemecku (1:3). Pokojne môžu však patriť medzi čiernych koňov šampionátu. Tréner Adam Majewski má k dispozícii veľmi zaujímavú skupinu hráčov, ktorí možno nie sú až tak známi, ale dokopy tvoria silnú partiu. V ich kádri zreje Mariusz Fornalczyk z Korony Kielce či z tureckého Antalyasporu Jakub Kaluzinski. Za morom v Real Salt Lake pôsobí Dominik Marczuk.

Rumunsko

Po niekoľkých rokoch v tieni znova získava svoje miesto medzi európskou smotánkou, o čom už v lete presvedčil seniorský výber na európskom šampionáte mužov v Nemecku. Kategória do 21 rokov vyhrala skupinu E, pričom sa spolieha hlavne na futbalistov z domácej súťaže. S piatimi gólmi a štyrmi asistenciami vyčnieva Louis Munteanu z Klužu.

Anglicko

Kolíska futbalu bude tradične patriť medzi najväčších favoritov, čo znásobuje fakt, že je obhajcom prvenstva. Navyše viacero hráčov z turnaja spred dvoch rokov je stále súčasťou mužstva. V Premier League už pravidelne nastupujú Livramento, Harwood-Bellis, Hall, Hinshelwood, Wharton, Scott, Delap, Rogers či Hutchinson. V Dortmunde sa darí Gittensovi.

Svoju skupinu vyhrali o bod pred Ukrajinou, ale za to so 41 strelenými gólmi, vďaka čomu boli v tomto ohľade najlepší. Výrazne im k tomu pomohol Harvey Elliott z Liverpoolu. Sedem zásahov dal, na ďalšie tri prihral. 

Ukrajina

Ukrajina postúpila ako najlepší tím na druhom mieste. Dva roky dozadu sa dostala na európskom šampionáte U21 do semifinále a skončila tretia. Španielsky tréner Unai Melgosa by niečo také veľmi rád zopakoval. Drvivá väčšina hráčov nastupuje za popredné domáce tímy, výnimku tvorí napríklad Yehor Yarmolyuk z Brentfordu.

Portugalsko

Obrovskú ofenzívnu silu vytvára útočník Las Palmas Fábio Silva, ktorý sa s ôsmimi gólmi stal najlepším strelcom celej kvalifikácie. Tím z Pyrenejského polostrova si tradične môže vyberať z enormnej základne talentov. Na turnaji by mal zažiariť kapitán Paulo Bernardo zo Celticu. 

Fábio Silva bol najlepším strelcom kvalifikácie o EURO 2025.
Fábio Silva bol najlepším strelcom kvalifikácie o EURO 2025.Profimedia / ČTK / imago sportfotodienst / Nuno Pires Veloso

Slovinsko

Slovinsko trochu prekvapivo vyhralo základnú skupinu H. Súčasťou mužstva je okrem iného stredopoliar Adrian Zeljkovič hrajúci za Trnavu. Veľkými prísľubmi do budúcnosti sú taktiež Tio Cipot z Grazeru, Marcel Ratnik z Ľubľany či farby Celje reprezentujúci Svit Sešlar.

Francúzsko

Galský kohút v skupine H skončil na druhom mieste iba bod pred tretím Rakúskom, čiže nemal ideálnu kvalifikáciu, avšak tréner Gérald Baticle si môže vyberať z poriadne širokého zoznamu mladíkov. V podstate sa dá povedať, že čo meno, to svetový talent. O tom svedčia hráči ako za Bayern strieľajúci góly Tel, z Rennes Kalimuendo či z Lipska Lukeba.

Dánsko

Dáni s jedinou prehrou ovládli kvalifikačnú skupinu I. Oporou v bráne je Filip Jörgensen z Chelsea, medzi ďalšie veľké talenty patria Anton Gaaei hrajúci za Ajax, útočník Mathias Kvistgaarden hrajúci v Brondby alebo ofenzívne taktiež nebezpečný Mohamed Daramy z Remešu.