EURO 2024: Utajená žltá karta. Čo rozhodlo o tom, že druhí skončili Dáni a nie Slovinci?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Utajená žltá karta. Čo rozhodlo o tom, že druhí skončili Dáni a nie Slovinci?

Dáni oslavovali postup z druhej pozície.
Dáni oslavovali postup z druhej pozície.TASR
O jednu z najväčších kuriozít majstrovstiev Európy v Nemecku sa postarali futbalisti Dánska a Slovinska. Škandinávci obsadili konečné druhé miesto v skupine C na základe zriedka vídanej zhody a až vďaka lepšiemu disciplinárnemu skóre, ktoré je pri rovnosti bodov siedmym rozhodujúcim kritériom z ôsmich. Večer po záverečných zápasoch sa zdalo, že rozhodne koeficient z kvalifikácie, ktorý je posledným ôsmym kritériom. UEFA však následne objasnila, že kľúčová bola žltá karta udelená asistentovi trénera Slovincov Milivojovi Novakovičovi (45), ktorú dostal na turnaji tak trochu v utajení.

Do osemfinále postúpili oba tímy, ktoré sa v skupine umiestnili za Anglickom. Pre ich nasadenie do vyraďovacej fázy však bolo potrebné určiť ich poradie. "Dánsko skončilo druhé pred Slovinskom vďaka disciplinárnym bodom," potvrdila UEFA, prečo sa práve Dáni v sobotu v Dortmunde stretnú s domácim Nemeckom.

V každom prípade určenie konečného poradia v skupine C bolo takmer detektívkou. "Vysvetlenie: Šialený spôsob, akým sa Slovinsko a Dánsko porovnali," napísal portál goal.com.

Zostrih zápasu Dánsko - Srbsko.
TV Markíza

Oba tímy získali za tri remízy zhodne po tri body. Podľa postupového kľúča prišlo teda na ďalšie porovnávania v poradí:

1. Vyšší počet bodov získaných zo vzájomného zápasu (1:1). 2. Lepšie skóre zo vzájomného zápasu (1:1). 3. Vyšší počet strelených gólov zo vzájomného zápasu (1:1). 4. Lepšie skóre zo všetkých zápasov v skupine (2:2). 5. Vyšší počet strelených gólov zo všetkých zápasov v skupine (2). 6. Ak by dva tímy v posledný hrací deň skupiny pri rovnakých kritériách proti sebe remizovali, o umiestnení by rozhodol penaltový rozstrel. 7. Nižší počet bodov nazbieraných za žlté karty (1 bod), dve žlté karty v zápase (3 body) a červené karty (3 body).

Práve siedme kritérium bolo rozhodujúce. Hráči oboch tímov dostali po šesť žltých kariet. V noci z utorka na stredu sa však ukázalo, že jednu dostal na začiatku šampionátu aj slovinský asistent Novakovič.

Zostrih zápasu Anglicko - Slovinsko.
TV Markíza

Dánsky tréner Kasper Hjulmand uviedol, že jeho tím si bol dobre vedomý toho, že rozhodnúť môžu v konečnom zúčtovaní žlté karty. Hráčov však na to neupozornil. 

"Jediný, o koho som sa bál, som bol ja sám. Pred zápasom sme si povedali, že by sme nemali dostať hlúpe žlté karty z lavičky. Na ihrisku však nemôžete hrať, behať a rozmýšľať o takýchto veciach, najmä keď ide o všetko," povedal novinárom v utorok neskoro večer, pričom si stále nebol istý, aké kritérium zabezpečilo jeho tímu druhé miesto.

"Takže nie, bolo to všetko o snahe vyhrať. To bol náš cieľ a ja som sa len musel uistiť, že nedostanem žltú kartu," usmial sa dánsky tréner.

Zo skupiny C idú ďalej prvé tri tímy.
Zo skupiny C idú ďalej prvé tri tímy.Flashscore

Karta pre Novakoviča pôvodne nebola uvedená v zápise UEFA. Aj preto sa ešte o polnoci zdalo, že sa schyľuje k 8. bodu postupového kľúča, teda k vyššiemu umiestneniu podľa výsledkov kvalifikácie na Euro. Dánsko bolo na deviatom a Slovinsko na pätnástom mieste.

Ešte väčší paradox by nastal vzhľadom na to, že oba tímy boli spolu v kvalifikačnej skupine H, oba mali zhodne po 22 bodov - a Dáni skončili prví vďaka lepším vzájomným zápasom. Prvý zápas sa skončil remízou 1:1, druhý víťazstvom Dánska 2:1, takže sa zdalo, že Dánsko skončilo na ME druhé len vďaka kvalifikačnému zápasu 17. novembra 2023.

Aj napriek tomu Slovinci prvýkrát na veľkom turnaji postupujú z tretieho miesta. Na svojho ďalšieho súpera si budú musieť počkať do stredy večera. Mohli by sa stretnúť s Portugalskom alebo víťazom skupiny E.

Slovensko - Rumunsko (18:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal