Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V obrane i útoku zavreté. Francúzsko postupuje aj bez gólov, podľa dát nemá kvalitné šance

Ofenzívne hviezdy Francúzska sa na Eure stále hľadajú
Ofenzívne hviezdy Francúzska sa na Eure stále hľadajúProfimedia
Tri strelené góly, z toho dva vlastné a jeden z pokutového kopu. Taká je vizitka Francúzska na tohtoročnom Eure v Nemecku. Nabitý výber strelecky mlčí, napriek tomu je v semifinále a vyzve rozbehnuté Španielsko, ktoré naopak patrí k ofenzívnym mašinám turnaja. Čo sa deje s Mbappém a spol.? Je defenzíva Les Bleus skutočne taká precízna?

Keď pred turnajom vyšlo porovnanie súpisiek pre tohtoročný európsky šampionát a Francúzsko sa s odhadovanou hodnotou 1,1 miliardy eur umiestnilo na druhom mieste za Anglickom, zrejme nikto nečakal, aká tŕnistá cesta zverencov Didiera Deschampsa v Nemecku čaká.

"Človek si musí uvedomiť, že kritizuje tím, ktorý je v semifinále majstrovstiev Európy, ale nedokážem odhadnúť, či to ľudí vo Francúzsku trápi, že ich mužsvto nehrá dobrý futbal," zamýšľa sa expert eVysledky Správ Jan Morávek.

Preview zápasu Španielsko - Francúzsko.
Flashscore

Kylian Mbappé si hneď v prvom stretnutí s Rakúskom zlomil nos a hrať musí v špeciálnej ochrannej maske. Stret najväčšej hviezdy ako by ochromil celú francúzsku ofenzívu. Európski šampióni z rokov 1984 a 2000 prežívajú najmenej plodné obdobie v ére trénera Deschampsa. V piatich zápasoch na turnaji strelili tri góly, pričom dva z toho sú vlastné a jeden z pokutového kopu, po ktorom sa prvýkrát v kariére na Eure presadil práve Mbappé.

Po chudobnom víťazstve 1:0 v osemfinále nad Belgickom sa francúzsky kouč snažil otázky na produktivitu zmiesť zo stola. "Moja najväčšia starosť je iba o to, koľko striel máme a koľko sme ich poslali mimo. Sme znovu vo štvrťfinále, takže som nesmierne šťastný," bagatelizoval možný problém. Po bezgólovom štvrťfinále s Portugalcami, ktoré rozhodli v prospech Francúzska až pokutové kopy, už sa snaha streliť gól javí ako príliš ťažká úloha.

"Potvrdzuje sa moja domnienka, že vo Francúzsku a Anglicku musí byť po turnaji téma tréner. Obaja sú pri tímoch dosť dlho a myslím si, že už im nemajú čo dať. Príde mi, že obaja sú takticky slabší oproti napríklad španielskemu kolegovi Luisovi de la Fuentemu, čo je vidieť na futbale, ktorý predvádza,“ dodal Morávek.

Je Francúzsko skutočne na šampionáte bezzubé? Odvíja sa jeho ofenzívna forma od rozpoloženia Mbappého? Podľa údajov analytickej spoločnosti StatsBomb je príčin hneď niekoľko. Fakt, že Francúzsko nestrieľa góly ešte sám o sebe nemusí znamenať, že hrá zle. Hodnota očakávaných gólov (xG) v piatich zápasoch je 6,5, čo svedčí oveľa viac o tom, že ofenzívni hráči Les Bleus sú neefektívni.

"Deschamps rád vsádza na svoje kone, ale ešte pred turnajom som krútil hlavou nad tým, že na EURO nevzal Michaela Oliseho alebo Jeana-Philippa Matetu. Pre mňa sú to hráči, ktorí mali ísť na turnaj a mali dostať priestor, pretože napríklad Kolo Muani nemal dobrú sezónu. Od Marcusa Thurama sa po jeho skvelej sezóne v Interi určite očakávalo viac. Antoine Griezmann sa na šampionáte trápi a je otázka, nakoľko zranenie limituje Mbappého, hoci on tvrdí, že veľmi," analyzuje francúzsku ofenzívu Morávek.

Mbappé spolu s Griezmannom sú po Cristianovi Ronaldovi hráčmi, ktorí na turnaji podávajú takzvané výkony pod hranicou svojich možností. Znamená to, že sa síce dostávajú do šancí, ale nepremieňajú ich.

Počet striel a vniknutí do pokutového územia radí Francúzsko medzi najlepšie tímy na šampionáte. Dáta však tiež poukazujú na to, že si Francúzi vytvárajú slabšie strelecké príležitosti. Z tímov, ktoré sú v Nemecku stále v hre, majú najnižšiu hodnotu xG na jednu strelu.

"Tu sa zastavím pri zadných radoch, ktoré sú na môj vkus príliš defenzívne zložené. N'Golo Kanté, Aurélien Tchouameni a Eduardo Camavinga nie sú vyslovene kreatívne typy. Rozmýšľam, či by sa s francúzskym mužstvom nedal hrať iný druh futbalu, ktorý by ľudí viac bavil, ale toto je Deschampsov prístup," pokračuje bývalý stredopoliar Schalke, Kaiserslauternu a Augsburgu.

Ak platí, že v útoku sa Francúzsko hľadá, čo sa týka obrannej práce, je na tom na prvý pohľad jeden z favoritov bez chyby. Z hry nedostalo ani jeden gól. Keď sa ale ponoríme viac do analytických ukazovateľov, ktoré rozoberajú defenzívnu činnosť, zistíme, že rozhodne nevyniká.

Jeho obrana totiž takmer nepressuje. Ďalej sa na šampionáte prezentuje ohromne nízkou mierou agresivity, ktorá vychádza z toho, ako často je súper pod tlakom, keď prijme loptu a či je naňho do dvoch sekúnd vyvíjaný pressing alebo vykonaný obranný zákrok.

Na druhú stranu súperi si proti Francúzsku nedokážu vypracovať kvalitné šance, čo sa odráža v očakávaných inkasovaných góloch. V tých je na Eure lepšie už len Portugalsko. Práve vďaka tomu má tím z krajiny galského kohúta v tomto ohľade veľmi solídne čísla. Španielsko, ktoré má hru založenú naopak na dôraznom pressingu a viac ako polovicu lôpt zbiera ešte na súperovej polovici, tak bude pre Les Bleus naozajstnou previerkou.

"Myslím si, že francúzska obrana má naozaj šťastie, že má nadštandardných hráčov ako je napríklad Saliba, ktorí si to odohrajú a držia to. Keby boli súperi efektívnejší a počínali si lepšie, dostanú Francúzsko do problémov. To sa môže podariť práve Španielsku," dodáva Morávek.

Španielsko - Francúzsko (utorok, 21:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!