Vytvorí nové maximá? Zoznam rekordov, ktoré môže Ronaldo na Eure prekonať alebo vyrovnať

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vytvorí nové maximá? Zoznam rekordov, ktoré môže Ronaldo na Eure prekonať alebo vyrovnať

Ronaldo môže na Eure zaknihovať viacero míľnikov.
Ronaldo môže na Eure zaknihovať viacero míľnikov.AFP
Necelý rok pred 40. narodeninami už Cristiano Ronaldo nehrá v najlepších európskych ligách a nehovorí sa o ňom toľko ako predtým, ale ak je niekto, kto by na Eure nemal byť odpisovaný, je to práve on. Portugalský veterán má podľa svojich slov za sebou jednu z najlepších sezón kariéry a v Nemecku by mohol prekonať i vylepšiť množstvo rekordov. Pozrime sa na ne.

Žiadny hráč nemá na konte viac zápasov za národný tím ako Ronaldo (206). Portugalčan je tiež jediným futbalistom, ktorý hral na piatich majstrovstvách Európy. Čoskoro by mali prísť na radu šieste. Španielsky brankár Iker Casillas bol na turnaji tiež päťkrát, ale na dvoch z nich do hry vôbec nezasiahol.

Ronaldo na všetkých šampionátoch dohromady odohral minimálne o šesť zápasov viac ako ktokoľvek iný. Delené druhé miesto patrí Pepemu s 19 zápasmi a mohol by sa stať druhým portugalským hráčom, ktorý na kontinentálnom podujatí prekoná hranicu 20 zápasov.

Pepe by sa vo veku 41 rokov mohol stať najstarším hráčom na Eure a spolu so svojimi bývalými spoluhráčmi z Realu Madrid Ronaldom a Lukom Modričom by mohol prekonať aj rekord najstaršieho strelca gólu na ME.

Celkovo sa Ronaldo na Eure presadil v 12 zápasoch a ani v tomto ohľade sa mu nikto nevyrovná.

Hráči s najväčším počtom zápasov na ME:

25: Cristiano Ronaldo (Portugalsko)

19: João Moutinho (Portugalsko), Pepe (Portugalsko)

18: Leonardo Bonucci (Taliansko), Bastian Schweinsteiger (Nemecko)

17: Gianluigi Buffon (Taliansko), Giorgio Chiellini (Taliansko)

Päťnásobný držiteľ Zlatej lopty je so 14 gólmi jednoznačne najlepším kanonierom histórie Eura. Ďalší hráč v poradí ich má na konte len deväť. Z futbalistov, ktorých uvidíme v Nemecku, je Antoine Griezmann so siedmimi zásahmi na treťom mieste, zatiaľ čo Romelu Lukaku a Álvaro Morata sú so šiestimi na delenej štvrtej priečke.

Čo sa týka gólov v kvalifikácii na EURO, Ronaldo si mimochodom aj tam drží prvú pozíciu so 41 gólovými ranami.

V roku 2021 sa Ronaldo tretíkrát v rade dočkal na Eure aspoň troch gólov, to sa zatiaľ nikomu nepodarilo. Je tiež jediným hráčom, ktorý bol na podujatí šesťkrát vyhlásený za muža zápasu.

Jednou z jeho špecialít sú trefy hlavou, ako jediný na turnaji sa týmto spôsobom presadil päťkrát. Pri vyššie uvedených číslach niet divu, že rodák z Madeiry je hráčom s najväčším počtom jednotlivých zápasov na turnaji, v ktorých skóroval aspoň raz alebo dvakrát (10 a 4). Kopal tiež najviac penált (3).

Ronaldo má na svojom konte aj najviac reprezentačných zásahov (128) a je už o 20 gólov lepší ako druhý v poradí, Iránec Ali Daei. Portugalčan sa stal prvým, kto skóroval na desiatich, jedenástich aj dvanástich medzinárodných turnajoch v rade, už čoskoro ich môže byť 13.

Žiadny futbalista sa nepresadil proti viacerým krajinám ako Ronaldo (47). Tento počet môže pomerne ľahko rozšíriť v dueloch proti Turecku a Gruzínsku, Portugalsko je totiž v skupine s dvoma krajinami, ktoré ešte na svojom zozname nemá.

Keďže Portugalčan pôsobí na najvyššej úrovni už naozaj dlho, je zároveň hráčom s najdlhším časovým odstupom medzi dvoma gólmi na Eure: presnejšie 17 rokov a 15 dní. Na vyrovnanie rekordu Karla Poborského mu stačí jediná asistencia. Na ME sa doteraz postaral o sedem gólových prihrávok. Zároveň je tiež jediným, kto asistoval na štyroch rôznych európskych šampionátoch.

Prehľad vlastných rekordov, ktoré môže Ronaldo na ME vylepšiť:

- najviac odohraných turnajov (5)

- najviac medzinárodných zápasov (206)

- najviac medzinárodných gólov (128)

- najviac zápasov na Eure (25)

- najviac gólov na Eure (14)

- najviac víťazstiev na Eure (12)

- najviac veľkých turnajov v rade so streleným gólom (12)

- najviac krajín, proti ktorým strelil gól (47)

- najviac ME s minimálne tromi gólmi (3)

- najčastejšie vyhlásený muž zápasu na Eure (6)

- najviac gólov hlavou na Eure (5)

- najviac zápasov na Eure s gólom (10)

- najviac zápasov na Eure s minimálne dvoma gólmi (4)

- hráč s najdlhším rozostupom medzi dvoma gólmi na Eure (17 rokov)

- najviac pokutových kopov v riadnom hracom čase na Eure (3)

- najviac turnajov ME s asistenciou (4)

Rekordy, ku ktorým sa Ronaldo môže na ME priblížiť alebo ich prekonať:

- najviac asistencií na Eure (potrebuje ešte jednu)

- najstarší strelec na Eure