Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Záverečný tanec na európskom javisku: 10 veteránov, ktorí sa chystajú na posledné EURO

Ronaldo sa predstaví už na šiestom Eure.
Ronaldo sa predstaví už na šiestom Eure.Profimedia
Od Luku Modriča až po Cristiana Ronalda. Na blížiacom sa Eure sa fanúšikovia reprezentácií rozlúčia s niekoľkými skvelými futbalistami. Flashscore Správy prinášajú prehľad veteránov, ktorých čaká na zelenom javisku s najväčšou pravdepodobnosťou posledný európsky tanec.

Luka Modrič (38, Chorvátsko)

Chystá sa už na svoje piate majstrovstvá Európy a veľmi pravdepodobne posledné. Aj keď v jeho prípade človek nikdy nevie. Pred niekoľkými mesiacmi bol jednou nohou preč z Realu Madrid, s ktorým nakoniec predĺžil zmluvu. Zdá sa, že je v dobrej fyzickej kondícii a pre chorvátsky národný tím je nielen ako kapitán nenahraditeľný. Od roku 2008 si Modrič pripísal na Eure 13 štartov a strelil tri góly.

Olivier Giroud (37, Francúzsko)

V tomto prípade môžeme koniec v reprezentačnom drese po Eure dokonca potvrdiť. Komplexný útočník, ktorý dal zbohom aj milánskemu AC, po európskom šampionáte už znova dres Les Bleus neoblečie. Na "starom kontinente" ho potom fanúšikovia neuvidia - bývalý útočník Arsenalu či Chelsea má totiž namierené do USA. Majster sveta z roku 2018 by sa mohol s reprezentačnou kariérou rozlúčiť štýlovo - Francúzsko patrí medzi najväčších favoritov na triumf. Giroud sa chystá na štvrtú účasť na ME, zatiaľ stihol 11 štartov a tri góly.

Cristiano Ronaldo (39, Portugalsko)

O jeho veľkosti netreba dlho rozprávať. Pred rokom odišiel do Saudskej Arábie a stále je nesmierne konkurencieschopný. Práve prekonal historický rekord tamojšej Saudi Pro League v počte gólov za sezónu a je držiteľom mnohých rekordov portugalského národného tímu. Pre tamojšiu reprezentáciu je Ronaldo stále neoceniteľný, o jeho prínose pred majstrovstvami Európy nepochybuje ani tréner Roberto Martínez. Majster Európy z roku 2016 má za sebou už päť turnajov - 25 zápasov (nikto nemá viac), dve finále, 14 gólov a deväť asistencií.

Toni Kroos (34, Nemecko)

V súčasnej dobe jedna z najväčších futbalových osobností. Kroos oznámil pred finále Ligy majstrov odchod do dôchodku. Svoju reprezentačnú kariéru chce pritom uzavrieť rovnakým spôsobom, akým ukončil svoje pôsobenie v tíme Los Blancos – teda zdvihnutím trofeje. Pre 6-násobného víťaza Champions League, ktorý si na zelenom javisku zatancuje naposledy štýlovo v rodnej vlasti, to bude štvrtý európsky šampionát. Na svojom konte má 14 štartov.

Pepe (41, Portugalsko)

Zatiaľ čo jeho kamarát Cristiano Ronaldo má na Eure najviac štartov, on je v tomto smere hneď druhý. Devätnásť vystúpení naprieč štyrmi ročníkmi – taká je bilancia nestarnúceho veterána, ktorý aj po štyridsiatke pokračuje vo výkonoch na najvyššej úrovni. Tento rok sa navyše stal najdlhšie slúžiacim hráčom v poli, ktorý nastúpil do zápasu Ligy majstrov. Na Eure doteraz strelil dva góly.

Jesús Navas (38 rokov, Španielsko)

Akoby sa napil z prameňa večnej mladosti. V jeho prípade je však isté, že ide o posledný šampionát. Chvíľu mu trvalo, kým sa presadil do výberu La Roja, následne však stihol vyhrať majstrovstvá sveta (2010), majstrovstvá Európy (2012) i Ligu národov (2023). Zaujímavé je, že v roku 2012 odohral svoje jediné EURO - tri zápasy, jeden gól.

Kasper Schmeichel (37, Dánsko)

Ikona. V roku 2016 pomohol Leicestru napriek všetkému senzačne vyhrať Premier League. Svojimi výkonmi v priebehu rokov unikol dlhému tieňu svojho otca, ktorý s Dánskom vyhral EURO 1992. V súčasnej dobe brankár Anderlechtu bol na dvoch ME (2012 a 2021), ale zachytal si len na tom druhom - tam doviedol svoj tím do semifinále (šesť štartov).

Robert Lewandowski (35, Poľsko)

Po Cristianovi Ronaldovi pravdepodobne najlepší európsky kanonier za posledných 15 rokov. Kamkoľvek príde, je úspešný. S národným tímom sa pravdepodobne rozlúči po majstrovstvách sveta 2026, a tak treba využiť príležitosť a znovu si vychutnať jeho čuch na góly. Na vrcholnom európskom turnaji sa objavil trikrát, odohral 11 zápasov a trafil sa päťkrát.

Marko Arnautovič (35, Rakúsko)

Na európskej scéne sa potulovalo niekoľko nepochopených majstrov. Arnautovič je určite jedným z nich. Vždy bol problémový, ale zároveň mal v sebe štipku geniality. V rakúskom drese hral na dvoch ME a strelil jeden gól.

Axel Witsel (35, Belgicko)

Belgičan precestoval polovicu sveta a vo svojich 35 rokoch pokračuje vo výkonoch na vysokej úrovni v drese Atlética Madrid. Diego Simeone ho prerobil zo stredopoliara na stredného obrancu, čím mu doprial ešte niekoľko rokov elitného futbalu. Je jedným z mála pamätníkov belgickej zlatej generácie, s tamojšími Red Devils mieri na svoje tretie majstrovstvá Európy, zatiaľ dal jeden gól.