Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

O tomto sme vždy snívali, teší sa Korenčiová po zdolaní favorita pred 2 000 divákmi

TASR
Korenčiová doviedla Slovenky k pamätnému víťazstvu ako kapitánka.
Korenčiová doviedla Slovenky k pamätnému víťazstvu ako kapitánka. TASR / Profimedia
Podľa Martiny Šurnovskej dosiahli slovenské futbalistky proti Walesu zaslúžené víťazstvo v úvodnom zápase prvého kola play-off o postup na budúcoročné ME. Dvadsaťpäťročná útočníčka sa na triumfe 2:1 v Poprade podieľala dôležitým prvým gólom v stretnutí. Kapitánka a brankárka Mária Korenčiová (35) si uvedomuje, že v utorkovej odvete v Cardiffe to bude iný duel a družstvo sa na to musí pripraviť.

Slovensko - Wales 2:1

Práve Šurnovská bola najviditeľnejšou hráčkou prvého polčasu. V dvoch veľkých šanciach minula bránku a raz ju vychytala Olivia Clarková. Všetko si vynahradila v úvode druhého dejstva, keď pravačkou spoza šestnástky prekonala brankárku hostí.

"Bola som asi v správny čas na správnom mieste. Mám to tak natrénované a som rada, že mi to tam padlo. Bol to určite dôležitý prvý gól a ešte viac nás to naštartovalo a dali sme krátko na to aj druhý. Mohla som dať hetrik, ale ten si nechám ešte na inokedy," povedala Šurnovská.

Korenčiová videla za úspechom plnenie pokynov od realizačného tímu: "Bol to veľmi náročný duel. Prekvapili sme Wales, ktorý je jednoznačným favoritom tohto dvojzápasu a odchádzame s veľmi dobrým výsledkom do ďalšieho duelu."

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Už v 4. minúte ju mohla prekonať Charlie Estcourtová, ale slovenská brankára vytiahla dôležitý zákrok. "Musím povedať, že baby odviedli úžasnú robotu. Takticky to tak vykrývali, že som mala oveľa menej práce, ako som si myslela. Je mi jasné, že vo Walese to bude iné. Určite sa na nás inak pripravia a bude to ťažké. Musíme sa na to sústrediť."

Slovenky vyslali rovnako ako súperky päť striel na bránku a po hodine hry sa ujal aj priamy kop Márie Mikolajovej, ktorá ľavačkou zakrútila loptu presne k pravej žrdi. "Vyhrali sme zaslúžene a pocity sú skvelé. Myslím si, že sa nám podarilo hrať dosť na brejky. Z toho sme aj vychádzali a čakali sme na to, kedy vlastne získame loptu. Chceli sme hrať dopredu, čo najrýchlejšie a darilo sa nám to," poznamenala Šurnovská.

Divácky rekord a víťazný vstup do play-off, Slovenky zdolali Wales

Zároveň priznala, že ju prekvapil priebeh duelu: "Hrali sme v rozložení 4-4-2, tak sme vlastne dosť otvorili stred. Aj na tréningu sme sa o tom rozprávali, či nám to bude alebo nebude vychádzať. Oni nám však pomáhali viac než dosť. Verím, že to takto pôjde aj v druhom zápase."

Družstvo Petra Kopúňa sa mohlo spoliehať aj na rekordnú návštevu na tribúnach (2013 divákov). Ten dovtedajší spred deviatich rokov bol vylepšený takmer o tisíc fanúšikov. "Je to úžasné. Hrám viac než 20 rokov futbal, o takomto niečom sme vždy snívali. Je to určite ten prvý splnený sen, že ľudia prídu a my im ukážeme, že to za to stojí," priznala kapitánka tímu.

Nadviazala na ňu Šurnovská: "Ja som to hovorila už na začiatku zrazu, že verím v príchod ľudí. Zaslúžili sme si to a podľa mňa sme to aj dostatočne ukázali. Fanúšikov potrebujeme, pretože oni nám dodávajú silu a motivujú nás. Teším sa, že prišli."

Walesanky v závere potvrdili svoju silu a gól striedajúcej Ffion Morganovej zvýšil ich šance na postup. "Myslím si, že tam ukázali silu, ktorú môžu predviesť aj v druhom zápase. Budeme sa na to musieť pripraviť. Stále sú favoritom, majú tam hráčky, ktoré dokážu naozaj 90 minút behať hore - dole a otáčať nás. Musíme dobre zregenerovať a pripraviť sa na to," skonštatovala Korenčiová.

"Je nutné predviesť minimálne rovnaký výkon ako doma. Nepozerať sa na výsledok prvého zápasu. Začíname opäť zo stavu 0:0 a potrebujeme ísť na sto percent."

Šurnovská dúfa, že pred odvetou nepríde k výraznej zmene taktiky. "Uvidíme, čo tréner teda navrhne. Ja verím, že my nepoľavíme, že tam nepôjdeme brániť a budeme hrať presne takto. Vychádzalo nám všetko, čo sme si povedali. Jedine, že oni prídu s niečím iným, na čo budeme musieť zareagovať počas duelu. Uvidíme asi pred stretnutím a v priebehu neho."

Víťaz dvojzápasu si zahrá opäť vo formáte doma - vonku o miestenku na záverečný turnaj s lepším z dvojice Gruzínsko - Írsko. Írky v prvom dueli uspeli na pôde súpera vysoko 6:0.