Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zradné kalkulácie: Turkom stačí prehra o dva góly, Rumunom a Slovákom (ne)vyhovuje remíza

Merih Demiral po zápase Turecka s Portugalskom.
Merih Demiral po zápase Turecka s Portugalskom.Profimedia
Všetko sa zdá byť úplne jasné. Česká reprezentácia postúpi do osemfinále EURO 2024 len v prípade, že zdolá Turecko. Ďalšie súvislosti tohto zápasu a zostávajúcich skupinových bojov však ponúkajú myšlienky k špekuláciám. Napríklad Slovensko a Rumunsko môžu pokojne remizovať vo vzájomnom strete o postup a oba tímy by mohli byť spokojné.

Česká reprezentácia má o motiváciu postarané. Prehra v poslednom vystúpení skupiny by bola hanbou a remíza nič nerieši - nasledovala by tak cesta domov. A ak Gruzínsko neporazí Portugalsko nejakým výrazným rozdielom, výhra by Čechov posunula na druhé miesto v skupine F. Tá by tím posunulo do osemfinálového súboja proti Rakúsku a hralo by sa v Lipsku. Lepšie riešenie už ani nemôže byť. Národný výber by čelil relatívne životaschopnému súperovi a hral by ešte niekoľko kilometrov od hraníc.

Preview zápasu Česko - Turecko.
Flashscore

Turecko je priamym súperom Česka v boji o postupové miesto v skupine F. V jeho prípade je situácia komplikovanejšia. Turci si môžu dovoliť prehrať s Čechmi o dva góly vzhľadom na tri body, ktoré už získali a vývoj v ostatných skupinách. To znie veľmi zradne. Ale možno aj tréner Vincenzo Montella tuší, že by to bola cesta do záhuby. Na tretí celok v tabuľke skupiny F už čaká súverénne Španielsko alebo Anglicko.

Slovensku a Rumunsku stačí remíza

Pre slovenskú reprezentáciu, ale určite aj pre Rumunsko, by bol postup zo skupiny obrovským úspechom. Krátky pohľad na výsledky naznačuje, že obom stačí remíza. Potvrdil to aj rumunský útočník Valentin Mihailu. "Hráči ani mužstvo nemôžu ísť do zápasu s myšlienkou na remízu. Ale ak bude v 91. minúte nerozhodný stav 0:0 a obaja sa kvalifikujú s remízou, potom sa možno bude hrať opatrne. Nechcem však kalkulovať," uviedol na predzápasovej tlačovej konferencii.

Preview zápasu Slovensko - Rumunsko.
Flashscore

V skupine E, kde je výkop oboch zápasov stanovený na 18:00, bude Belgicko k postupu potrebovať aj remízu. Na druhej strane, Ukrajina je jediná, ktorá musí vyhrať. Mimochodom, prvýkrát v histórii európskych futbalových šampionátov nastala situácia, že všetky krajiny v skupine majú pred záverečným dňom zhodne po tri body.

Motiváciou k víťazstvu v skupine je však určite ďalšie nasadenie v osemfinále. Tím, ktorý skončí v "slovenskej" skupine tretí, sa v play-off stretne so Španielskom alebo Anglickom. Druhé miesto znamená súboj s Francúzskom. Prvé, naopak, ponúka variant medzi Slovinskom a Holandskom.

Prečo sú Dáni nad Slovincami

Zaujímavá situácia nastala už počas utorkového večera, keď Dánsko a Slovinsko ukončili boje v skupine C s identickou bilanciou troch remíz a skóre 2:2. A keďže obaja počas turnaja hrali nerozhodne aj vo vzájomnom zápase (1:1) - a zároveň mali po troch stretoch rovnaký počet disciplinárnych bodov (6 žltých kariet) - do hry vstúpila UEFA. V stredu potvrdila, že sa do nich rátajú aj tresty realizačného tímu. Slovincov tak na tretiu priečku odsunula žltá karta pre asistenta trénera Milivoje Novakoviča.

Či je to však pre Dánov výhra, je otázne. Postup z druhého miesta ich posúva do zápasu proti domácemu Nemecku. Na druhej strane, Slovinci sa z tretej priečky môžu stretnúť s Portugalskom, ale aj víťazom skupiny E, ktorým môže byť ešte jeden zo štvorice Belgicko, Ukrajina, Rumunsko alebo Slovensko.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!