Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Koho môžu dostať v skupine EKL Slovan a Trnava?

Radosť Romana Procházku pred sektorom trnavských fanúšikov.
Radosť Romana Procházku pred sektorom trnavských fanúšikov.Šimon Pavlišin
Slovenské tímy ŠK Slovan Bratislava a FC Spartak Trnava figurujú po štvrtkových odvetách Európskej ligy a Európskej konferenčnej ligy v košoch číslo dva a tri v poradí tretej najprestížnejšej klubovej súťaže. Koho však aktuálny majster Niké ligy a víťaz Slovenského pohára môžu dostať za súperov na jeseň v skupinovej fáze?

Na úvod musíme povedať, že ak by Slovan postúpil cez Aris Limassol, tak by účinkoval v žrebovaní Európskej ligy ako prvý tím až v treťom koši. Z tohto pohľadu čaká zverencov trénera Vladimíra Weissa st. v EKL rozhodne prijateľnejší žreb, keďže figurujú v koši číslo dva a celkovo majú 11. najlepší koeficient v skupinovej fáze.

Kým Slovan je v druhom koši, Trnava je ešte o kôš za ním. Znamená to, že sa vyhne niektorým nepríjemným menám, no aj tak môže naraziť na topfavoritov súťaže. 

Poďme sa spoločne pozrieť na to, kto sa dostal do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy a kto sú možní súperi slovenských celkov. Po názve klubu nasleduje krajina, odkiaľ celok pochádza, číslo znamená klubový koeficient, na základe ktorého sú tímy rozdelené do jednotlivých košov.

1. kôš:

Frankfurt (Nemecko) - 77 000, Dinamo Záhreb (Chorvátsko) - 55 000, Club Bruggy (Belgicko) - 54 000, Alkmaar (Holandsko) - 47 500, Gent (Belgicko) - 37 500, Fenerbahce (Turecko) - 30 000, Lille (Francúzsko) - 30 000, Ferencváros (Maďarsko) - 27 000

2. kôš:

PAOK Solún (Grécko) - 25 000, ŠK SLOVAN BRATISLAVA (Slovensko) - 24 500, Maccabi Tel-Aviv (Izrael) - 24 000, Plzeň (Česko) - 22 000, Aston Villa (Anglicko) - 21 914, Ludogorec (Bulharsko) - 21 000, Fiorentina (Taliansko) - 20 000, Bodø/Glimt (Nórsko) - 20 000

3. kôš:

Genk (Belgicko) - 18 000, Luhansk (Ukrajina) - 16 000, Astana (Kazachstan) - 14 000, Besiktas (Turecko) - 14 000, Helsinki (Fínsko) - 11 000, Legia Varšava (Poľsko) - 11 000, FC SPARTAK TRNAVA (Slovensko) - 10 500, Ľubľana (Slovinsko) - 9 000

4. kôš:

Zrinjski Mostar (Bosna a Hercegovina) 8 500, Klaksvík (Faerské ostrovy) - 8 500, Aberdeen (Škótsko) - 8 000, Čukarički (Srbsko) - 6 475, Lugano (Švajčiarsko) - 6 335, Breidablík (Island) - 6 000, Nordsjaelland (Dánsko) - 5 565, Ballkani (Kosovo) - 3 000

Koho radšej nie a koho skôr áno?

Pri pohľade na prvý kôš si človek príliš nenavyberá. Napriek tomu by asi najprívetivejším súperom pre Slovákov bol maďarský Ferencváros, ktorý rovnako ako Slovan spadol z predkola Ligy majstrov až do EKL, zároveň by to nebola ďaleká cesta. Inak sú belgické tímy v Európe už tradične silné, Frankfurt s Lille prinášajú punc najkvalitnejších líg, zatiaľ čo horúca pôda Fenerbahce by bola zaujímavou fanúšikovskou destináciou, no rozhodne nepríjemná pre hráčov.

Slovan sa vďaka druhému košu vyhol českej Plzni, anglickej Aston Ville či porazenému finalistovi uplynulého ročníka z talianskej Fiorentiny. Všetkých týchto súperov však môže schytať Trnava - ako najideálnejší sa zdá byť bulharský Ludogorec či nórsky Bodø/Glimt, prípadne izraelský Tel-Aviv.

Pre zmenu z tretieho koša nemôže dostať súpera Trnava. Bratislavčania si budú priať skôr fínske Helsinki, slovinskú Ľubľanu, ukrajinský Luhansk, nepríjemné by boli strety s belgickým Gentom, tureckým Besiktasom Istanbul, poľskou Varšavou, ale z pohľadu cestovania i s kazašskou Astanou.

Aj záverečná skupina klubov má svoje úskalia. Vyčnieva z nich trojica Aberdeen (Škótsko), Lugano (Švajčiarsko) a Nordsjaelland (Dánsko), teda trojica mužstiev, ktoré pochádzajú z futbalovejších krajín. Tým by sa slovenskí zástupcovia radi vyhli.

Z hľadiska atraktivity by na Tehelnom poli určite oželeli bosniansky Mostar, s ktorým už tento rok hrali predkolo LM, nevyspyteteľné je srbské Čukarički. Naopak, osud by bol milosrdný, ak by Slovákom priradil jedného z trojice Klaksvík (Faerské ostrovy), Breidablík (Island) a Ballkani (Kosovo). V týchto dueloch by boli Slovan a Spartak jednoznačnými favoritmi. 

Na záver pripomíname, že žrebovanie sa začína v piatok o 14:30. Sledovať ho bude možné na športovom kanáli RTVS a okrem iného aj online na webe UEFA.com.