Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympiakos vyhral Konferenčnú ligu, históriu napísal aj hrdina El Kaabi

El Kaabi sa stal hrdinom Olympiakosu.
El Kaabi sa stal hrdinom Olympiakosu.Profimedia
Futbalisti Olympiakosu Pireus zvíťazili v stredajšom finále Európskej konferenčnej ligy UEFA nad ACF Fiorentina 1:0 po predĺžení a získali prvú európsku trofej v histórii. O jej zisku rozhodol štyri minúty pred koncom predĺženia kanonier Ayoub El Kaabi, ktorý zaznamenal jedenásty gól v deviatich dueloch EKL a stal sa najlepším strelcom súťaže. Fiorentina prehrala druhé finále EKL po sebe, vlani podľahla v závere West Hamu 1:2.

Olympiakos - Fiorentina 1:0 pp

Olympiakos mal veľkú výhodu v prakticky domácom prostredí, pretože do Atén smeroval vysoký počet fanúšikov, keďže Pireus je vzdialený iba zhruba deväť kilometrov. Pre grécky tím išlo o prvé európske finále vo svojej histórii. Odkedy na tejto scéne odohral prvé stretnutie uplynilo 64 rokov a 259 dní.

Hneď bolo aj úspešné, aj keď rozhodnúť muselo až predĺženie. Útočník Ayoub El Kaabi v ňom strelil svoj jedenásty gól vo vyraďovacej fáze, čo dokázal v rámci európskych súťaží ako prvý v histórii. Doteraz rekord držali Cristiano Ronaldo, Karim Benzema a Radamel Falcao, všetci dali v LM resp. EL zhodne po desať zásahov.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Maročan skóroval v tejto sezóne už 33-krát. Olympiakos sa stal prvým gréckym klubom, ktorý vyhral európsku pohárovú súťaž. Tréner José Luis Mendilibar len v druhej sezóne pôsobil v Európe a po úspechu v Európskej lige na lavičke Sevilly tentoraz dvíha nad hlavu trofej pre víťaza Konferečnej ligy.

Do svojho súčasného pôsobiska pritom prišiel až vo februári. Celok z Pirea vyhral proti talianskym súperom len druhýkrát z ostatných ôsmich pokusov. Fiorentina prehrala finále EKL aj druhý raz po sebe. Pred rokom nestačila v Prahe na West Ham. Proti gréckym tímom nevyhrala už štyrikrát po sebe.

Hráči z Florencie pritom ťahali v EKL v tejto sezóne šnúru bez prehry. Tá skončila po trinástich vystúpeniach, čo je najviac v histórii klubu v rámci všetkých európskych pohárových súťaží.