Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Predstavujeme Klaksvík: Spisovateľ športového zázraku už nefutbalovo vyradil Slovan

Klaksvík chce prísť v skupinovej fáze EKL ďalšie neuveriteľné príbehy.
Klaksvík chce prísť v skupinovej fáze EKL ďalšie neuveriteľné príbehy.Profimedia
KÍ Klaksvík alebo celým názvom Klaksvíkar Ítróttarfelag je momentálne najlepším klubom na Faerských ostrovoch a prvým z tejto maličkej krajiny, ktorý sa dostal do skupinovej fázy niektorej z európskych pohárových súťaží. Podarilo sa mu to vďaka neuveriteľnej ceste v predkolách Ligy majstrov.

Futbalový zázrak

Klaksvík vyhral svoj jubilejný 20. titul, tretí od roku 2019 a opäť začínal v 1. predkole Ligy majstrov. V podstate nikto od tohto tímu nemal žiadne očakávania, veď narazil na maďarský Ferencvároš.

Najmä médiá, ale aj tréner Stanislav Čerčesov už videli mužstvo z Budapešti poľahky v ďalšej fáze. V prvom zápase však Faerčania uhrali doma remízu 0:0 a v odvete vyhrali 3:0. Bola to najväčšia výhra v histórii klubu.

Podobne dopadlo aj 2. predkolo, skloniť sa musel švédsky majster BK Häcken. Diváci prv zhodne sledovali remízu 0:0, následne nerozhodný výsledok 3:3. Rozhodli pokutové kopy. Bolo tak jasné, že Klaskvík bude hrať na jeseň v Európe. Mal istotu minimálne Európskej konferenčnej ligy, kde nakoniec aj skončil, pretože na Molde (1:2, 0:2) a Šerif Tiraspoľ (1:1, 1:2) už nestačil.

Hrdinom tejto úspešnej cesty je predovšetkým Švéd Jonathan Johansson. Minulý rok práve v tíme z Faerských ostrovov ukončil kariéru a pracoval ako elektrikár v Nórsku, popritom hral tamojšiu piatu ligu z pozície stopéra. Pred týmto ročníkom sa mu ozval tréner, či by nemal záujem robiť brankársku dvojku. Prijal a nakoniec sa stal číslom jeden v predkolách. Vychytal oba postupy.

Klaksvík si v podstate preniesol formu zo sezóny 2022, počas ktorej získal neskutočných 77 bodov, pričom maximálny možný počet je 81. V 27 zápasoch ani raz neprehral a iba dvakrát remizoval. Strelil 78 gólov, iba sedem inkasoval. Na súpiske je pritom drvivá väčšina amatérskych futbalistov, ktorí majú civilné zamestnania. V mužstve by sme našli predajcu pizze, opravárov lodí, predavačov, kuchára i ďalšie profesie. Napriek tomu o Klaksvíku hovorí celá Európa.

Klaksvík už raz Slovan vyradil

Klaksvík a Slovan Bratislava sa v podstate nikdy na ihrisku nestretli, ale raz už tento trpaslík postúpil na úkor slovenského majstra. Mnohí si na to spomenú veľmi presne.

Bolo to v 1. predkole Ligy majstrov sezóny 2020/21 za hlbokého temného času koronavírusu. "Belasí" mali pred odchodom v tíme jeden pozitívny test, čo vzhľadom na vtedajšie opatrenia znamenalo okamžitú karanténu, a tak nemohli odletieť do jedného z najvzdialenejších kútov Európy.

Keďže sa hralo na jedno stretnutie a kalendár bol pre predošlú pauzu nabitý, UEFA zápas proti kontumovala v prospech Klaksvíku. Ten následne vypadol proti Young Boys Bern, ale v 3. predkole Európskej ligy rozbil výsledkom 6:1 gruzínske Dinamo Tbilisi a pred bránami skupinovej fázy ho zastavil až írsky Dundalk (1:3). Doposiaľ to bol najlepší výsledok tímu v Európe.

Posledné odohrané zápasy Klaksvíku.
Posledné odohrané zápasy Klaksvíku.Flashscore

Mužstvo vedie 42-ročný tréner Magne Hoseth, ktorý ako hráč odohral 22 zápasov za národný tím Nórska. Dvojzápas proti Molde bol preňho určite špeciálny, keďže stále je s 84 gólmi historicky najlepším strelcom tohto tímu a v minulosti bol práve tam spoluhráčom súčasného zverenca Vegarda Forrena, ktorý má z Klaksvíku asi najväčšie skúsenosti. Okrem pôsobení v Škandinávii si vyskúšal prostredie Southamptonu a Brightonu.

Keďže najvyššia faerská súťaž sa hrá systémom jar - jeseň, aktuálne je už odohraných 21 z celkového počtu 27 stretnutí. Klaksvík má na čele štvorbodový náskok pred dvomi tímami z Tórshavnu, navyše jeden zápas k dobru. Po reprezentačnej prestávke však odohral hneď dva, nastúpil v piatok i v pondelok. Preto by mohol byť pred duelom proti Slovanu trochu unavený, čo by chcel tréner Weiss so svojimi zverencami rozhodne využiť.

Klaksvík je na čele svojej ligy.
Klaksvík je na čele svojej ligy.Flashscore

Štadiónik ako na dedine

Klub bol založený v auguste 1904, čo znamená, že o niekoľko mesiacov oslávi svoje 120. narodeniny. Domáce zápasy hral na štadióne s názvom Við Djúpumýrar, ktorý však má kapacitu len 530 ľudí. Ak by všetci stáli, tak sa tam zmestí 2 600 divákov.

Keďže nespĺňa parametre UEFA, musí  Klaksvík všetky stretnutia v pohárovej Európe odohrať na štadióne Tórsvøllur v hlavnom meste Tórshavn, ktorý je aj domovom reprezentácie. Pojme 6 500 divákov. Otvorili ho v roku 2011 stretnutím proti Taliansku.

Trhová hodnota všetkých hráčov Klaksvíku je iba 2,82 milióna eur, čo je najmenšie číslo zo všetkých tímov, ktoré sa kvalifikovali do skupinovej fázy. Najvyššiu má trojica Jákup Andreasen, Patrick Da Silva a Hallur Hansson, všetci zhodne po 300-tisíc eur.

Slovan Bratislava - Klaksvík (štvrtok 21:00)