Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Proti komu sa Slovan postaví na jar? V pondelok môže dostať Maccabi, Betis či Ajax

Holandský Ajax je jednou z možností pre Slovan.
Holandský Ajax je jednou z možností pre Slovan.TASR
Futbalisti Slovana Bratislava ukončili základnú skupinu EKL na druhom mieste, čo znamená, že na jar si zahrajú šestnásťfinále tejto súťaže. Súperov spoznajú počas pondelkového žrebu (14:00) v Nyone. Vzhľadom na nastavený formát sa "belasí" postavia proti jednému z ôsmich tímov, ktoré sa umiestnili na tretej priečke v skupinách Európskej ligy a vypadli o súťaž nižšie. Hrať sa bude 15. a 22. februára 2024.

Olympiakos

Grécky tím zažil nie tak dávno hneď dva pamätné dvojzápasy proti Slovanu. V lete 2022 postúpil v predkole Európskej ligy až po penaltovom rozstrele, rok predtým uspel celkovým skóre 5:2. Olympiakos je z historického hľadiska najúspešnejším mužstvom svojej krajiny, o čom svedčí rekordných 47 majstrovských titulov a rovnako 28 triumfov v národnom pohári. V skupinovej fáze EL síce vyhral aj nad West Hamom, ale okrem toho uspel iba raz a získal sedem bodov. Naposledy doma zdolal Bačku Topolu, čím si zaistil tretie miesto. V ligovej tabuľke je na štvrtej priečke, na prvý Panathinaikos stráca tri body.

Ajax Amsterdam

Slávny Ajax mal v tejto sezóne katastrofálny úvod a bol až na poslednom mieste tabuľky, ale momentálne sa v domácej súťaže nachádza už na piatej priečke, pričom neprehral posledných sedem duelov. Svojím spôsobom zachránil aj pohárovú Európu, v ktorej vyhral prvý raz až na záver, ale stačilo to na to, aby preskočil AEK Atény a na jar bude môcť bojovať o úspech v EKL. Amsterdamský tím je štvornásobným víťazom Ligy majstrov, rekordným 36-násobným šampiónom krajiny a rovnako najviackrát vyhral národný pohár (20).

Real Betis

Španielsky tím prekvapivo vypadol z Európskej ligy, keďže vo vyrovnanej skupine C prehral posledný duel proti Rangers a klesol na tretie miesto. V súčasnom kádri je najznámejším menom záložník Isco, ktorý päťkrát vyhral Ligu majstrov s Realom Madrid, pridal aj tri španielske tituly. Známymi menami sú tiež Bravo, Fekir, Carvalho či Guadrado. Betis vyhral v roku 2022 pohárovú súťaž Copa del Rey, čo je jeho najväčší úspech od ligového titulu z roku 1935, avšak dlhodobo sa pohybuje pri čele tabuľky La Ligy. Aktuálne je na siedmej priečke.

Sturm Graz

Graz získal v prvých troch stretnutiach skupiny štyri body, ale potom trikrát prehral a postup v EL mu ušiel, no o úspech sa môže pokúsiť o úroveň nižšie. Rakúsky tím sa nachádza na druhom mieste tabuľky domácej súťaže, iba dva body za Salzburgom. Trojnásobný majster krajiny a šesťnásobný víťaz národného pohára má v mužstve niekoľko zaujímavých mladíkov, keďže brankár Scherpen hosťuje z Brightonu a Serrano prišiel z Atlética.

Royale Union SG

Belgický celok dokázal v poslednom kole poraziť Liverpool, ale ten nastúpil s viacerými mladými hráčmi. Mal zhodnú bilanciu dvoch výhier, dvoch remíz a dvoch prehier pri skóre 5:8. Tretí tím minulej sezóny belgickej ligy je momentálne lídrom domácej súťaže, na čele má 41 bodov, čo je o šesť viac, ako získal druhý Anderlecht. Mužstvo z Bruselu ťahá v domácich súťažiach sériu 13 stretnutí bez prehry. V jeho kádri nenájdeme známe mená, fanúšikom môže niečo hovoriť brankár Moris, ktorý je jednotkou a reprezentantom Luxemburska, ale úspechy sú položené na veľkej tímovosti.

Maccabi Haifa

Tento klub netreba veľmi predstavovať. Ide o súpera Slovana z predkola Ligy majstrov. Maccabi vtedy vyhralo vonku (2:1) aj doma (3:1). Zhodne dvakrát sa do listiny strelcov zapísali Pierrot so Sabom. Teraz sa oba tímy môžu teoreticky stretnúť v ďalšom dvojzápase. Izraelský tím nezažil ideálnu skupinovú fázu Európskej ligy, keďže na výhru čakal až do šiesteho stretnutia, ale prišla v správnom čase. Na pôde Panathinaikosu vyhralo toto mužstvo tesne 2:1, vďaka čomu o bod preskočilo gréckeho súpera a poslalo ho na štvrtú priečku. V domácej súťaži je Maccabi po siedmich kolách na štvrtom mieste, ale federácia mu odpočítala jeden bod.

Servette Ženeva

Švajčiarsky tím bol v skupine G pasovaný na tretie miesto, čo aj potvrdil ziskom piatich bodov. V kľúčových stretnutiach raz vyhral a raz remizoval s posledným Šerifom, pričom Ženeva si pripísala aj peknú domácu remízu s AS Rím. Aktuálne sa Servette nachádza so ziskom 30 bodov na štvrtom mieste domácej súťaže, pričom na čelo tabuľky stráca len päť bodov. V lige ťahá sériu desiatich duelov bez prehry. Útočník Bedia je s ôsmimi zásahmi tretím najlepším ligovým strelcom.

Molde

Na súpiske Molde nájdeme iba dvoch legionárov. Nórsky klub, ktorý do svetového futbalu posunul napríklad Haalanda, zaostal v EL za dominantným Leverkusenom a druhým Karabachom. S celkom z Azerbajdžanu raz remizoval a raz aj prehral, čím prišiel o možnosť pokračovať v druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaži. Molde ukončilo pôsobenie v skupine H so zaujímavým skóre 12:12. Keďže nórska liga sa hrá systémom jar - jeseň, ligový ročník sa skončil pred niekoľkými týždňami. Sklamanie prišlo pre fakt, že Molde sa umiestnilo až na piatej priečke a ak nevyhrá celú EKL, tak sa ho pohárová Európa na budúci rok týkať nebude.