Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Andorra alebo Lotyšsko. Ak belasí vypadnú z milionárskej súťaže, v EL ich čaká prijateľný súper

Zverenci Vladimíra Weissa by boli v prípadnom dvojzápase favoritom.
Zverenci Vladimíra Weissa by boli v prípadnom dvojzápase favoritom.Profimedia
Futbalisti Slovana Bratislava sa v prípade vypadnutia z 3. predkola Ligy majstrov stretnú v play-off o postup do skupinovej fázy Európskej ligy 2024/25 s postupujúcim z dvojice UE Santa Coloma (Andorra) - FC RFS (Lotyšsko). Rozhodol o tom pondelkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

V porovnaní s predchádzajúcimi dvomi predkolami nie je súčasťou play-off Európskej ligy hlavná a majstrovská vetva, ale iba jedna, rozdelená do troch skupín. V tejto fáze sa objavia mužstvá, ktoré vypadnú v 3. predkole LM, prípadne postúpia z 3. predkola EL. Spomínané tri skupiny sú rozdelené na nasadené a nenasadené tímy.

Slovenský majster sa ocitol v skupine 2 medzi nasadenými a dvojzápas by odštartoval vonku. Prvé zápasy sú na programe 22. augusta, odvety o týždeň neskôr. Santa Coloma je pomerne mladý klub, ktorý bol založený v roku 1986 a ide o úradujúceho majstra krajiny. RFS vznikol ešte neskôr (2016), pričom vo vitríne má dva ligové primáty (2021, 2023). Okrem Andorrčanov a Lotyšov mohol Slovan dostať za súpera aj FK TSC Bačka Topola, lepšieho z dvojice NK Celje - Shamrock Rovers a zdolaného zo súboja 3. predkola Ligy majstrov AC Sparta Praha - FCSB.

Ukrajinský FC Kryvbas Kryvyi Rih odohrá domáci zápas 3. predkola EL v Košickej futbalovej aréne – v prípade postupu cez českú Viktoriu Plzeň privíta podľa všetkého opäť v Košiciach škótsky Heart of Midlothian FC.

Víťazi play-off EL postúpia do hlavnej fázy, zdolané tímy budú hrať v hlavnej časti Európskej konferenčnej ligy (EKL). Najväčšia zmena v EL sa týka skupinovej fázy, ktorá sa zmení na jednu ligovú s 36 mužstvami. Každý tím sa stretne s ôsmimi rôznymi súpermi (štyri doma, štyri vonku). Osem najlepších celkovo postúpi priamo do osemfinále, tímy na 9. až 24. mieste sa stretnú vo vyraďovacom kole play-off.

Žreb play off Európskej ligy:

víťaz FC Dinamo Minsk/Lincoln Red Imps FC - RSC Anderlecht

zdolaný Jagiellonia Bialystok/FK Bodö/Glimt - víťaz Panathinaikos/Ajax

zdolaný Karabach Agdam/Ludogorec Razgrad - víťaz FC Petrocub/The New Saints

víťaz FK Partizan Belehrad/FC Lugano - Besiktas Istanbul

LASK Linz - zdolaný AC Sparta Praha / Fotbal Club FCSB 

víťaz UE Santa Coloma/FC RFS - zdolaný ŠK SLOVAN BRATISLAVA/APOEL Nikózia

víťaz FK Panevežys/Maccabi Tel-Aviv - FK TSC Bačka Topola

zdolaný Malmö FF/PAOK - víťaz NK Celje/Shamrock Rovers

zdolaný FC Midtjylland/Ferencváros - víťaz KÍ Klaksvík/Borac Banja Luka

víťaz FK Molde/Cercle Bruggy - víťaz HNK Rijeka/IF Elfsborg

víťaz SC Braga/FC Servette - víťaz Trabzonspor/SK Rapid Viedeň

víťaz FC Kryvbas Kryvyj Rih/FC Viktoria Plzeň - Heart of Midlothian