Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Liptákov čaká drahé a dlhé cestovanie, Tobol už vypadol so Slovanom aj Žilinou

Tobol nebude jednoduché sústo pre Ružomberčanov.
Tobol nebude jednoduché sústo pre Ružomberčanov.Profimedia
Ružomberok čaká v úvodnom predkole Európskej ligy náročná prekážka z Kazachstanu. Okrem súpera sa tak víťaz Slovenského pohára musí vyrovnať aj s náročným cestovaním až do geograficky ázijskej krajiny, ktorá je spod Čebraťa vzdialená takmer štyritisíc kilometrov.

Ružomberok - Tobol (štvrtok, 19:00)

Klub z mesta Kostanaj bol založený v roku 1967 a postupne mal viaceré názvy ako Avtomobilist (1967), Energetik (1982), Kustanajets (1990), Khimik (1992) a od roku 1995 je známy pod súčasným názvom Tobol. Od vzniku samostatnej súťaže v Kazachstane (1992) nikdy nechýbal medzi elitou.

Kostanaj je mesto so zhruba 240-tisíc obyvateľmi, ale, paradoxne, ešte ani raz nevypredal svoj štadión s kapacitou 10 500 miest. Tobol dvakrát v histórii vyhral majstrovský titul, najskôr v roku 2010 a potom 2021. Teraz postúpil do Európskej ligy vďaka druhej výhre v národnom pohári, ten prvý prišiel v roku 2007.

Slovenským tímom známy súper

Trikrát vyhral domáci Superpohár (2021, 2022, 2024). Najväčším úspechom tímu je výhra v už neexistujúcom Intertoto Cupe (2007). Ešte nikdy sa ale nedostal do skupinovej fázy žiadneho z európskych pohárových súťaží. Dvakrát sa v predkolách stretol so slovenskými súpermi.

V sezóne 2011/12 v 2. predkole LM nestačil na Slovan Bratislava po prehre 0:2 (Šebo, Guedé) a remíze 1:1 (Štepanovský - Kladrubský). Počas ročníka 2021/22 zas podľahol Žiline 0:1 (Gono) a 0:5 (Bičakčian, Ďuriš, Rusnák, Slebodník).

Súčasným trénerom Tobolu je srbský kouč Milič Čurčič, ale v jeho tíme nie sú pre slovenských fanúšikov známi hráči. Výnimkou je možno iba David Henen, ktorý na začiatku kariéry ukazoval veľký potenciál, no nenaplnil ho v Anderlechte, Monaku, Olympiakose a ani Evertone. 

Pedro Eugénio reprezentoval Portugalsko na mládežníckej úrovni. V seniorských tímoch si zahrali Ahmed El Messaoudi (Maroko), Yevhen Šakov (Ukrajina) a Radoslav Conev (Bulharsko). Domáci Kazachstan zas reprezentujú Stas Pokatilov, Roman Asrankulov, Islam Česnokov, Yerkin Tapalov a Ruslan Valiullin.

Keďže v Kazachstane sa hrá najvyššia súťaž systémom jar-jeseň, sezóna je aktuálne v plnom prúde. Tobol sa po dvanástich odohraných kolách nachádza na štvrtom mieste so šesťbodovou stratou na prvé Ordabasy. V júni po prehre 0:4 vypadol proti Atyrau v semifinále domáceho pohára.

Problematické cestovanie

Mesto Kostanaj je vzdialené vzdušnou čiarou viac ako tritisíc kilometrov a neexistuje žiadna linka, ktorá by uľahčila Ružomberoku cestovanie. Preto je potrebné prenajať si vlastné lietadlo, ale ani to nie je jednoduché. Aj najnižšie ceny však presahujú 150 000 eur.

"Letecké spoločnosti pýtajú dvojnásobnú sumu oproti tomu, čo pýtali napríklad v roku 2021. Ovplyvňujú to viaceré faktory. Vojna na Ukrajine, obdobie po COVID-e, keď pretrváva nedostatok personálu, no na druhej strane je vysoký dopyt po lietadlách, keďže cestovanie sa obnovilo. Ďalšími vecami čo na to vplývajú sú aj vzdialenosť. Kazachstan ako taká destinácia nedáva spoločnostiam takú logiku. Viacmenej tam viažu lietadlo, ktoré tam musí byť celý čas. To všetko vplýva na cenu a tá je extrémne vysoká," povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ružomberského klubu Ľubomír Golis.