Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Oslavy po triumfe v pohári Bilbao rozpálili, klub sníva o domácom finále Európskej ligy

Livesport
Bratia Williamsovci patria medzi najväčšie hviezdy tímu.
Bratia Williamsovci patria medzi najväčšie hviezdy tímu.Mutsu Kawamori / AFLO / Profimedia
Loď La Gabarra, ktorá na rieku Nervión vypláva, len keď Athletic Bilbao zdvihne nad hlavu európsku alebo veľkú domácu trofej, čakala na svoju chvíľu dlhých 40 rokov. Tento rok v apríli sa dočkala a dostala sa späť na vodu. Klub z Estadio San Mamés totiž ovládol Španielsky kráľovský pohár.

Počas štyri dekády trvajúceho pôstu bol sympatický celok z Baskicka niekoľkokrát veľmi blízko trofeje. Na domácej scéne prehral šesť pohárových finále. V roku 1985 nestačil na Atlético Madrid, v rokoch 2009, 2012, 2015 a 2021 podľahol Barcelone a v sezóne 2019/20 padol s konkurenčným Realom Sociedad.

Jedno finále prehral aj na európskej pôde, paradoxne to bolo opäť so španielskym súperom. V roku 2012 tím zložený okolo Fernanda Llorenteho a Ikera Muniaina vyradil Manchester United, Sporting Lisabon a Schalke, ale vo finále prehral 0:3 s Atléticom.

Na ôsmy pokus sa to hrdému baskickému tímu podarilo opäť. V Seville 6. apríla prelomil finálové prekliatie víťazstvom nad Malorkou Dominika Greifa a Martina Valjenta, ktorú zdolal na penalty a získal 24. Španielsky pohár v klubovej histórii. Víťazný pokus Alexa Berenguera sa nezmazateľne zapísal do dejín klubu a v meste vyvolal niekoľkodňové oslavy.

Athletic je na koni, čo ukázalo aj tohtoročné EURO. Trofej pre európskych šampiónov zdvihli nad hlavu traja hráči Bilbaa. Brankárskou jednotkou bol Unai Simón. V poli sa predstavili Dani Vivian a Nico Williams, ktorý strelil tri góly a bol jednou z komét turnaja.

Presadil sa aj v samotnom finále, keď na začiatku druhého polčasu zaznamenal úvodný zásah zápasu. Aj preto sa v lete špekulovalo o jeho prestupe do Barcelony, kde by vytvoril útočné trio s YamalomLewandowskim. Nakoniec sa však rozhodol zostať v Bilbau, ktoré by spolu s bratom Iňakim rád dotlačil do domáceho finále Európskej ligy.

Zápas o európsky titul sa 21. mája uskutoční práve na štadióne San Mamés a Rojiblancos chcú byť pri tom. Do hlavnej fázy niektorého z európskych pohárov sa prebojovali po šiestich rokoch, rozhodne však neplatí, že by mali doplatiť na neskúsenosť.

V druhej najprestížnejšej európskej súťaži majú navyše nedorobenú prácu. Popri neúspešnom finále z roku 2012 baskický celok nepríjemne narazil v boji o titul aj v sezóne 1976/1977. Vtedy tím, v ktorého strede nastupovali José Ángel Iríbar, Javier Irureta alebo bývalý prezident Španielskej futbalovej federácie Ángel María Villar, podľahol Juventusu.

Bilbao sa úspešne vrátilo do Európy. V úvodnom kole remizovalo s AS Rím 1:1, v druhom dueli pred zaplneným štadiónom San Mamés zdolalo AZ Alkmaar 2:0. Teraz ho čaká prekážka v podobe pražskej Slavie.

Pomerne dobrý štart má za sebou aj v domácej najvyššej súťaži, v úvodných desiatich kolách nazbieralo 17 bodov. Jediné tri prehry prišli proti tímom hrajúcim Ligu majstrov. Aj preto sú zverenci Ernesta Valverdeho na piatom mieste, o bod za Villarrealom.

Bilbao - Slavia Praha ( 21:00)