Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sedemnásobný turecký majster s výraznou slovenskou stopou. Čo čaká na Ružomberok?

Hamšík zanechal v Trabzonspore za krátky čas výraznú stopu.
Hamšík zanechal v Trabzonspore za krátky čas výraznú stopu.Profimedia
Futbalový sviatok v Ružomberku. Vo štvrtok sa pod Čebraťom predstaví slávny turecký Trabzonspor, ktorý bude jasným favoritom v 2. predkole Európskej ligy. Za všetko hovorí história, úspechy a aj súčasný káder.

Chýba medzinárodný úspech

Trabzonspor Kulübü bol založený v auguste 1967 a postupne sa vypracoval na jeden z najlepších tureckých tímov. Na konte má sedem majstrovských titulov, pričom iba Galatasaray (24), Fenerbahce (19) a Besiktas (16) ich získali viac. Ten zatiaľ posledný prišiel v sezóne 2021/22.

K tomu tento klub pridal deväť výhier v domácom pohári, čo je tretie najlepšie číslo. Desaťkrát ovládol Superpohár. V rámci európskych pohárových súťaží je najväčším úspechom postup do skupinovej fázy Ligy majstrov v ročníku 2011/12, keď hral s Interom, Lille a CSKA Moskva. Skončil na treťom mieste a spadol do EL, kde vypadol proti PSV.

Ružomberok - Trabzonspor (štvrtok, 18:30)

Štyrikrát si vyskúšal skupinu Európskej ligy, v troch prípadoch postúpil, lenže zakaždým hneď aj vypadol. Nad jeho sily boli Juventus, Neapol a Bazilej. Na medzinárodnej úrovni teda Trabzonspor čaká na vážnejší úspech. Skúsenosť so slovenským futbalom už má zo sezóny 1996/97.

Najbližší program Trabzonsporu.
Najbližší program Trabzonsporu.Flashscore

Vtedy čelil v predkole Pohára UEFA hráčom bratislavského Slovana. Tí doma zvíťazili 2:1 po góloch Slováka a Kindera, ale odvetu zvládli lepšie futbalisti favorita (4:1), presadil sa Németh. V minulom ročníku Trabzonspor v Európe neštartoval, keďže skončil až na šiestom mieste. Naposledy z toho bola tretia priečka.

Klub z mesta Trabzon ležiacom na severovýchode Turecka hráva domáce zápasy od roku 2016 v športovom komplexe na štadióne s názvom Şenol Güneş, ktorý má kapacitu takmer 41 tisíc divákov. Predtým bol jeho domovom Hüseyin Avni Aker s kapacitou necelých 25 tisíc miest.

Trabzonspor je tímom, ktorý dlhodobo priťahuje známych hráčov. V súčasnosti je kapitánom brankár Uğurcan Çakır a spoločne s ním patria medzi najväčšie opory aj anglický stredopoliar John Lundstram, skúsený bosniansky hráč Edin Višča, chorvátsky krídelník Mislav Oršič alebo najčerstvejšia posila Stefan Savič, ktorý prišiel z madridského Atlética.

Pred niekoľkými dňami zaujala kuriózna situácia. Belgický obranca Meunier mal možnosť odísť z Trabzonsporu ako voľný hráč do polnoci 17. júla, ale musel dať klubu dopredu vedieť, že aktivoval túto možnosť. Urobil tak mailom len päť minút pred polnocou, vzápätí sa upísal francúzskemu Lille. Viac v článku.

V minulosti za tento celok nastupovali ešte známejšie mená ako domáce legendy Umut Bulut či Burak Yilmaz, ale aj legionári Alexander Sørloth, Bosingwa, Óscar Cardozo, Marc Bartra, Maxi Gómez, Nicolas Pépé či Florent Malouda.

Výrazná slovenská stopa

Spomedzi slovenských hráčov nastupovalo za Trabzonspor celkovo osem futbalistov. Najväčším menom je ako inak Marek Hamšík, ktorý do neho prišiel v roku 2021 a po dvoch sezónach ukončil kariéru. Výrazne prispel k zisku ligového titulu aj Superpohára, nastúpil na necelých 60 stretnutí.

Juraj Kucka sa na tureckú misiu vydal z milánskeho AC, takisto odohral dva roky, ale tímový úspech nezískal. Na jednom mieste sa stretol s krajanom Jánom Ďuricom, ktorý bol súčasťou Trabzonsporu medzi rokmi 2016 a 2018 a Tomášom Hubočanom. Rovnako dlhé pôsobenie si vyskúšal tiež Marek Čech. Podobne dva roky si v Trabzone vyskúšali stredopoliari Matúš Bero (2016-2018) i Marek Sapara (2011-2013).