Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Štart Schranza proti Ajaxu ostáva otázny, Plzeň hostí Ludogorec a United cestujú do Porta

Slavia doma privíta holandského giganta.
Slavia doma privíta holandského giganta. TASR / AP Photo / Tony Uzunov
V štvrtkovom programe Európskej ligy sa predstaví všetkých 36 tímovej základnej fázy a medzi najzaujímavejšie zápasy patrí stretnutie Besiktasu Istanbul a Eintrachtu Frankfurt. Šestnásťnásobný turecký majster i dvojnásobný majster EL zvedú na Tüpras Stadyume boj o prvý triumf v tomto ročníku súťaže. Slovenská stopa bude, pravdepodobne, v dvoch dueloch, keďže Ivan Schranz (31) nehral pre svalové zranenie už mesiac.

Besiktas zdolal v play-off o hlavnú časť súťaže švajčiarske Lugano, ale na úvod ligovej fázy prehral na pôde Ajaxu Amsterdam vysoko 0:4. Išlo o najvyššiu prehru spomedzi všetkých osemnástich zápasov. Tím si napravil chuť v lige, kde zvíťazil na trávniku Kayserisporu 3:0. V tomto ročníku domácej súťaže ešte neprehral a v tabuľke mu patrí tretie miesto za mestskými rivalmi Galatasaray a Fenerbahce, ktoré odohrali o stretnutie viac.

Ich nadchádzajúci súper Eintracht Frankfurt vyhral EL v sezóne 2021/22 a minulý týždeň remizoval 3:3 proti Plzni, za ktorú nastúpil aj slovenský stredopoliar Erik Jirka. Domáci si nechali ujsť plný bodový zisk na konci, keď inkasovali dvakrát v priebehu siedmich minút. V Bundeslige medzitým vyhrali 4:2 na pôde Holsteinu Kiel a na všetkých štyroch góloch sa podieľal egyptský útočník Omar Marmoush.

Štvrtkový program v Európskej lige.
Štvrtkový program v Európskej lige.Flashscore

Schranz nenastúpil za Slaviu Praha od reprezentačnej prestávky – jeho zranenie sa objavilo ešte na sústredení v Senci a s tímom ani nevycestoval na stret Ligy národov do Estónska (1:0). Jeho Slavia vstúpila do súťaže triumfom 2:0 na pôde bulharského Ludogorca Razgrad a vo Fortuna Aréne privíta Ajax Amsterdam.

V Plzni pôsobí okrem Jirku aj Marián Tvrdoň ako druhý brankár. V druhom kole čaká ich Viktoriu práve spomínaný Ludogorec. Štvrtý Slovák v stredajšom programe EL je obranca Michal Tomič z Bodö/Glimt. Nórsky tím sa predstaví na trávniku belgického Royale Union Saint-Gilloise. Štart 25-ročného Tomiča je otázny, keďže nenastupuje pravidelne a pri minulotýždňovom triumfe s FC Porto (3:2) nezasiahol do hry. Royale Union na úvod prehral 1:2 v tureckom Fenerbahce a víťazný zásah inkasoval po vylúčení Kevina Mac Allistera.

Štvrtkový program v Európskej lige.
Štvrtkový program v Európskej lige.Flashscore

Spomedzi najlepších štyroch tímov predošlej sezóny účinkuje momentálne v súťaži len AS Rím, ktorý nestačil na jar v semifinále 0:2 na Bayer Leverkusen. Do tohto ročníka vstúpil taliansky zástupca remízou 1:1 na ihrisku Athletica Bilbao a v stredu ho čaká švédsky klub IF Elfsborg. Ten sa vrátil na európsku scénu po desiatich rokoch prehrou 2:3 v hradbách AZ Alkmaar proti ktorému dohrával v početnej nevýhode.

Chuť po nevýraznom vstupe do domácej i európskej súťaže si bude chcieť napraviť Manchester United. Posledný zápas prehral v nedeľu 0:3 s Tottenhamom a predtým remizoval v EL s holandským Twente (1:1). V stredu čaká Red Devils duel na trávniku Porta. Londýnsky celok naopak vyhral proti Karabachu 3:0 aj napriek vylúčeniu Radua Dragusina v ôsmej minúte, nadviazať na výhru bude chcieť s Ferencvárosom Budapešť.