Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Trnava sa k nemu priblížila, Ajax ho stanovil. UEFA napísala nový rekordný rozstrel

Hrdinom večer bol brankár Pasveer, ktorý zlikvidoval päť pokusov súpera.
Hrdinom večer bol brankár Pasveer, ktorý zlikvidoval päť pokusov súpera.AFP
Štvrtkový penaltový rozstrel na štadióne Ajaxu Amsterdam v zápase 3. predkola Európskej ligy proti Panathinaikosu Atény vytvoril nový rekord UEFA. Po víťazstve gréckeho tímu 1:0 po predĺžení sa jeden z tímov mohol radovať z postupu až po 34. pokuse zo značky pokutového kopu.

Ajax - Panathinaikos 1:1, 13:12 po penaltách

Holandský klub vyhral 25-minútovú vojnu nervov 13:12. "Bolo to neuveriteľné," uľavilo sa na tlačovej konferencii trénerovi Francescovi Fariolimu. "Duch a odhodlanie tímu boli úžasné. Možno to trvalo trochu dlhšie, ale opäť sme urobili dôležitý krok. Nebolo ľahké ísť po takomto zápase na penalty," doplnil šéf lavičky, ktorého zverenci prišli o náskok z prvého duelu v predposlednej minúte riadneho hracieho času.

Doterajším rekordom v súťažiach UEFA bolo pred 17 rokmi 32 penált v semifinále majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov. Mladí Holanďania zdolali Anglicko (13:12). Za absolútne maximum sa považuje rozstrel medzi izraelskými celkami Dimona a Šimšon Tel Aviv v májovom treťoligovom play-off, ktorý rozhodol až 56. pokus.

Pasveer s piatimi zlikvidovanými penaltami

Hrdinom večera v Amsterdame bol 40-ročný brankár Remko Pasveer, ktorý chytil päť penált a jednu sám premenil. "Päť je dosť veľa. Sem tam nejakú penaltu chytím, ale myslím, že človek niečo takto šialene bláznivé len tak nezažije," hodnotil Pasveer.

Rozstrel sa začal chybou Panathinaikosu, ale v piatej sérii zaváhal aj domáci útočník Brian Brobbey. Žiadny zásah nepriniesla siedma a ani ôsma séria. V jedenástej premenili obaja brankári a po druhý raz sa začali striedať hráči z poľa.

Ďalší omyl zastihol až v 16. kole hostí, lenže Brobbey opäť nevyužil mečbal. Za grécky tím vzápätí zaváhal holandský stredopoliar Tonny Vilhena a nervydrásajúce predstavenie ukončil dánsky obranca Anton Gaaei.

"Zakaždým som si myslel, že to už skončíme. Brobbey ide na penaltu, takže je hotovo... Ale on nedal a pritom v tréningu vždy skóruje," nadviazal Pasveer na adresu domáceho smoliara. Ajax sa v play-off o postup do hlavnej fázy Európskej ligy stretne s poľskou Jagielloniou Bialystok.

Penaltová dráma aj v Krakove

Kým hráči Ajaxu nový rekord stanovili, v Krakove k nemu boli blízko futbalisti trnavského Spartaka. Po vôbec nie vydarenom výkone dotiahli odvetu s Wislou do rozstrelu. V ňom zlyhal Sebastián Kóša ako 28. strelec a celok z druhej poľskej súťaže sa radoval z triumfu 12:11. Okrem Kóšu sa pomýlili aj Ďuriš a Bainovič. Na opačnej strane zlyhali Biedrzycki s Jarochom

Wisla Krakov - Spartak Trnava 2:0, 12:11 po penaltách