Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

FIFA predstavila program Interkontinentálneho pohára, vo finále novej súťaže čaká Real Madrid

Interkontinentálny pohár nahradí MS klubov.
Interkontinentálny pohár nahradí MS klubov.Reuters / Arnd Wiegmann
Prvý ročník každoročného Interkontinentálneho pohára FIFA pre kluby z celého sveta bude mať päť zápasov, pričom víťaz európskej Ligy majstrov Real Madrid má istotu účasti vo finále 18. decembra v Dauhe, uviedla v piatok svetová futbalová organizácia.

Turnaj, ktorý bol ohlásený v decembri minulého roka, nahradí doterajšie MS klubov - tie sa teraz budú hrať každé štyri roky za účasti 32 tímov. Jeho prvý ročník je naplánovaný na rok 2025.

Víťaz Ligy majstrov AFC Al Ain bude 22. septembra v play-off Africko-ázijsko-pacifického pohára hostiť držiteľa titulu LM OFC Auckland City. Víťaz tohto zápasu sa potom 29. októbra v Káhire stretne s víťazom Ligy majstrov CAF Al Ahly.

Prvé dva zápasy turnaja sa budú hrať na domácej pôde vyššie postaveného tímu, čo umožní miestnym obyvateľom sledovať hru svojho klubu.

Dianie sa potom presunie do katarskej Dauhy, kde sa víťazi Copa Libertadores 2024 stretnú 11. decembra s mexickým tímom Pachuca, ktorý získal Pohár majstrov CONCACAF. FIFA tento zápas označuje ako "Derby Amerík".

Víťazi týchto dvoch stretnutí sa o tri dni neskôr stretnú na Challenger Cupe o miesto vo finále Interkontinentálneho pohára proti Realu Madrid. To je na programe 18. decembra.

V ten istý deň sa oslavuje štátny sviatok Kataru. Je to tiež výročie dvoch rokov od finále majstrovstiev sveta 2022, v ktorom Argentína porazila Francúzsko 4:3 na penalty.

Interkontinentálny pohár existoval aj v minulosti, v rokoch 1960 až 2004, a stretávali sa v ňom víťazi Ligy majstrov UEFA a juhoamerického pohára Copa Libertadores. Pred súčasným oživením ho nahradili spomínané MS klubov.