Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Čo čaká na Ružu? Hajduk vznikol v Prahe, úspech mu majú priniesť svetové legendy

Gattuso má garantovať úspech Hajduku v tejto sezóne.
Gattuso má garantovať úspech Hajduku v tejto sezóne.Profimedia
Po Trabzonspore príde do Ružomberka ďalšia známa futbalová značka. Pod Čebrať totiž zavíta chorvátsky Hajduk Split, ktorý patrí medzi najväčšie mužstvá balkánskej Európy. Tento názor znásobuje aj fakt, že počas leta prilákal hviezdne mená.

Ružomberok - Hajduk Split (štvrtok, 18:30)

Veľmi zaujímavé je, ako Hajduk v roku 1911 vznikol. Skupina mladých chorvátskych ľudí študujúcich v Prahe sa tak rozhodla učiniť po tom, ako sledovala duel medzi Spartou a Slaviou. Po tomto zápase sa stretla v známom podniku U Fleků, a keď sa vrátili naspäť do Chorvátska, všetko dotiahli do úspešného konca, ako svojho času informovali autori Jindřich Šídlo, Luděk Mádl, Jiří Hošek v rámci predstavenia klubu.

Hajduk bol počas existencie Juhoslávie so siedmimi titulmi tretím najúspešnejším klubom a momentálne je so šiestimi úspechmi druhým najlepším tímom Chorvátska, avšak tam dlhodobo dominuje Dinamo Záhreb s 25 majstrovskými primátmi. Naposledy skončil na tretej priečke tabuľky.

Klub z takmer 66 percent vlastní mesto Split, ďalších necelých 31 percent drží vo svojich rukách fanúšikovská organizácia s názvom Naš Hajduk. Domáce zápasy hrávajú Bili na štadióne Poljud s kapacitou 33 987 miest. Čo sa týka pohárovej Európy, prvý výraznejší úspech prišiel v sezóne 1972/73.

Najbližší program Hajduku.
Najbližší program Hajduku.Flashscore

Na Žilinu nestačil

Vtedy sa Hajduk dostal do semifinále Pohára víťazov pohárov, kde vypadol s Leedsom (0:0, 0:1). O jedenásť rokov neskôr bol v rovnakej fáze Pohára UEFA, znova doplatil na anglického súpera, tentoraz Tottenham (2:1, 0:1). Skupinu Ligy majstrov premiérovo okúsil počas ročníka 1994/95.

Jeho konkurentmi boli Benfica, Steaua a Anderlecht, pričom sa zrodil postup z druhého miesta. Vo štvrťfinále mu následne vystavil stopku ešte slávnejší Ajax. Ďalšie roky už také úspešné neboli, keďže Hajduk pravidelne vypadol v predkolách. Jedinou výnimkou sa stala sezóna 2010/11 a posledné miesto v skupine Európskej ligy.

Hajduk už má skúsenosti aj so slovenským zástupcom. Bolo to v rámci 3. predkola Európskej ligy 2009/10. Ďalej sa dostala Žilina, ktorá vyhrala 1:0, odveta priniesla remízu 1:1. Teraz chce tím z pobrežia Jadranského mora zažiť ďalší lesk a to v Konferenčnej lige. Jasným cieľom je postup do hlavnej fázy.

Lavičke šéfuje Gattuso, ihrisku Perišič s Rakitičom

Aj preto na lavičku prišiel nekompromisný kouč Gennaro Gattuso. Bývalý defenzívny stredopoliar, známy pre svoj miestami až agresívny štýl hry, viedol ako tréner Marseille, Valenciu, Neapol či milánske AC. Do pozície športového riaditeľa sa presunul bývalý útočník Nikola Kalinič a zaujali, samozrejme, príchody do hráčskeho kádra.

Už v januári to odštartoval Ivan Perišič. Najskôr na polročné hosťovanie z Tottehamu, ale keďže sa mu skončila zmluva, podpísal kontrakt práve v Hajduku. Šikovný krídelný hráč má veľké skúsenosti z Dortmundu, Interu či Bayernu. Stal sa majstrom Nemecka i Talianska, vyhral Ligu majstrov.

Nedávno ho doplnil Ivan Rakitič, ktorý najlepšie roky kariéry odohral v Barcelone. S ňou triumfoval v Lige majstrov, zhodne štyrikrát vyhral La Ligu a Copa del Rey. Ako člen Sevilly dva razy ovládol Európsku ligu. Obaja futbalisti boli kľúčovými v reprezentácii Chorvátska, ktorá na MS v roku 2018 prehrala vo finále s Francúzskom.

Súčasťou mužstva bol vtedy kapitán a brankár Lovre Kalinič. O štyri roky neskôr v Katare sa predstavil Marko Livaja, ten je stálicou na hrote ofenzívy Hajduku a veľkou hrozbou pre súperove defenzívy. Stred poľa dopĺňa pri Rakitičovi Filip Krovinovič.