Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Čo čaká na Ružu? Mladý tím s veľkými cieľmi vyradil favorita, za Noah skóroval aj brankár

Gól Čančareviča obletel celý futbalový svet.
Gól Čančareviča obletel celý futbalový svet.Profimedia
Ružomberok je už iba jeden krok od historického postupu do hlavnej fázy niektorej z európskych pohárových súťaží. Proti sebe má prekážku v podobe arménskeho Noahu, ktorý je na prvý pohľad veľkou neznámou, ale toto mužstvo už svoju silu ukázalo.

Mladý klub bol založený iba v roku 2017 pod názvom FC Artsakh, ktorý sa o dve sezóny neskôr zmenil na aktuálny FC Noah, keďže ho kúpil súčasný majiteľ Karen Abrahamjan. Hneď vo svojom premiérovom ročníku 2017/18 sa tím umiestnil na druhom mieste druhej najvyššej súťaže a postúpil medzi arménsku elitu, kde zlepšoval svoje výsledky.

Po ôsmej priečke prišli dvakrát druhé miesta a na tejto pozícii skončil Noah aj naposledy. V sezóne 2019/20 prvý a zatiaľ jediný raz vyhral domáci pohár, čo následne podčiarkol v úspešnom súboji o Superpohár. Cieľom klubu je dostať sa na vrchol ligy, na to si ešte bude musieť počkať.

Mohlo sa tak stať v minulej sezóne, nakoniec sa tešil Pjunik Jerevan. Práve tento celok ovládol tamojšiu súťaž, keď v predposlednom kole v zápase prvého s druhým doma zdolal 3:0 dovtedajšieho lídra, ktorým bol práve Noah a uchmatol mu majstrovský titul.

Predošlé výsledky Noahu.
Predošlé výsledky Noahu.Flashscore

Klub zo zhruba 30-tisícového mesta Armavir hral v pohárovej Európe premiérovo počas ročníka 2020/21, keď v 1. predkole Európskej ligy nestačil na Kairat Almaty. Hralo sa na jediný duel a prehral 1:4. O rok neskôr v rovnakej fáze, ale Konferenčnej ligy, bol zas nad sily Noahu fínsky celok KuPS (1:0, 0:5).

Až teraz prišla nesmierne úspešná cesta v KL. Noah mal na úvod aj celkom priaznivý žreb, keďže macedónsky celok Shkëndija vyradil po dvoch výhrach 2:0 a 2:1, následne zmietol maltský Sliema Wanderers hladko 7:0, takže v odvete mu stačila aj remíza 0:0. Potom ale prišla prekážka, ktorá sa na prvý pohľad zdala neprekonateľná.

V ceste Ružomberka do Európy stojí Slovák. Gamboš chce po dvojzápase hovoriť o splnenom sne

Grécky klub AEK Atény bol jasným favoritom. Napriek tomu sa udial menší futbalový zázrak a to domáce víťazstvo arménskeho tímu v pomere 3:1. O jeden zásah sa pritom postaral brankár Ognjen Čančarevič, ktorý odkopom z vlastnej šestnástky totálne zaskočil Strakošu na druhej strane. V odvete AEK vyhral 1:0, ale na postup to bolo málo.

V hráčskom kádri Noahu je aj jeden slovenský futbalista a to Martin Gamboš, s ktorým sme priniesli aj rozhovor. Dvadsaťšesťročný stredopoliar nastupoval v mládežníckych kategóriách aj za 1860 Mníchov, dlho bol v Žiline, no zahral si aj v Trnave, Senici a Zlatých Moravciach.

Od roku 2021 pôsobí v zahraničí, na konte má štarty v tretej nemeckej a druhej švédskej lige. Noah posilnil v lete 2023, odohral zaň 40 zápasov a strelil jeden gól. Inak v tíme veľa známych mien nenájdeme. Výnimkou je asi len defenzívny stredopoliar Yan Eteki, ktorý to skúšal v Seville, Almeríi či Granade. V La Lige odohral 65 duelov.

Noah - Ružomberok (utorok, 18:00)