Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Favoritom Chelsea, na ďalšie finále cieli Fiorentina. Konferenčná liga opäť aj so Slovákmi

Slovensko bude mať v tretej najprestížnejšej klubovej súťaži v Európe zastúpenie napríklad v podobe Petra Kováčika.
Slovensko bude mať v tretej najprestížnejšej klubovej súťaži v Európe zastúpenie napríklad v podobe Petra Kováčika.Lukasz Sobala / Profimedia
Ligová fáza tohtoročnej Európskej konferenčnej ligy sa odštartovala v stredu 2. októbra a vyvrcholí 19. decembra 2024. V súťaži sa predstaví 36 mužstiev. Osem najlepších postúpi priamo do osemfinále. Tímy, ktoré skončia na 9. až 24. mieste sa stretnú vo vyraďovacej fáze play-off, pričom víťazi si taktiež zahrajú medzi šestnástimi najlepšími. Vo vyraďovačke sa bude hrať dvojzápasovým systémom a o zisku majstrovského titulu sa rozhodne vo finále, ktoré je na programe 28. mája 2025.

Medzi top favoritov súťaže jednoznačne patrí Chelsea či Fiorentina. Anglický tím sa predstaví v EKL tri roky po triumfe v Lige majstrov. Svoju účasť v súťaži načne vo štvrtok proti belgickému Gentu. Z tímu, ktorý v roku 2021 triumfoval v Champions League, zostali iba často zranení obrancovia Reece James a Ben Chilwell. Na súpiske belgického mužstva sa nachádzajú aj dvaja anglickí hráči: Max Dean a Archie Brown. "Hrať futbal na Stamford Bridge je vždy výnimočné," uviedol kouč mužstva Wouter Vrancken. Chelsea bude viesť nový tréner Enzo Maresca.

Program 1. kola hlavnej fázy Konferenčnej ligy.
Program 1. kola hlavnej fázy Konferenčnej ligy.Flashscore

Fiorentina sa v uplynulých dvoch sezónach prebojovala až do finále súťaže. V máji nestačila na grécky Olympiacos (0:1), no a o gól prehrala aj predchádzajúce pražské finále s West Hamom United (1:2). Z českých zástupcov sa predstaví v boji o trofej Mladá Boleslav, ktorú čaká štart s FC Noah. Arménsky klub, dres ktorého si oblieka aj Martin Gamboš, ale pre roztrhnutý predný skrížený väz nakoniec hrať nemôže, vyradil v play-off slovenský Ružomberok.

Program 1. kola hlavnej fázy Konferenčnej ligy.
Program 1. kola hlavnej fázy Konferenčnej ligy.Flashscore

"Zápasy v európskom pohári sú obohatením futbalovej kariéry. Hráčovi sa otvoria oči. Uvidí, ako sa hrá futbal inde, získa všeobecný prehľad, nové skúsenosti i zážitky," povedal český obranca Marek Suchý pre klubový web. V tíme pôsobí i slovenský obranca Martin Králik. Okrem spomínaných dvoch Slovákov bude v akcii aj Peter Kováčik, ktorý hosťuje v poľskej Jagiellonii z talianskeho Coma. Celok z Ekstraklasy cestuje do dánskej Kodane.