Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Mladý ambiciózny klub čakajúci na prvý úspech. Dunajskú Stredu privíta azerbajdžanská Zira

Dokáže Dunajská Streda vyradiť Ziru?
Dokáže Dunajská Streda vyradiť Ziru?Profimedia
Azerbajdžanský tím Zira FK bude prvým súperom Dunajskej Stredy v tejto sezóne Konferenčnej ligy. V rámci 2. predkola čaká na DAC klub, ktorý vznikol len v roku 2014, ale prakticky od založenia patrí medzi špičku na domácej scéne.

Už v prvej sezóne 2015/16 hrala Zira najvyššiu súťaž a hneď skončila na výbornom druhom mieste. Hoci sa týmto kvalifikovala do predkôl Európskej ligy, domáca federácia jej neumožnila štartovať na medzinárodnej úrovni. Následne v štyroch z piatich ročníkov skončil klub na štvrtej priečke, raz bol piaty.

Na druhú pozíciu sa opätovne dostal v predošlej sezóne. Vďaka tomu postúpil do 1. predkola EL, kde narazil na moldavský Šerif Tiraspoľ. Výhrou 1:0 na pôde súpera mal skvelú pozíciu pred odvetou, ktorú otvoril gólom Utzig, lenže potom sa prakticky všetko pokazilo.

Zira - Dunajská Streda (streda, 18:30)

Zira prišla o priebežný náskok 2:0 po tom, ako bol vylúčený Soumah. Najskôr sa presadil Allach a následne Yade, čím sa duel dostal do predĺženia. To nerozhodlo, a tak prišli na rad pokutové kopy. Ako jediný sa v piatej sérii pomýlil Bajramov, čo znamenalo pre orlov pád do Konferenčnej ligy.

Doposiaľ odohrala Zira v predkolách európskych pohárových súťaží štyri dvojzápasy a len raz uspela. Stalo sa tak hneď pri debute v 1. predkole EL sezóny 2017/18 proti luxemburskému tímu Differdange (2:0, 2:1). Vzápätí ale bola nad sily tohto celku rumunská Astra Giurgiu (0:0, 1:3).

Zira a jej najbližší program.
Zira a jej najbližší program.Flashscore

Pred dvomi rokmi vystavil Zire stopku hneď v 2. predkole KL izraelský Maccabi Tel Aviv (0:3, 0:0). Tréner Rashad Sadyqov, ktorý v klube pôsobí od júla 2020, by chcel ako prvý dostať Ziru do 3. predkola.

Asi najväčšou hviezdou tímu je gruzínsky útočník Davit Volkovi, ktorý má najviac gólov v histórii klubu. Nedávno sa vrátil po tom, ako predošlé dva roky odohral v konkurenčnom Sabahu. Kapitánom je stredopoliar Qismat Alijev, ten patrí aj do národného tímu Azerbajdžanu, rovnako aj Jejhun Nurijev.

Zira má zároveň silné medzinárodné zastúpenie, pretože v jej tíme nájdeme aj troch Brazílčanov či futbalistov z Pobrežia Slonoviny, Ukrajiny, Nigérie, Guiney a Nigeru. Portugalsko reprezentuje brankárska jednotka Tiago Silva a obranca Ange Mutsinzi je z Rwandy.

Skúsenosti s najvyšším fórom má Pierre Zebli, na začiatku kariéry nakukol do prvého tímu milánskeho Interu. Zira hráva domáce zápasy na štadióne s kapacitou 1 500 divákov. Dunajskú Stredu preto privíta v aréne Dalga, ktorá sa nachádza v hlavnom meste krajiny v Baku. Samozrejme, je o niečo väčšia (6 500).