Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najmladší klub pohárovej Európy požehnal sám Luis Figo. Dres FC Noah oblieka aj Slovák

Luis Figo podporuje akadémiu arménskeho klubu FC Noah.
Luis Figo podporuje akadémiu arménskeho klubu FC Noah.Instagram / FC Noah
Bola to senzácia a trpký koniec pre slovenský Ružomberok. Hoci sa na Liptove tešili z dobrodružstva v pohárovej Európe, miestenku do Konferenčnej ligy si vybojoval arménsky FC Noah. Že ste o ňom nikdy nepočuli? Niet divu, veď má za sebou len sedem rokov existencie. Už vo štvrtok ich však čaká veľká sláva. Jeden z najmladších futbalových klubov vôbec odohrá prvý veľký zápas s Mladou Boleslav.

Len nedávno sa tento klub dostal do spoločnosti najvyššej arménskej ligy. Písal sa rok 2018 a hneď rok po svojom založení sa vtedajšiemu Artsakhu podarilo skončiť na druhom mieste druhej ligy. A keďže sa plánovalo rozšírenie najvyššej súťaže zo šiestich na deväť účastníkov, okamžite prišla možnosť hrať arménsku Premier League.

Klub, ktorý sa na začiatku svojej krátkej histórie hlásil nielen názvom k znepriateľenej republike Náhorného Karabachu, následne kúpil politik Karen Abrahamjan, ktorý je bývalým ministrom obrany. A pod jeho vedením prišiel rebranding, premenovanie na "Noah", investície, snaha o prezentáciu na sociálnych sieťach a čoskoro aj úspechy. "Je to veľmi mladý klub, ale naozaj ambiciózny. Mám pocit, že sa tu začína budovať veľmi zaujímavý projekt,“ hovorí slovenský futbalista Martin Gamboš, ktorý do Jerevanu zamieril v lete 2023.

Fanúšikovia FC Noah.
Fanúšikovia FC Noah.Profimedia / ČTK / imago sportfotodienst / MICHAL FAJT,ZOSPORTU.SK

Vtedy už mal Noah nové zázemie. Zo sedemtisícového rozľahlého štadióna v štvrti Šengavit, ktorý si požičal od konkurenčného Alaškertu, sa presťahoval do vlastného stánku v Armavire. No štadiónik pre tri tisícky fanúšikov bol zrazu malý, keď sa odštartovali boje o Európu. Prišiel ďalší logický presun - na národný štadión s kapacitou 15-tisíc sedadiel. "Fanúšikov pribúda a to, samozrejme, preto, že klub je úspešný a ľudia v Arménsku to naozaj cítia. V lige aj v Európe si k nám nachádzajú cestu a ženú nás dopredu,“ dodal žilinský rodák, ktorý v Jerevane pôsobí druhú sezónu.

Pod názvom FC Noah nehľadajte nič iné ako odkaz na biblickú postavu. Noe, po arménsky Noah, zachránil svoju rodinu a zvieratá v arche, ktorá stroskotala v neďalekom pohorí Ararat. Ale späť na futbalové ihrisko. V Arménsku sa stalo zvykom, že hráči z Latinskej Ameriky dodávajú futbalu kvalitu. Etablované kluby ako Pjunik, Alaškert a Ararat si už dávno zvykli na zahraničné posily.

FC Noah nie je výnimkou. Čo je však podstatné, dnes už má najdrahšie mužstvo. V jeho kádri sú traja Brazílčania, ale aj traja Portugalci, Francúz, Albánec, Maročan či Islanďan. V základnej zostave nájdete len dvoch domácich hráčov. Skrátka futbalový Babylon. Avšak funguje. Klub požehnala samotná hviezda Luis Figo, ktorý sa stal patrónom miestnej mládežníckej akadémie.

"Nie je potrebné hľadať nejaký špeciálny dôvod, prečo sem títo chlapci chodia hrať. Jednoducho sú tu výborné podmienky, zázemie, infraštruktúra a veľa kvalitných hráčov, aby tu futbalista mohol rásť. Je to malá krajina, takže za zápasmi nemusíte dlho cestovať. A život mimo futbalu je tu tiež skvelý. Vlastne by som to odporúčal aj ostatným,“ chváli netradičnú destináciu slovenský futbalový cestovateľ, ktorý si vyskúšal aj angažmány v Nemecku či Švédsku.

Po návrate na Slovensko zažil Martin Gamboš eufóriu, hoci svojich krajanov určite sklamal. Práve na ihrisku Ružomberka zavŕšil FC Noah svoj sladký príbeh. Po domácom víťazstve 3:0 síce pod Čebraťom dostal tri góly, no dve minúty pred koncom zlomil drámu zásah Brazílčana Matheusa Aiasa, ktorý v minulosti hrával aj v zámorskej Major League za Orlando. Noah zostal jediným arménskym tímom v pohárovej Európe.

Martin Gamboš v drese FC Noah na ihrisku Ružomberka.
Martin Gamboš v drese FC Noah na ihrisku Ružomberka.ČTK / imago sportfotodienst / MICHAL FAJT,ZOSPORTU.SK

"Bol to skvelý pocit vrátiť sa domov na slovenský štadión a odohrať taký dôležitý zápas blízko môjho domova. Samozrejme, nechýbali oslavy a tiež sme boli slušne odmenení,“ priznáva slovenský stredopoliar. Podľa jeho slov sa Noah nechce Konferenčnej ligy len zúčastniť.

"V klube sú ciele stanovené vopred, ale my ideme ďalej s tým, že chceme napísať ďalší kus histórie. Chceme sa dostať do vyraďovacej fázy,“ povedal Martin Gamboš.

Žiaľ, v zápase s Mladou Boleslav sa nakoniec na ihrisku neobjaví. Vo víkendovom strete na ihrisku Urartu si roztrhol predný skrížený väz v kolene... Určite však bude držať palce svojim spoluhráčom v bielo-čiernych farbách. Stredočesi sú však iba prví v poradí. Noah následne čaká súboj s Rapidom Viedeň a odmenou pre všetkých hráčov bude cesta do Londýna. Predstavia sa na Stamford Bridge, na štadióne Chelsea...

FC Noah - Mladá Boleslav (štvrtok, 18:45)