Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Trnava vyzve spiaceho giganta. Wisla hrá druhú ligu, ale patrí k najúspešnejším v Poľsku

Wisla bude najbližším súperom Trnavy.
Wisla bude najbližším súperom Trnavy.Profimedia
Súperom Trnavy v 3. predkole Konferenčnej ligy bude poľský tím Wisla Krakov, ktorý je z historického hľadiska gigantom futbalu u našich severných susedov. V posledných rokoch však zažíva veľmi nepríjemné obdobie, keďže hrá iba v druhej najvyššej súťaži. Napriek tomu počas predošlého ročníka vyhralo mužstvo domáci pohár. A práve vďaka tomuto triumfu bojuje, podobne ako spartakovci, o play-off tretej najprestížnejšej klubovej súťaže v Európe.

Trnava - Wisla (štvrtok, 20:30)

Wisla je s trinástimi titulmi štvrtým najúspešnejším klubom krajiny, viac ich získali iba Legia Varšava (15), Górnik Zabrze (14) a Ruch Chorzov (14). V sezóne 2021/22 ale vypadla do druhej najvyššej súťaže a naposledy v nej skončila až na desiatom mieste.

Krakovský celok získal tiež šesť pohárových úspechov, posledný tento rok. Vďaka tomu si zabezpečil účasť v predkolách Európskej ligy. V prvých troch kolách domáceho pohára Wisla vyradila účastníkov druhej ligy, následne sa postarala hneď o tri veľké prekvapenia, nakoľko prešla cez Widzew Lodž, Piast Glivice a vo finále zdolala Pogoň Štetín.

Záverečný duel mal veľmi zaujímavý priebeh, keďže Satrústegui vyrovnal v deviatej minúte nadstavenia a počas predĺženia rozhodol Rodado. V poslednom čase to bol teda jeden z mála dôvodov na radosť pre Wislu, ktorú z viac ako 50 percent vlastní Jarosław Królewski, zakladateľ spoločnosti Synerise.

Wisla sa nenachádza v ideálnej forme.
Wisla sa nenachádza v ideálnej forme.Flashscore

Dlhé čakanie na európsky úspech

Ďalších niečo cez 15 % má bývalý hráč mužstva Jakub Błaszczykowski, ten svoje najlepšie roky zažil v Dortmunde, hral aj za Fiorentinu či Wolfsburg. Domáce zápasy hráva tím na Estadio Henryk Reyman, ktorý pojme 33 326 divákov. Klub založený v roku 1906 historicky pravidelne pôsobil v pohárovej Európe.

Napriek tomu sa iba dvakrát dostal do skupinovej fázy. V sezóne 2006/07 ďalej v Pohári UEFA nepokračoval, zatiaľ čo 2011/12 v rámci Európskej ligy postúpil, no hneď na to mu stopku vystavil belgický Liege. V tejto sezóne EL najskôr vyradil kosovský Llapi (2:0, 2:1), v druhom predkole ale nestačil na Rapid Viedeň (1:2, 1:6).

Adrián Guľa ako tréner Wisly.
Adrián Guľa ako tréner Wisly.Profimedia

Výrazná slovenská stopa, ale proti slovenskému tímu premiérovo

Súboje s Trnavou budú v Európe prvými proti slovenskému mužstvu. Spomedzi hráčov spod Tatier za Wislu v minulosti hrávali Martin Košťál, Erik Čikoš, Marek Penksa, Peter Šinglár, Michal Škvarka, Ivan Trabalík či Ľubomír Tupta. Medzi rokmi 1992 a 1993 bol hlavným trénerom Karol Pecze a počas ročníka 2021/22 sedel na lavičke Adrián Guľa.

V aktuálnom hráčskom kádri Wisly je pre slovenských fanúšikov určite najznámejším menom Enis Fazlagič, ktorý v minulosti hrával za Žilinu aj Dunajskú Stredu. Oporami sú štyria španielski legionári - Carbó, Alfaro, Baena a Rodado, posledný menovaný si zahral aj za béčko Barcelony.

Švédsky obranca Joseph Colley vyrastal v akadémii Chelsea. Kapitánom je skúsený stopér Alan Uryga, jeho kolega Igor Łasicki nastúpil aj za Neapol. Tréner Kazimierz Moskal prevzal mužstvo v júni od Alberta Rudého.