Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

500-miliónová výkupná klauzula za Bernala. Šialené? Vôbec nie, v Španielsku bežná suma

Bernal v drese Barcelony.
Bernal v drese Barcelony.Pressinphoto Sports Agency/Alamy / Alamy / Profimedia
Barcelona stanovila výkupnú klauzulu talentovaného stredopoliara Marca Bernala (17) na 500 miliónov eur. Vedúci tím tabuľky španielskej La ligy zároveň oznámil, že s aktuálne zraneným hráčom predĺžil zmluvu do roku 2026 s následnou opciou na ďalšie tri sezóny.

Barcelonský odchovanec Bernal debutoval v A-tíme v otváracom stretnutí ligového ročníka, z ktorého stihol odohrať len tri zápasy. Koncom augusta si v závere duelu s Vallecanom pretrhol predný skrížený väz a musel ísť na operáciu, po ktorej, pravdepodobne, vynechá zvyšok ročníka.

"Až do svojho nešťastného zranenia bol senzáciou úvodu sezóny. Klub je presvedčený, že je úžasnou investíciou do budúcnosti a táto viera sa odráža v novej zmluve," uviedli predstavitelia Barcelony. V kontrakte vylepšili aj platové podmienky hráča.

Hráč s prezývkou "nový Busquets" (rovnako ako on meria zhruba 190 centimetrov a nosí číslo 28), je nepochybne veľkým talentom. Ďalší z produktov slávnej klubovej mládežníckej akadémie La Masia. Avšak také peniaze? Je to len stratégia úplne typická pre španielske kluby, kde je výstupná klauzula u každého hráča dokonca povinná. Blaugranas s Realom Madrid v tomto ohľade hrajú vlastnú ligu.

Súčasných 500 miliónov eur za Bernala je úplne bežnou záležitosťou, podľa údajov zverejnených v júli by mu to stačilo sotva na elitnú dvadsiatku. Ansu Fati, ktorý minulú sezónu strávil na hosťovaní v Brightone a teraz v Barcelone vysedáva medzi náhradníkmi (po zranení), mal v roku 2021 vo svojich 18 rokoch výstupnú klauzulu dokonca dvojnásobnú...

Na čo vlastne tá čiastka je? Pokiaľ ju niektorý záujemca uhradí, môže o prestupe rokovať priamo s hráčom a klub pokojne vynechať. Španielske veľkokluby zámerne stanovujú prestrelené cifry, aby odradili prípadných záujemcov. Spustil to Neymarov prestup do PSG, keď zaňho katarskí šejkovia zaplatili klubu z Katalínska dodnes rekordných 222 miliónov eur. Aj preto je Bernalova výstupná klauzula stanovená na viac ako dvojnásobok...