Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Barcelona potrebuje veľký výpredaj. Zbaviť sa chce mladíka Roqueho a Torresa

Roque (vpravo) a Torres na tréningu Barcelony.
Roque (vpravo) a Torres na tréningu Barcelony.FC Barcelona
Finančné problémy Barcelony s blížiacim sa koncom prestupového okna opäť plávajú na povrch. Aby sa klub vyhol ešte väčším ťažkostiam, usiluje sa o odchod Ferrana Torresa (24) a Vitora Roqueho (19). Rokovania so Sportingom Lisabon o prestupe mladého talentu Brazílčana prebiehajú na plné obrátky, ak Newcastle zúročí svoj záujem o Torresa a útočník ponuku prijme, katalánskemu klubu sa výrazne uľaví.

Ťarcha Barcelony siaha až k bývalému klubovému prezidentovi Josepovi Bartomeuovi, ktorý platil Lionelovi Messimu viac ako 100 miliónov eur ročne. Hoci obnova vedenia sľubovala zmenu, Blaugranas v porovnaní s minulou sezónou nie sú vo výrazne lepšom stave. Problémy s registráciou vysnívaného Daniho Olma naznačujú, že veci sa nevyvíjajú ideálne.

Dvadsaťšesťročná letná posila z Lipska ešte nie je registrovaná v La Lige, preto musela byť v úvodnom zápase proti Valencii vynechaná zo zostavy. Tréner Hansi Flick však trval na tom, že španielsky stredopoliar ešte nie je pripravený hrať, keďže s tímom veľa neodtrénoval.

V každom prípade vedenie Barcelony tlačí na odchod Torresa a Roqueho. Newcastle síce vážny záujem o prvého menovaného má, hráč ale – rovnako ako pred rokom – odísť nechce. V januári 2022 sa rozhodol pre návrat do Španielska, opustil Manchester City a prijal výzvu Barcy. Znova sa sťahovať nemieni, kým s tímom nedosiahne úspech. Torresovo meno sa na zozname možných prestupov pre potrebu Barcy na finančnú injekciu objavuje každé leto.

Hoci o ponuky nebola núdza, útočník ich vždy odmietol. Teraz, keď pod Flickom začal pravidelne nastupovať v základnej zostave, to vyzerá, že jeho postoj zostane rovnaký, aj keby Magpies prileteli s lukratívnou ponukou. Pre Kataláncov by bolo jackpotom inkasovať za Španiela aspoň 50 miliónov eur, ale príliš pravdepodobné to nie je.

Čo sa však zdá byť reálne, je zisk 30 miliónov eur za Vitora Roqueho. Brazílsky talent sa do plánov Flicka nehodí, rovnako ako do nich nepasoval Xavimu. Pre Barcelonu navyše predstavuje značnú finančnú záťaž, ktorej sa prezident Joan Laporta chce zbaviť čo najskôr. Roque by tak mohol opustiť Camp Nou iba po ôsmich mesiacoch. Ako najvážnejší záujemca o jeho služby sa javí Sporting.

Aj keď sú kluby blízko dohody, posledné slovo bude mať Brazílčan. V Barcelone sa trasú, aby prestup neodmietol, ako to urobil už pri lákavej ponuke z Al Hilalu. Ak by na dohodu nepristúpil, zostane na tribúne bez možnosti hrať. Zaujímali sa oňho aj kluby z Premier League, najmä Bournemouth a Everton, najpravdepodobnejší však zostáva Roqueho angažmán v portugalskej lige.

Na odchode by po roku mohol byť aj Ilkay Gündogan, ktorý v pondelok ukončil reprezentačnú kariéru. Barcelona údajne dala zelenú jeho predaju. Nemecký stredopoliar zatiaľ s klubom ohľadom prípadných ponúk nekomunikoval, ale španielske médiá naznačujú, že je v kontakte so svojím bývalým tímom Manchestrom City. Kataláncov už opustil Marc Guiu, za ktorého dostali od Chelsea šesť miliónov eur. O štyri milióny viac inkasovali od Bournemouthu za Juliána Araúja.