Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashback: Oslnivá kariéra Michaela Owena. Víťaz Zlatej lopty, ktorého prenasledovali zranenia

Michael Owen bol roky tvárou Liverpoolu.
Michael Owen bol roky tvárou Liverpoolu.Livesport / Odd Andersen / AFP
Liverpool, Real Madrid, Newcastle United, Manchester United a Stoke City. To je zoznam všetkých klubov, za ktoré hral anglický velikán a kanonier Michael Owen (44). Kariéru ukončil v roku 2013, preto sa pozrime na niektoré vrcholy a pády jedného z najproduktívnejších útočníkov anglického futbalu.

Michael Owen sa narodil 14. decembra 1979 v meste Chester v severozápadnom Anglicku ako štvrté dieťa. Jeho otec Terry Owen je bývalý profesionálny futbalista, ktorého najslávnejším pôsobiskom bol Everton. Michael bol preto počas detstva fanúšikom práve tohto tímu.

S futbalom sa zoznámil v siedmich rokoch a o tri roky neskôr už jeho pokroky sledovali niektorí z popredných skautov anglických klubov. Zaujímali sa o neho Arsenal, Chelsea či Manchester United.

On a rodičia sa však rozhodli pre Liverpool, pretože The Reds sľubovali aj dôraz na jeho vzdelanie. Owen teda pokračoval v štúdiu na strednej škole a Liverpool ho tiež presvedčil, aby vo veku 14 rokov navštevoval školu futbalovej asociácie v Lilleshall.

Owen začal hrať za anglické národné tímy od kategórie do 15 rokov a prekonal niekoľko gólových rekordov. Vynikal aj v akadémii Liverpoolu. Okrem toho počas celého tohto obdobia absolvoval štúdium s pôsobivými výsledkami.

Napriek jeho akademickým úspechom bol stále jednoznačne predurčený stať sa futbalistom. Prvú profesionálnu zmluvu podpísal v deň svojich 17. narodenín v decembri 1996.

Víťaz Zlatej lopty

Owen debutoval v prvom tíme The Reds v máji 1997 v zápase proti Wimbledonu, v ktorom nastúpil ako striedajúci hráč a hneď skóroval.

V sezóne 1997/98 nahradil zraneného Robbieho Fowlera na pozícii kľúčového útočníka Liverpoolu, s 18 ligovými gólmi sa stal najlepším strelcom Premier League a bol jasne zvolený za najlepšieho mladíka roka.

Vďaka tomu bol Owen povolaný aj do národného tímu. Na majstrovstvách sveta 1998 vo Francúzsku bol najlepším hráčom Anglicka a preslávil sa po celom svete. Najmä po góle proti Argentíne.

Owen neustále potvrdzoval povesť elitného strelca, a to aj napriek tomu, že sa mu vrátilo zranenie zadného stehenného svalu. V roku 2001 získal Liverpool pohárové treble (Pohár UEFA, Pohár FA a Ligový pohár) a Owen následne Zlatú loptu.

V roku 2003 sa Owen vo veku 23 rokov a 134 dní stal najmladším hráčom, ktorý dosiahol 100 gólov v Premier League (neprekonal ho ani Erling Haaland, ktorý má teraz už 24 rokov).

Súčasť Galácticos

V rokoch 1997 až 2004 strelil Owen za Liverpool celkovo 158 gólov v 297 dueloch. Práve v tom čase zatúžil po novej výzve a odpovedal na výzvu španielskeho giganta Realu Madrid.

V takzvanej ére Galácticos bol však väčšinou využívaný len ako náhradník. Owen nakoniec v La Lige strelil 13 gólov a v nasledujúcej sezóne sa vrátil do Anglicka. Zmenil však adresu a po novom obliekal farby Newcastlu United po tom, čo Real odmietol predchádzajúcu ponuku Liverpoolu. 

Zo zranení vznikol právny spor

Sezóna 2005/06 mala byť pre Owena reštartom, aby sa dostal do formy na nadchádzajúce majstrovstvá sveta. Plán spočiatku fungoval dokonale a v decembri Owen korunoval dobré výkony zo začiatku sezóny hetrikom proti West Hamu United (4:2). Stretnutie sa hralo v Londýne a osvedčený kanonier zaznamenal hetrik gólom pravou nohou, ľavou nohou a napokon hlavičkou. Pri štvrtom góle asistoval Alanovi Shearerovi.

Ďalší výlet do Londýna bol však pre Owena trpký, keďže na Silvestra na pôde Tottenhamu utrpel vážne zranenie. Po zlomenine kosti v chodidle musel podstúpiť operáciu.

Očakávalo sa, že sa na ihrisko vráti koncom marca 2006, ale Angličanovo chodidlo sa hojilo o niečo dlhšie. Jeho návrat napokon prišiel koncom apríla, napriek tomu po zápase proti Birminghamu City uviedol, že s nohou ešte nie je stopercentne spokojný.

Vynechal posledný ligový duel sezóny a ročník ukončil s bilanciou len 11 stretnutí a sedem presných zásahov. Napriek tomu bol Owen súčasťou základnej zostavy Anglicka na majstrovstvách sveta.

Owen je ošetrovaný na ihrisku po tom, čo si na MS vážne poranil koleno.
Owen je ošetrovaný na ihrisku po tom, čo si na MS vážne poranil koleno.JOERG KOCH / ddp images via AFP

V treťom zápase skupiny proti Švédsku utrpel Owen hneď na začiatku ďalšie zranenie. Tentoraz bola diagnóza ešte horšia - roztrhnutý predný skrížený väz v kolene. Zo zranenia sa zotavoval takmer rok a na ihrisku sa objavil až v apríli 2007. Závažnosť zranenia na majstrovstvách sveta vyvolala v Anglicku tzv. spor "klub verzus krajina".

Newcastle požadoval od anglickej FA a FIFA odškodné, klub chcel, aby organizácie zaplatili Owenov plat a liečbu zranenia.

Na základe existujúcich poistných dohôd medzi klubom a krajinou platili FA a FIFA 50-tisíc libier z Owenovho týždenného platu, ktorý predstavoval 110-tisíc libier. A to od doby, keď utrpel zranenie. Celkovo tak šlo o približne dva milióny libier za obdobie, keď nemohol hrať.

Neskôr, v roku 2009, Owen prestúpil z Newcastle United do iného veľkoklubu, keď podpísal zmluvu s Manchestrom United. Pre pretrvávajúce problémy so zraneniami však toho za Red Devils počas troch sezón príliš neodohral. Napriek tomu získal jediný kariérny titul v ročníku 2011/12 a do histórie derby o Manchester sa zapísal zásahom v posledných sekundách nadstaveného času.

Owen sa naposledy objavil v sezóne 2012/13 na hosťovaní v Stoke City, počas ktorej strelil aj svoj 150. a posledný gól v Premier League.